Merj hozzászólni!!!

Ez itt a község szócsöve, kiálts bele Te is...!!! Várjuk témajavaslataidat!

Képek

Új komment

Mit érdemes tudni egy közösségnek a közösségről?

“Egy teljesítményt csak úgy lehet elérni, ha nem a versenytárs legyőzését tűzik ki célul, hanem keresik az együttműködés, a kooperáció új tereit, amivel az erőforrások körét bővíthetik, s ezzel a megújítás formáit is szélesíthetik.” Rechnitzer János

Késik a csatornázás Csíkszentgyörgyön

2011.07.27. 09:44 Nyirő Gergő

Noha az előzetes egyeztetések szerint tavaly ősszel be kellett volna fejezni a csatornahálózat kiépítését Csíkszentgyörgyön, a munkálatok végére még mindig nem sikerült pontot tenni. A kivitelező szerint ugyanis a tavaly júniusban elindított beruházás során előre nem látott akadályok merültek fel, ugyanakkor néhány munkafolyamatra új terveket kellett készíteni. Az előzetes tervek szerint már tavaly ősszel be kellett volna fejezni a munkálatokat. Jelenleg két munkacsoport dolgozik a községben, egyik Csíkszentgyörgyön, másik Menaságon számolt be érdeklődésünkre a település polgármestere. György József elismerte, kezdetben nagy volt a munkaláz a kivitelező részéről, ez idővel viszont alábbhagyott. „Ezért új ütemterv kidolgozását láttam szükségesnek” magyarázta az elöljáró.

Kihangsúlyozta, az eddigi munkálatok során a tervezett 22 kilométernyi vezeték mintegy kétharmadát sikerült lefektetni. Ha minden jól megy, akkor augusztusban már elkezdődik a tereprendezés, azaz az esővíz-elvezető árkok kialakítása, a kapubejárók, illetve a felásott útszakaszok javítása. „Az átadás jövő év első felében megvalósulhat” fogalmazott bizakodóan a községvezető.

Elmondása szerint akkor már el is kezdődhet a háztartások rácsatlakoztatása a hálózatra. A legutóbbi számítás szerint gazdaságonként ez körülbelül 800 lejbe kerülhet, ez az adat azonban még változhat. A rendszer megfelelő működéséhez egyébként a porták mintegy negyven százaléka kell igénybe vegye a szolgáltatást.

Rengeteg tervmódosítást kellett eszközölnünk magyarázta a kivitelezés elhúzódásának okát a csíkszeredai Glover Constructs Kft. ügyvezetője. Ferencz Attila egyik legnagyobb problémaként a vizenyős talajt említette. „Csíkszentgyörgy között, néhány helyen negyven centiméter mélyen egyszerűen ömlött a víz” írta le a helyzetet az illetékes. Éppen ezért vannak olyan szakaszok, ahol nem sikerült letenni a fővezetéket, a vizenyős részekre a tervező már keresi a megoldást.

Ezzel együtt csak nehezíti az állapotokat, hogy például a főút mentén nagyon kevés a hely az úttest és a kerítések között, ezért nehezen lehet hozzáférni a munkaterülethez, így az úttest alatti átfúrások kivitelezése is problémás. Az is bonyodalmakat okoz, hogy néhol ugyanazon a nyomvonalon több típusú vezetéknek is el kell férnie. „Ha valami nagy baj nem történik, szeptember közepére a gerincvezeték mindenhol a földbe kerül” jegyezte meg az ügyvezető.

Hozzátette, reményei szerint pár héten belül nekiláthatnak a Bánkfalva és Csíkszentmárton közötti területen a derítőállomás építésének is. A létesítmény esetében az eredetihez képest teljesen új tervrajzot kellett készíteni, az ezzel járó engedélyeztetési folyamat még inkább késleltette a kivitelezést. „Igencsak kellemetlen helyzet ez nekünk, hiszen 2010 őszére be kellett volna fejezzük a beruházást. Sajnos, sok problémát nem láthattunk előre” említette az illetékes.

A szennyvízrendszer 22 kilométeres gerincvezetékének lefektetése öt falut érint: Bánkfalva, Csíkszentgyörgy, Menaságújfalu, Menaság és Pottyand. A projekt összértéke megközelíti a hétmillió lejt, a munkálatok során a főutakon, illetve a nagyobb mellékutcákban is föld alá kerülnek a vezetékek, a kisebb utcák viszont ebbe a beruházásba nem fértek bele.

Lassan, de lesz ivóvíz-rendszer is.

Idén két kilométernyi vezetéket sikerült lefektetnünk jelentette ki az ivóvíz-rendszer kiépítésével kapcsolatban György József polgármester. Az elöljáró szerint még legalább 30 kilométer vezetéknek kell a földbe kerülnie, ez a folyamat akár 2-3 évig is elhúzódhat, attól függően, hogyan érkezik a pénz a fővárosból. Ennek a munkálatnak az értéke mintegy 5,6 millió lej, a projekt során korszerű vízkezelő állomás is épül.

Rédai Botond
székelyhon.ro

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csikszentgyorgy.blog.hu/api/trackback/id/tr783103490

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása