Merj hozzászólni!!!

Ez itt a község szócsöve, kiálts bele Te is...!!! Várjuk témajavaslataidat!

Képek

Új komment

Mit érdemes tudni egy közösségnek a közösségről?

“Egy teljesítményt csak úgy lehet elérni, ha nem a versenytárs legyőzését tűzik ki célul, hanem keresik az együttműködés, a kooperáció új tereit, amivel az erőforrások körét bővíthetik, s ezzel a megújítás formáit is szélesíthetik.” Rechnitzer János

Ilik-nem illik?

2008.12.25. 14:21 Nyirő Gergő

     Tapasztalataim arra késztettek, hogy publikáljam azokat a minimális követelményeket, amiket a himnusz felzendülésével minden magát magyarnak, vagy székelynek tartó embernek, rangtól és társadalmi státustól függetlenül be kell(ene) tartania!

    Himnusz a magyar nemzet imádsága!

    A himnusz közös előadása önmagában is jelképezi a közösséget. Az előadás minősíti az előadó közösséget! Az előadó, megszólaltató közösség akkor része a (nemzet) nagyobb közösségének, ha a viselkedési elvárások is jelzik ezt. A következő gondolatok a Himnusz (és más himnuszok, népénekek) kapcsán előforduló viselkedési elvárásokhoz kapcsolódnak.

    A viselkedés: öltözék és eszközök, a testbeszéd, a nyelvi kommunikáció.
A fedetlen fő - elsősorban a férfiaknál - a keresztény európai kultúrában a vallásos emelkedettség, a szentség, illetve az áldásvárás és az alázat szinte kötelező jele. A nők esetében ilyen elvárás nincs. A zártabb, rendezettebb öltözék (célszerű például begombolkozni, a "lazaságot" mutató formákat jelzésszerűen megszüntetni) mindkét nemtől elvárt külsőség. A nem előírásos eszközök letétele, az előírásosaknak, pedig előírt tartása az ünnepélyesség jele.

    A testbeszéd közmegegyezés szerinti illendősége a Himnusz hallgatása közben az ún. vigyázz állás az ajánlott testtartás Az arcon figyelem, komolyság, emelkedettség tükröződjön. A Himnusz hallgatása közben nem illik semmi mást tenni, mint énekeljük a szöveget. A közös éneklés ugyanis a legnyilvánvalóbb jele annak, hogy valóban a közösség tagjainak valljuk magunkat.

     A nyelvi kommunikáció egyetlen követelménye: a Himnusz szövegét és dallamát meg kell tanulni - "előadásszintűre".

 

Forrás:

http://www.sulinet.hu/oroksegtar/data/Telepulestortenetek/Sarkad/pages/helytortenete/001_nemzeti_jelkepeink.htm

 

1 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://csikszentgyorgy.blog.hu/api/trackback/id/tr64841226

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

amazon333 2008.12.28. 14:06:32

Valoban jogos a himnuszhoz parosulo viselkedesi formak ismertetese,mert a tapasztalat azt mutatta(lasd a karacsonyi szentmise)hogy egyes hivok/falustarsak/lakok nincsenek tisztaban azzal a magatartassal amit illene a himnusz eneklese kozben tanusitani.Azonban tegyuk hozza gyorsan ,hogy amilyen a pasztor olyan a nyaja,ketsegkivul igaz hogy jelenleg emberekrol es NEM juhokrol van szo ,bar a mutatott viselkedes nem egeszen ezt igazolja.Remeljuk hogy legkozelebb hasonlo helyzetben nem fog elmaradni az a magasztossag es egysegesseg amit nemzeti imank megkovetel,
süti beállítások módosítása