Merj hozzászólni!!!

Ez itt a község szócsöve, kiálts bele Te is...!!! Várjuk témajavaslataidat!

Képek

Új komment

Mit érdemes tudni egy közösségnek a közösségről?

“Egy teljesítményt csak úgy lehet elérni, ha nem a versenytárs legyőzését tűzik ki célul, hanem keresik az együttműködés, a kooperáció új tereit, amivel az erőforrások körét bővíthetik, s ezzel a megújítás formáit is szélesíthetik.” Rechnitzer János

Van élet a helyi közösségben

2009.06.19. 21:45 Nyirő Gergő

    Különleges ünnepe lesz vasárnap Csíkbánkfalvának. Keresztelő Szent János búcsúja alkalmából ugyanis az újonnan épült sekrestye és ravatalozó szentelésén is részt vehetnek a hívek. Az 1700-as években épült kápolna a tavaly ősztől zajló munkálatoknak köszönhetően gazdagodott az épületrésszel.
      Pálfi János helyi plébános szerint az építkezés annak a bizonyítéka, hogy van élet a helyi közösségben. Hiszen a hívek voltak azok, akik igényelték ezt a beruházást, és meg is tettek mindent annak érdekében, hogy megvalósuljon. Mint megtudtuk, a kápolna oldalához csatolt ravatalozó és sekrestye nincs több huszonöt négyzetméternél. „Kisebb méretű létesítmények ugyan, de nagyon fontosak” – fogalmazott a plébános. Magyarázatként hozzáfűzte, az épületet ugyan csak nagyobb ünnepek, illetve temetések és néha házasságkötések alkalmával használják, a papnak nem volt ahol felöltöznie, így a hívek előtt kellett elvégeznie ezen műveletet.
     Emellett a ravatalozó építése is követelmény az EU-ban, így egyszerre mindkét hiányosságot ki lehetett kü¬szöbölni. Sándor Zoltán, a bánkfalvi közbirtokosság elnöke is örömét fejezte ki, hogy létrejöhetett a beruházás. Elmondása szerint a munkából mindenki kivette a részét, így a helybéliek kalákáztak, a közbirtokosság pedig az anyagiakat biztosította. Az építkezés 30 ezer lejbe került eddig. Hiányossága annyi, hogy a ravatalozóba nem sikerült beépíteni a hűtőrendszert. Erre valamikor a közeljövőben kerülhet sor, a rendelkezésre álló anyagiak függvényében.
                                                                                             Rédai Botond

     Ünnepel a falu
Csíkbánkfalván vasárnap tíz órától a csíkszentgyörgyi fúvószenekar nyitja meg az ünnepi programot. 11 órától búcsús szentmise lesz a Szent János-kápolnában, ez alkalomból az új ravatalozót és sekrestyét is felavatják. 17 órától a csíkszentgyörgyi Székely Góbék szórakoztatják az érdeklődőket a bánkfalvi kultúrotthonban, ezt követően a Márton Ferenc Általános Iskola diákjainak műsorát követhetik figyelemmel. Lesz még könnyűzenei előadás, 18 évesek köszöntése, valamint a Hargita Nemzeti Székely Népi Együttes is fellép.

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csikszentgyorgy.blog.hu/api/trackback/id/tr321196165

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása