Merj hozzászólni!!!

Ez itt a község szócsöve, kiálts bele Te is...!!! Várjuk témajavaslataidat!

Képek

Új komment

Mit érdemes tudni egy közösségnek a közösségről?

“Egy teljesítményt csak úgy lehet elérni, ha nem a versenytárs legyőzését tűzik ki célul, hanem keresik az együttműködés, a kooperáció új tereit, amivel az erőforrások körét bővíthetik, s ezzel a megújítás formáit is szélesíthetik.” Rechnitzer János

Csíkszentgyörgy gyöngyszeme a felújított kapu

2011.10.17. 08:31 Nyirő Gergő

Nem igaz az a bizonyos udvarhelyi sírfelirat. Csíkszentgyörgy gyönyszeme a felújított kapu.
Idén újították fel az 1775-ben készült csíkszentgyörgyi székely kaput, amely a Székelyföldön eredeti helyén megőrzött legrégebbi kapunak számít. A 206. szám alatti Tekse-porta megújult bejáratát október 13-án adták át hivatalosan a VIII. Székely Kapuk Napja keretében, amelyet a máréfalvi Kőlik Hagyományőrző Művelődési Egyesület szervezett Hargita Megye Tanácsa Műemlékvédelmi Közszolgálata, a csíkmenasági Repülj Madár Egyesület, a székelyudvarhelyi Haáz Rezső Múzeum, valamint a Hargita Megyei Hagyományőrzési Forrásközpont társszervezésében.
– Nem igaz az a felirat, amely állítólag a székelyudvarhelyi temetőben olvasható, miszerint „Itt es jobb, mint Csíkban” – jelentette ki köszöntőbeszédében Borboly Csaba, Hargita Megye Tanácsának elnöke. Mint kifejtette, udvarhelyszéki egyesület csíki székely kapukat is felújíttat, ami azt bizonyítja, hogy a helyi büszkeségen felül tudunk emelkedni, és képesek vagyunk Székelyföld egészében gondolkodni. Ugyanakkor ez az együtt gondolkodás nem az említett büszkeség rovására történik, és ezt az ilyen programokban lehet kamatoztatni – tette hozzá a tanácselnök. – Valamennyien, csíkiak, gyergyóiak, udvarhelyiek, háromszékiek, örüljünk székelyföldi értékeinknek – szólított fel Borboly Csaba, méltatva Kovács Piroska, a Kőlik egyesület vezetőjének székelykapu-mentő tevékenységét, akit idén Hargita, Kovászna és Maros megye közös, székelyföldi kitüntetésével, az Orbán Balázs-díjjal tüntettek ki. A megyei elöljáró szerint nem a pénzen múlik az összefogás, hanem csak akarat és szolidaritás kérdése.
György József polgármester köszöntőjében a község gyöngyszemének nevezte a felújított kaput, és reményét fejezte ki, hogy sokan messziről is eljönnek majd megcsodálni. Albert-Homonnai Márton építész ismertette a csíkmenasági András Sándor és fia által felújított kapu főbb motívumait.
– Ez több mint népművészet, ez már a magas művészet kategóriájába tartozik. A magyar őstörténet egyik tanújával állunk szemben, amelyre nekünk kell vigyáznunk – jelentette ki.
Albert-Homonnai Márton szerint „ami hiteles, annak a rekonstrukciója is hiteles tud lenni”, és ez igaz a csíkszentgyörgyi kapura is.
Kovács Piroska, a Kőlik egyesület vezetője felolvasta annak a dokumentumnak a szövegét, amelyben a tulajdonosok kötelezik magukat, hogy a kaput megóvják, semmilyen körülmények között nem bontják le, csak a helyi polgármesteri hivatal engedélyével módosítanak rajta, és rendben tartják a környékét. A kötelezvényt három példányban aláírták a jelen lévő tulajdonosok, a polgármester és a megyei tanács elnöke.
A VIII. Székely Kapuk Napján részt vevők ellátogattak az 1799-ben készült, felújított csíkszépvízi kapuhoz is, és autós „kaputúrájuk” során megtekintették a bánkfalvi és menasági székely kapukat is. Ezt követően a menasági művelődési otthonban rendezett tanácskozáson beszámoltak Hargita Megye Tanácsa kapumentő programjáról, a gyergyóújfalvi Elekes-malom felújításának lépéseiről, a gyergyószentmiklósi Tarisznyás Márton Múzeum Madaras kapujának állagmegőrzéséről, valamint a megye különböző térségeiben végzett felmérésekről.
Hargita Megye Tanácsa jelentős szerepet vállal a régi, leromlott állapotú székely kapuk megmentésében: tagja a máréfalvi Kőlik Hagyományőrző Művelődési Egyesületnek, és évi 30 ezer lejes tagdíjjal járul hozzá a felújításokhoz. Ezenkívül a Műemlékvédelmi Közszolgálata által is dolgozik a kapuk megmentése érdekében. A csíkszentgyörgyi kapu felújítási költsége körülbelül 15 ezer lej – ennek 20 százalékát a helyi tanács állta, a többit pedig a megyei tanács a Kőlik egyesületen keresztül.
 
Hargita Megye Tanácsa

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csikszentgyorgy.blog.hu/api/trackback/id/tr593308605

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása