Merj hozzászólni!!!

Ez itt a község szócsöve, kiálts bele Te is...!!! Várjuk témajavaslataidat!

Képek

Új komment

Mit érdemes tudni egy közösségnek a közösségről?

“Egy teljesítményt csak úgy lehet elérni, ha nem a versenytárs legyőzését tűzik ki célul, hanem keresik az együttműködés, a kooperáció új tereit, amivel az erőforrások körét bővíthetik, s ezzel a megújítás formáit is szélesíthetik.” Rechnitzer János

Bánkfalva nem válik le

2010.03.23. 14:38 Nyirő Gergő

Csíkszentgyörgy község lakosságának fele plusz egy arányban kellett volna megjelennie ahhoz, hogy érvényes legyen Bánkfalva leválására kiírt népszavazás. Ehelyett vasárnap csupán 35 százalékos volt a részvételi arány.

Elbukott a Bánkfalvának Csíkszentgyörgy községtől való leválására rendezett népszavazás, mivel a tíz településből álló község lakóinak csupán 35 százaléka gondolta úgy, hogy véleményt nyilvánít az ügy kapcsán. Vasárnap összesen 1350 személy járult az urnákhoz: Bánkfalván 624 (a falu választópolgárainak csupán 58 százaléka), Menaságon 172 (23%), Újfaluban 125 (49%), Csíkszentgyörgyön 313 (20%), Egerszéken 25 (28%), Csinódon pedig 91 személy (61%) szavazott. 880 volt a leszakadást szorgalmazó voksok száma, vagyis a résztvevők 65 százaléka szavazott igennel. 442-en úgy gondolták, továbbra is egy községet kell alkotnia a tíz falunak. 28 szavazat volt érvénytelen.

„Egyelőre nem lesz újabb népszavazás. Most az a legfontosabb, hogy elgondolkodjunk: valóban a legilletékesebb személyek képviselték-e a leválás ügyét. Ezen annak a ténynek a tudatában is érdemes gondolkodni, hogy maguk az érintett bánkfalviak is csak 58 százalékban mentek el szavazni” – vélekedett György József, Csíkszentgyörgy polgármestere.

Az elöljáró szerint ez a referendum legalább jó volt arra, hogy tiszta képet kapjanak a több hónapja vita tárgyát képező kérdésről. Ugyanakkor a polgármesternek leginkább az tetszett, hogy a kezdeményezők közül nagyon sokan azért akarták külön községként látni Bánkfalvát, mert véleményük szerint jelenleg nagyon leterhelt a tíz falut kiszolgáló csíkszentgyörgyi polgármesteri hivatal. „Kritikusaink is elismerik a munkánkat” – tette hozzá György.

A népszavazás megközelítőleg negyvenezer lejébe kerül a községnek.

FRISSÍTÉS:
A végleges, de még nem hivatalos eredmények szerint Csíkbánkfalván (Kotormány és Csíkbánkfalva települések) a részvételi arány 59 százalékos volt, a voksolók 78 százaléka igennel, 19 százaléka nemmel válaszolt, az érvénytelen szavazatok aránya 3 százalék.

Csíkszentgyörgy község összeredménye szerint a részvételi arány 35,5 százalékos volt, a szavazók 65 százaléka igennel, 32 százaléka nemmel voksolt, az érvénytelen szavazatok aránya két százalék volt.

Kozán István
Honline

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csikszentgyorgy.blog.hu/api/trackback/id/tr211862466

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása