Merj hozzászólni!!!

Ez itt a község szócsöve, kiálts bele Te is...!!! Várjuk témajavaslataidat!

Képek

Új komment

Mit érdemes tudni egy közösségnek a közösségről?

“Egy teljesítményt csak úgy lehet elérni, ha nem a versenytárs legyőzését tűzik ki célul, hanem keresik az együttműködés, a kooperáció új tereit, amivel az erőforrások körét bővíthetik, s ezzel a megújítás formáit is szélesíthetik.” Rechnitzer János

„Hangosan vágjuk, hogy fent is hallják”

2008.11.01. 17:44 Nyirő Gergő

 

  Mindig örömmel veszek részt mindazon rendezvényen, amely valamilyen mértékben kapcsolódik szülőfalumhoz. Ma 2oo8 október 31-én is egy ilyen meghívásnak tettem eleget a szép őszi napsütéses időben. Habár Csíkszentmárton Úzvölgye felőli kijáratánál talákoztunk Hargita MegyeTanácsának elnökével Borboly Csabával és Becze István megyei tanácsossal, úgy érzem, hogy a beruházás ugyanolyan mértékben, sőt méginkább Csíkszentgyörgy község lakosságát is érinti, hisz Csinód és Egerszék települések községünk részei és az útjavítás elsősorban az ott élő közel 5oo fős lakosságot érinti pozitívan. Ugyanakkor a közbirtokosságokat, és fakitermelő cégeket, Csíkszentmárton, Csekefalva, Csíkszentgyörgy, Bánkfalva lakóit és mindazokat akik használják az utat, kaszálni, takarni járnak érint a közel 1o milliárd lej értékű beruházás. Közben megérkezett Korodi Attila környezetvédelmi miniszter és Hajdú Gábor megye tanácsos, valamint az érintett községek előljárói.

   Mintegy 27 év lezárás után Borboly Csaba, megyei tanácselnök és Korodi Attila környezetvédelmi miniszter döntötték le a forgalomkorlátozó táblát a DJ 123 megyei út Csíkszentmárton –Egerszék szakaszán. ( Az 1981-ben bekövetkezett súlyos baleset miatt volt lezárva az útszakasz a közforgalom előtt).

   „Hargita Megye tanácsa 2005 óta végeztet felújítási munkálatokat ezen a szakaszon. Ezalatt az idő alatt mintegy 10 milliárd lejes ráfordítással a Terra SA, Harpod, és Red Ingatlan vállalatok munkájának köszönhetően támfalakkal sikerült biztonságossá tenni a veszélyes kanyarokat, végeztek útkövezést sáncásást, és épültek átereszek is, de a munka nem áll meg itt, még az idén szeretnénk folytatni” – mondta Borboly Csaba. A lényeg, hogy mostantól a postaszolgálat és tömegközlekedés is könnyebbé válik, nem beszélve az egészségügyi ellátásról.

    Még az is lehetséges, hogy ha ilyen ütemben halad tovább a munka, akkor 2-3 éven belül aszfaltozásról is beszélhetünk – tette hozzá a megyei tanács elnöke.

    Korodi Attila környezetvédelmi miniszter elmondta, hogy éppen ma járt Egerszék településen, ahol nagyon kedvesen és nyitottan fogadták az emberek, akik éppen a plébánia javára közmunkával készítették össze a téli tűzifát. Ugyanakkor az iskolásokkal s találkozott, tehát ahol vannak gyerekek, fiatalok, a jövő biztosítva van.

    Döntsük le a táblát jó hangosan, hogy fent is hallják – mondta, Korodi Attila a két fennebb levő település lakóira célozva mielőtt Borboly Csaba tanácselnökkel közösen levágták a tiltó táblát, Becze István és Hajdú Gábor megyei tanácsosok segédletével.

    Kifele haladva engem is elfogott a nosztalgiázás a jó úton, hisz nem is olyan régen, még traktorral is alig volt megközelíthető a település, ezt közvetlenül tapasztalhattam amikor takarni is jártunk. A csodálatos táj, a nyugalmat, harmóniát árasztó fenyők között megcsillanó őszi napsugár előcsalogatta optimizmusomat, és azt gondolom, hogy értékelnünk kell a környezetet ahol élünk, hisz a jövő egyik iparága a turizmus, amelyhez a természet mindent biztosít, csak nekünk tudnunk kell megfelelően használni és gazdálkodni a ránk bízott javakkal.

    Borboly Csaba és a Megyei Útügy munkatársai arra is felhívták a jelenlévők figyelmét, hogy hóolvadáskor egy kevés időre be kell szüntetni a fakitermelést, valamint nagyon esős időszakokban is, hogy megőrizzük az út minőségét. Ezt valószínűleg ismét egy közös összefogással lehet megvalósítani a megyei önkormányzat, közbirtokosságok, kitermelő cégek, erdészet és rendőrséggel együtt.

    Meg kell tanuljuk értékelni azokat a beruházásokat, amelyektől községünk lakosságának életszínvonala javul, amelyek hozzásegítenek a fejlődéshez. Ugyanakkor fontos, hogy odafigyeljünk és próbáljuk megőrizni azokat a dolgokat is amelyek nemcsak rövid távú célt szolgálnak.

 

Csedő Zsófia

8 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://csikszentgyorgy.blog.hu/api/trackback/id/tr69744124

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nyirő Gergő 2008.11.01. 18:02:43

Ez tényleg dicséretes Zsófika. A mi elöljáróinkat vajon mért nem érdekli a dolog? Nem látom a fotókon. Vagy akkora fejlesztések történnek községünkben, hogy nem érnek rá az ilyen piti dolgokkal foglalkozni...? Tudomásomra jutott, hogy egy fejlesztésekkel foglalkozó cég kereste fel elöljáróinkat. Nem kell nagy fantázia ahhoz, hogy kitaláljuk, mi lett a végeredménye, a gyengébbek kedvéért, én mégis kimondom...: SEMMI!!!

Egy lakos 2008.11.01. 21:49:21

A közelmúltban értesültem, hogy a kormány költségvetés újraosztása során nagy pénzeket osztott ki, majdnem mindenik megyebeli településnek, aminek előfeltétele egy kormányhatározat megírása volt. El sem tudom mondani mekkora szomorúsággal töltött el, hogy Csíkszentgyörgy nem szerepel a kedvezményezettek névsorán... Kedves polgármesteri hivatal...tényleg ekkora nagy dolog a papírok előkészítése, vagy községünknek ennyire nincs szüksége kormánytámogatásra????? Ez nem költői kérdés akart lenni, tényleges választ várok, úgy érzem sok falu társam nevében.

tekse lajos 2008.11.01. 23:20:46

Jo dolog, hogy jonnek a penzek, vagy jottek es meg jonnek. Ki tudja, senki nem erti, en sem. Erdekes, hogy mostanig nem volt ilyen nagy dobra verve ha jottek, vagy mentek. Ha minden evben valasztasokra kerulne sor, akkor meg tobb penz, sot nagyobb osszegek erkeznenek kozsegunkben. Vagy talan megsem? Ilyen osszeg, olyan penz, terv meg igeret, 1 milliard, 100 milliard es megis Csikszentgyorgy kozseg nem reszesul a koltsegvetes kiigazitasban. Miert? Mindenki hallgat, talan nincs ra magyarazat, esetleg nem tudhatjuk, elkepzelhetonek tartom.
De ettol meg valasztas lesz, kampany meg nagyobb. Eszmeletlen nagy osszegeket szelloztet a media orszag es megyek szintjen. Hatalmas szamok, azt nem irom le, hogy mennyi, esetleg megekesem a netten es felteszem a linket.
Milyen szep lenne, ha az idei kampanypenzeket fejlesztesekre kolthetnenk. Hat ilyen soha nem lesz vegul is "ures beszed", lenyegtelen. ( Felteteles mod, vagy inkabb "almodozas mod" ; ha igy lenne milyen jo lenne)
De november vegen ismet valasztunk, majd eldol, hogy megerte-e.

Egy lakos 2008.11.02. 13:37:32

Lajos Csíkszentgyörgy azért nem részesült a költségvetés kiigazításban mert nem irt meg egy egyszerű kormányhatározatot....ilyen egyszerű! A kérdés csak az h. miért nem?????? És h. mért nincs egyetlen benyújtott pályázatunk sem?? Pedig a blogon ingyen pályázatfigyelő müködik ugyebár... stbstb....És ha a kampánypénzeket fejlesztésre költenék, Csikszentgyörgy akkor sem kapna egy fityinget sem..esetleg ha valaki letérdel a polgármesterünk előtt h. mozdítsa már meg legalább a kisujját!!

Bele kell nyugodni ez van 2008.11.02. 17:42:00

Ne álmodozzatok kormánypénzek lehivásáról községünkben mind addig, amig a polgármesterünk még azt is akadályozza ha valaki pályázni szeretne.

Csedő Zsófia 2008.11.03. 09:01:52

Sziasztok!

Gerőnek: községünk előljárói is ott voltak az eseményen, igaz a házigazda szerepet senki nem vállalta fel, erre jó lesz ezentúl odafigyelni, ha a mi községünk területén történt beruházásról van szó, ha az a Megyei Tanács tulajdonát képező dolog is.
Lajosnak: addig megkérlek ne háborogj a kampány miatt amig nem működik a gazdasági szakbizottság. Ha működött volna az előző években akkor is tudtuk volna, hogy mikor mennyi pénz jön be, és ha most is egy kicsit hatékonyabban működne talán talán tudnánk néhány dologról részleteket is.(félre ne értsd, ugyanúgy az én hibám is mint a tanácsos társaké) Az, hogy eddig a kormánypénzekről nem igazán értesültünk annak is köszönhető, hogy az RMDSZ elhanyagolta ezt a részét a munkájának, örvendtek, hogy lehozták a pénzeket fejlesztésre és a mediatizálás elmaradt. kampányidőszakban nagyobb hangsúlyt fektetnek erre, én úgy látom ennyi a változás.

Az egy lakosnak igaza van úgy érzem, ehhez nem fűznék kommentárt, azt az illetékesekre bizom.

Bele kell nyugodni ez van- Szerintem nem kell belenyugodni, mert ha a község fejlesztéséről van szó a személyes sérelmeket mindenki félre kell tegye. (Aki az én helyzetemet ismeri, tudja, hogy miről beszélek, azt a közösség egy pillanatig nem érezte, hogy engem is hányan és hányszor sértegettek ok nélkül, vagyis, mert mertem tenni vagy elmondani a véleményemet.) Tehát ha valaki vállalja az a megtiszteltető szerepet, hogy egy ekkora község élére áll, akkor kötelezettségei is vannak, és szó nélkül kell bizonyos igazolásokat kiállítani. Tehát nem belenyugodni kell, hanem dolgozgatni tovább.

Ma tanácsülés van, akit érdekel a tanácsosokon kivül lehet jönni. Igaz a napirendi pontokon kivül több információval nem szolgálhatok.

bara olga · http://babicsabi 2008.11.12. 20:24:59

Itt mindenki beszél össze-vissza, a valóságot messzemenően nem ismerve...nem most osztanak le kampánypénzeket...akinek van egy kis gazdasági ismerete illene tudni, hogy tartalékalap nem négyévente, a választások előtt van, hanem évente...évente óriási összegek kerülnek leosztásra, annak aki él!!!!!!!!!!!és tenni szeretne és tesz is azért a közösségért, amely "bizalmat fektetett bele". Az esetünkben ez nem áll fenn, sajnos. Egy szó mint 100, könnyű Marit táncba vinni ha ő is akarja...de zene mellett nem lehet nyugodtan aludni a bársonyszékben, talán ki kell mozdulni onnan...ez a magyarázat hölgyim és uraim...csak rá kell jönni...

tatika 2008.11.24. 11:52:12

Nincs amit kommentáljunk össze-vissza!
Ennek is kezd olyan íze lenni mint "Gyurcsány-Magyarország!"
Mindenki szidja a polgármestert, mégis őt választottátok vissza...
Miért?
Azért hogy újabb 4 évig aludjunk?
Fel kellene nyitni a falu lakosságának szemét (akik alszanak), hogy lássák, hogy egy vén papa nem úgy irányít, mint egy energiával, elképzelésekkel, motivációval teljes fiatal.
Üdv
süti beállítások módosítása