Merj hozzászólni!!!

Ez itt a község szócsöve, kiálts bele Te is...!!! Várjuk témajavaslataidat!

Képek

Új komment

Mit érdemes tudni egy közösségnek a közösségről?

“Egy teljesítményt csak úgy lehet elérni, ha nem a versenytárs legyőzését tűzik ki célul, hanem keresik az együttműködés, a kooperáció új tereit, amivel az erőforrások körét bővíthetik, s ezzel a megújítás formáit is szélesíthetik.” Rechnitzer János

Üdvözöljük kis Párizsunkban!!!

2008.03.21. 20:27 Nyirő Gergő

    Kedves látogatók! Egy kicsikét megtorpant a bejegyzések száma, ami nem is csoda, hisz kérésem ellenére senkinek sem füllik a foga a bejegyzés íráshoz, de legalább egy hozzászóláshoz… tisztelet a kivétel! :) Így muszáj lesz ismét az én panaszkodásomat olvassák!
  Merthogy egy olyan panaszomat szeretném megosztani, ami az első pillanattól fogva elszomorított. Igaz ugyan, hogy elsőre Párizs lakóinak sem tetszett Eiffel műve, később mégis nemhogy a város, de egész Franciaország szimbólumává vált. Büszkék lehetünk magunkra, mert nekünk nem egy, hanem mindjárt két tornyunk is van. Valószínűleg a mennyiséggel szándékozza Csíkszentgyörgy lekörözni Párizst. Na jó, de akkor valami PR munkába kellene fogjunk, különben senki sem fog felfigyelni a remekművekre. Sok „bennszülött” pedig faluturizmusban gondolkodik ugye, akkor pedig nem ártana egy-két tájba illő tíz emeletes tömbházat is építeni, legyen ahol fogadni a várható turistaözönt…
    Ott van az első, a temető szomszédságában. Mi is legyen, hogyan tudnánk e látványosságra felhívni az esetleg eltévedt turista figyelmét? Mondjuk, ha egy kisebb, oda illő szerkezetet felerősítenénk vízszintesen, máris kinevezhetjük a XXI. század sűrűjében eltévedt helyiek emlékkeresztjének. Munkánk elvégeztével meglehetünk elégedve magunkkal, hisz amellett, hogy tökéletesen tájba illő kreálmányt sikerült alkotni, még funkciója is van…
    De nem szabad megállnunk itt, kedves turista, hisz van nekünk még ennél sokkal szebb és díszesebb látványosságunk is. Nem, a templom, az nem érdekes. Van annál sokkal nagyobb magasságokba törő műemlékünk. Ideje is volt, hisz több évszázadot kellett várnunk, míg végre egy magasabb építményt láthatunk, mint a divatjamúlt templomunk. Na de most itt van. Elfoglalta az őt megillető helyet, a falu művelődési háza udvarán. Becses műtárgyunknak pedig udvart is kellet biztosítani, amit megfelelő kerítéssel körbe is kellett zárjunk, hisz a mohó turisták ezrei mind megakarták érinteni, nagy károkat okozva ezzel. Ezt nem engedhetjük. Mivel büszkélkedhetünk majd unokáinknak?

Nyirő Gergő

140 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://csikszentgyorgy.blog.hu/api/trackback/id/tr84391468

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Csedő Zsófia 2008.03.25. 08:48:24

No igen, tokeletesen igazad van Gero, nem tajbaillo es nem a legjobb helyen van. Azt is tudni kell, hogy a kozsegi tanacs is elfogadta az antenna felallitasat, ugyanis akkor azt vettik figyelembe, hogy Csikszentgyorgy felso feleben, es Csikmenasagon nincsen mobil telefon jel, ami neha nagyon kellemetlen tud lenni es a lakosok nagyresze is ebbeli igenyet fejezte ki, na es a tanacs kellett biztonsagos helyet biztositson, mi tanacsopsk rabollintottunk a polgarmesterek javaslatara. Aminek utananeztunk, meg akkor, hogy a lakossagra nezve nincsen karos kisugarzasa, erre tanulmany is keszult tudtom szerint...De valo igaz, hogy rossz helyen van es nem egy kellemes latvany...szerintem meg kell nezni, hany evre van szerzodes a ceggel es meg mit tartalmaz a szerzodes, hatha lehetne talalni egy mas helyet a monstrumoknak is...pl. valaki felajanlana, hogy ad egy akkora helyet ingyen bermentve, hogy oda at lehessen szerelni az antennat vagy ehhez hasonlo...sajnos vannak jogi buktatok, amig az ember nem kezdi el tanulmanyozni addig nem is tudja elkepzelni, hogy aprosagnak tuno dolgokat mennyi minden leszabalyoz, befolyasol stb...Mindenkeppen probaljunk meg valtoztatni es addig is a jo oldalat nezni a dolgoknak, hogy most mar Haromtizesbe nem az ortodox temetokertbe kell menni telefonalni mint annak elotte, hanem akik ott laknak kenyelmesen otthonrol is hivhassak barataikat a vilag minden pontjarol....

Ny. Gergő 2008.03.25. 12:42:03

Zsófika, neked is tökéletesen igazad van. Mindenki örül, hogy lehet kommunikálni, hisz a korábbi helyzet tűrhetetlen volt. Szüksége volt a községnek az antennákra. De nem vagyok meggyőződve, hogy ilyen áron. Ott van Varság példája. Az ottani polgármester megmutatta, hogy faluturizmusban gondolkodik, akkor, mikor nem engedte, hogy felszereljenek a falu központjába egy "monstrumot" hanem kirakatta az erdő közé, oda, ahol alig észrevehetően magaslik ki a fák közül egy vékony antenna. Csak az veszi észre, aki tudja, hogy ott van. Persze körülményesebb megoldani. De biztos vagyok benne, hogy a közbirtokosság fel tudott volna ajánlani egy akkora területet egy magas domb tetején, amelyet fák borítanak, ahol elhelyezhessék az antennát. Az is igaz, hogy villanyt is kell vezetni. De ha a polgármester megegyezett volna az illetékessel, hogy öt évig nem kel adózzanak, vagy ha valamilyen komoly ajánlatot tesz, bele egyeztek volna a telefon szolgáltatók. Nem csak nekünk érdekünk, hogy beszélni tudjunk, hanem a szolgáltatóknak is, sőt. Ha tervbe volt egy antenna Csíkszentgyörgyön, akkor egy kevés költségtöbblet nem riasztotta volna el a beruházót. Neki nem érdeke az itt lakók jövője, megélhetése. Ez volt a kényelmesebb megoldás.

wolffarkas · http://mystyle.blog.hu 2008.03.26. 15:45:06

Nagyon helyes meglátás Gerő (illik egy magadfajta, tanult, vidékfejlesztő emberhez :) ). Én csak képeiden látom, hogy mi a helyzet, de szerintem is felháborító, hogy ilyen helyekre helyeznek el antennákat. Persze hosszú és hiábavaló lenne annak a fejtegetése, hogy milyen "érdekek" húzódnak meg a háttérben. Az írásodból nem derűl ki, hogy ezt az egészet előzte-e meg valamilyen lakóssági felmérés, hogy kívánatos-e a falu lakói számára két ilyen "látványosság", de ha nem volt akkor ilyesmi, akkor ez esetben a döntéshozók hibáztak. Szerintem is lehetett volna más megoldást találni. No de ez Románia, semmi sincs rendesen átgondolva, érdekek szerint müködnek a dolgok. Nem kell ide PR-os sem (szükség lenne rá, de nem kell), aki ezt normálisan lekommunikálja a lakóssággal. Biztos vagyok benne, hogy külföldön ilyesmi nem történhet meg (kivéltel, ha tényleg beleegyezik a lakósság).

Csak reményemet tudom kifejezni, hogy nálunkfele nem fog ilyesmi előfordúlni, igaz nincs miért aggódnom, mert a lefedettséggel nincs gond. Viszont az antenna a dombon van! - senkit sem zavar.

És végül, gratulálok, mert az ironikus hangvétel tökéletesen illik az írás témájához.

B. Szilvia 2008.03.27. 17:41:11

A „kellemetlent a hasznossal” szituációval állunk szemben azt hiszem. De ez a „kellemetlen” nem csak a látványosságban nyilvánul meg, hanem az idegenek kritikáiban is milliószor fog visszhangzani. Sajnos a turisták nagy általánosságban fogják „dicsérni” az itt lakók igen fejlett esztétikai érzékét, hiszen csak az itteniek tudják, hogy kinek a kifinomult ízlését szimbolizálja a „monstrum”. De vajon tényleg esztétikai érzéken múlott az egész…? Véleménycseréinket sokan elégedetlenségként fogják megélni, azonban nem hiszem, hogy erről lenne szó, hiszen valóban van hasznos oldala is az újonnan létesült „Eiffel toronynak”. Az antennának köszönhetően, látogatóink most már Csíkszentgyörgy felső feléből is „full jellel” mesélhetik otthon maradt szeretteiknek, hogy mi minden lenyűgözte őket a „mi kis Párizsunkba”. Félretéve mindezt, őszintén örvendetes, hogy megszűnt egy kommunikációs gát a telefonálást illetően. A vándormadarak is megújult technikával térnek haza ezután, mert már nem a templom tornya lesz az útjelző számukra. De miért kell ez annyira SZEMMEL LÁTHATÓ előrehaladás legyen? A kérdést illetően Gerő korábban leírt felvetéseiből lehet válogatni ;)

Csedő Zsófia 2008.03.29. 20:53:18

Van egy ötletem: gondolkozzunk és minden második nap írjunk be a blogba egy megoldás ötletet arra vonatkozóan, hogy milyen lépéseket tegyünk a monstrumok eltüntetéséhez, és egyet arra vonatkozóan, hogy mit tegyünk, hogy beinduljon a turizmus, te konkrétan miben vennél részt...mert ugyebár azt tudjuk, hogy könyebb a készenbe hibát kapni...nem kell félreérteni, a fenti ügyben 1oo% ban igazatok van...

Ny. Gergő 2008.03.31. 11:22:47

Jó ötletnek tartom a megoldásra vonatkozó elképzelések megosztását, igaz, ez most kicsit falra hány borsó beütése van. Előbb kellett volna kikérni a közvéleményt, utána cselekedni. Rövid távon lehet, hogy megoldott egy problémát, hosszútávon viszont számtalan problémát fog okozni, de nemcsak a vezetőségnek sajnos. Nem tudom most mennyi esély van arra, hogy az elkövetkezendő tíz évben eltűnjenek a szépségek, viszont nem árt már gondolkodni a megoldáson. Én az előző kommentemben említettem Vargyas példáját. Messze a falutól helyezték el az antennát, oda, ahol szabad szemmel szinte nem is látható, és még villany is tudtak vezetni. Megoldás az lett volna nem belerondítani a faluképbe, de ha volt kényelmesebb út. Jellemző a mi térségünkre, hogy azt inkább szeretjük bejárni, a könnyebb megoldást, nem gondolva a hosszútávú következményekkel...
Várom az ötleteket, biztos vagyok benne, hogy megoldható problémával állunk szembe, aminek káros következményei MÉG nem annyira érzékelhetők!!!

Erdély Mária 2008.03.31. 13:23:51

Most nem a témahoz kapcsolodik,de gratulalok ehez a blogghoz.Tisztára feldobta a kedvemet.Legalább igy mi, akik nem vagyunk otthon meglatjuk meg megtudjuk mi van otthon ha már testbe nem lehetünk ott ( hisz tudom, hogy lelekbe mindenki azokon a gyönyörű tajakon jár, bármerre is sodort el az élet ) . Na szóval gratula és csak igy tovabb. Örülök neki.
Marika

BASA IBOLYA 2008.03.31. 19:35:35

ÜDV MINDENKINEK!Igen Párizs!és a Torony mellé ott van még az a hatalmas mennyiségü"KISSEBBSÉG"ha finoman akarok fogalmazni,de azt tapasztaltam az 1-hetes otthon tartozkodásom idején,hogy nagyon TABU ez a a téma,és nem elég mindenkinek a saját problémájával megbirkoznia,hanem rettegésben tartják a falu lakóit!TALÁN ÉRDEMES LENNE AZ ILLETÉKESEKNEK ELGONDOLKODNI EZEN A DOLGON!!!!!És megoldást találni erre a PROBLÉMÁRA!!!

András Attila 2008.03.31. 21:25:37

Sziasztok "otthoniak"! Szomorúan vettem tudomásul, hogy a falunak egyszerre nem is egy, hanem rögtön két Eifel tornya létesült. Igaz januárban, amikor otthon voltam nem tűnt fel egyik, sem, de ez nem feltétlenül a tornyok kicsinységének tudható be! Lehet, hogy csak az én figyelmemet kerülte el a monstrumok valamelyike, vagy csak egyszerűen nem jártam a közelükben (vagy annyira magasan vannak, hogy nem is néztem fel odáig). Komolyra fordítva a szót! Tudomásom van róla, hogy nagyon sok helyen meg tudták oldani a mobil átjátszó állomások problémáját ennél sokkal diszkrétebben is. Nagyon sok helyen van elhelyezve például az illetékes település templomának tornyába, mert mint őseinktől megtanultuk, azért épültek azok olyan magasra, hogy messzire ellássanak belőle. Na már ha ez így volt, és van, akkor elméletileg ha oda elhelyeznék azokat a kütyüket, sokkal diszkrétebb képrombolást eredményezne és mindenkinek ugyanolyan jó lenne! Ráadásul még az áram vételezésével sem kellene bajlódnia a szolgáltatónak, ugyanis a templomok nagy többségében (ha jól tudom) be van már vezetve! A környéken lévő faluk (és köztük községünk) templomaiban ha jól tudom nem igazán jellemző az elektormos müködtetésü harang megléte, így még arra sem lehetne fogni a "kütyük" tíltását, hogy estleg azokat bezavarná működés közben! Ha ezt elfogadható ötletnek tartjátok és segíthettem a tájkép "visszaállításának" tevékenységében, megtiszteltetés volt számomra, hogy megoszthattam veletek gondolataimat! Üdv mindenkinek

Csedő Zsófia 2008.03.31. 23:08:32

Egy ötlet: meg kellene nézni, hogy toronymagasságban milyen a kilátás és egy tájépítésszel konzultálva, a kultúrház modernzációs terveit is fgyelembe véve hátha ki lehetne találn valami faburkolatot készíteni köréje, amelyen belul vagy kivül csigalépcsőn felsétálva akár messzilátóként is értékesíteni lehetne a turisták számára...kiváncsi lennék én is milyen a kilátás. Persze a műszaki részét az antennának biztonságba kellene helyezni, de nagyon:)...másik ötlet...nyújtsunk be egy kérést a hivatalhoz, hívjuk meg az illetékes céget egy konzultációra, nem is lenne rossz a 8. Szentgyörgy napok programpontjaként...ebben az orában csak lyen ötleteim vannak, de a szakértők szerint erre való az ötletbörze:)

cicero77 2008.04.12. 01:16:31

Nen vagyok csikszentgyorgyi de figyelem az ottani esemenyeket,es erdekesnek talalom hogy az eggyetlen problematok es egyben a legfontosabb is a ket gsm antenna,ami az eggyetlen elore lepesre utalo jel a videketeken az elmult 18 evben.
Lenne egy par javaslatom hogyha mar a falu turizmus erdekeben elakarjatok tavolitatni az antennakat hogy meg milyen valtozasokat hozhatnatok.
-szedessetek le a villanypoznakat is
-szedesetek fel az aszfaltot
-tiltsatok ki a gepjarmuveket
-tegyetek kotelezove a szoknya viseleset a fehernepeknel
-a kendo hasznalatat
-fedesetek ujra zsindejjel a hazakat
-tiltsatok be a vezetekes viz hasznalatat
-es stb biztos van nektek is ehez hasonlo otletetek.
Ezeket a valtozasokat meghozva biztos jobban ervenyesul majd a kozepkori hangulat ami amugyis uralkodik a kozsegetekben.
Az mar nem is szamit
-hogy minden valamire valo kozsegben van mar fedett tornaterem nalatok meg nincs
-hogy minden kozsegben van egy focipalya nalatok nincs
-hogy minden kozsegben sikerult rendezni valamelyest a cigany problemat nalatok es kozmason meg ok az urak
-hogy minden kozsegben van egy valamire valo panzio etterem nalatok nincs
-hogy nalatok nem hogy gyerek cipoben jar de meg spermium kepeben sincs jelen a faluturizmus csiraja sem
-hogy sikerult elintezni az adorjan furdo sorsat
-hogy fenyevekre vagytok barmelyik felcsiki falutol a felylodesben
-hogy este rettegve mertek kijonni az utcara vagy bemenni egy fustos kocsmaba a ciganyok miatt.
-hogy ismet elcsaltak a valasztasokat.
-hogy meg 4 evig nezhetitek az inkompetens polgarmesteretek vergodeset semmitteveset
-hogy aprankent lehetoseg hianya miatt es a kialakult helyzettol megcsomorolve elhuzodik a fiatalsag
-hogy mig a tobbi kozsegben megfigyelheto egy massziv hazakoltozes es odakoltozes nalatok ez forditva van
-hogy eggyesek hogy alakitotattak egy vallasi es fuggetlen alapokra epulo eggyesuletett (gatkotok)sajat es politikai erdekeket szolgalo szevezette
es egyebek.Ti ezekkel ne foglalokozzatok ti vitazzatok az antennak sorsarol es hogy ki fog ugralni a szinpadon a szentgyorgy napok alkalmaval.
De fel a fejjel ismet itt vannak a szentgyorgy napok ahol csontig belehet nyalni az rmdsz-nek dicserni oket es halat rebegni nekik hogy segitenek evente a protokol elfogyasztasaban es az ilyen-olyan dijak atadasaban.
Remelem iden ismet nem nektek jut a leggyengebben szervezett falunapok dij es valamivel tobre lesztek kepesek.

TISZTELETTEL

Tekse Lajos 2008.04.13. 18:54:00

Elsosorban szeretnek gratulalni a blog megalmodojanak es adminisztratoranak, vegre egy epkezlab otlet ami nem csak elmeletben mukodik, mint sokminden nalunk.
Az antennakkal kapcsolatosan csak annyit, hogy Csikszentgyorgy kozsegbena latnivalok, leszukultek az oseink komoly melleallasat tukrozo templomokra.
Hat tessek; van epitve maradando latvanyossag, ejjfel tornyok, korszeru epetesi teknikaval felhuzott tajtorzito okor szerkezetek.
Ahogy Ny. Gero tokeletesen jol megjegyezte, ez volt a legkenyelmesebb megoldas a tornyok elhelyezeset illetoen, be a falu kozepebe. Biztosan sokkal korulmenyesebb, nehezebb, lett volna talalni nekuk valamelyik domboldalon,5 ar teruletecsket, megvasarolni a hivatal nevere , es oda felbiggyeszteni a femszerkezeteket, de hat ez igy is jo, mert a konnyebb megoldast kell valasztani nehogy meghuzodjon valamelyik agyneuronja a vezetosegnek, a kemeny fejtores kovetkezteben.
A turistaknak pedig azt ajanlom, ( meg egyet sem lattam errefele) ha bamulni akarjak az kreaciot, lehetoleg tavolrol tegyek, ha kozelrol probalkoznak megnyulhat a nyakizmuk vagy begorcsol, meg vegul beperelnek, karteritest kovetelve a kozseg vezetosegetol, amit termeszetesen a mi penzunkbol ki is fizetnek.
Az ilyenfajta megoldasok komolyan emlekeztetnek az "arany korszak"-ban alkalmazott "SZEMRE, ESZ NELKUL" megoldasokra. Ezt a fajta stilusiranyzatot, mar sok kozseg mellozi, ok inkabb "ALAPOSAN GONDOLJUK MEG, MEG KOVETKEZMENYE LEHET" teknika fele hajlanak.
Szep kis kozseg a mienk, az a baj, hogy nem erdemeljuk meg, nem tartjuk tiszteletben amit orokoltunk, csak elunk benne, mint medve barlangjaban, de semmit, semmit nem teszunk a falukep pozitiv alakitasaban, nem is beszelve a gazgasagi es szocialis problemakrol.
A vezetoseg arra valo, ha ezt vallalta akkor tegyen is erte, ezert adnak fizeteset, juttatast, penzt a mi adonkbol, illetekeinkbol. A mai kapitalista rendszerben nem a munkat fizetik, hanem a JOL VEGZETT MUNKAT, nalunk ez ugy latszik forditva van.
Bizok benne, hogy erre a vezetoseg is rajon es jobb iranyba fordulva, komolyabb melle allasal, nem szolgaltatja ki a kozseget a szemet UNIO-s nyugati erdekeknek.(bar nagyon keves eselyt latok)

cicero77 2008.04.13. 20:52:06

Latom gyulnek az antenna elenzok csak azt nem tudom hol voltak a felallitas idelyen ugyan is ez nem tortenik eggyik naprol a masikra tortent ezt hosszu elokeszuletek elozik meg foleg nalatok tennyleg hosszu volt ugyanis ha jol tudom az utolso kozseg vagytok ahol lett gsm jel.
lajo te milyen fold megvasarlasarol beszelsz mikor meg a tuljdon jogok nincsenek tisztazva mert az aldott vezetoitek ahelyett hogy csak dozsolnek es a parnazott szekukbol ket szunditas kozott hulye donteseket hoznanak a tulajdon jogok tisztazasat zarnak le.
Erdemes volna utanna nezni hogy mennyi turista fordul meg evente a megyeben es annak hany szazaleka latogat szentgyorgyre mikor megvan ez a szam utanna elkezdeni sajnalni oket es ajanlani helyeket hogy mit milyen szogbol nezzenek

A vezetoseget pedig 4 evente ti (vagy masok)valasztjatok(ha eppen el nem lopjak)es egy idegennek feltunik hogy a megannyiszor"reales"polgarmesterel nem vagytok megelegedve es adodik a kerdes hogy megis hogy kerul vissza.
Sajnos jo mondas hogy mindenkinek olyanok a vezetoi milyent meg erdemel,es ez ratok nezve szomoru hogy csak ilyent erdemel a megye eggyik legnagyobb kozsege.szeretnem ha valaki megcafolna es olyan dolgokra mutatna ra amiket csinalt(ha van ilyen es kiveve a polgarmesteri hivatal elotti parkolot azt inkabb tagadjatok le es mondjatok hogy a multszazadban keszult a loval kozlekedo embereknek) a falu vezetosege a ket antennan kivul.
Ja es a multkori levelembol kihagytam hogy mindjart eggetlen olyan falu vagytok ahol nincs telen korcsolya palya.
A kozsegben a fiatalok hova is jarnak ki kapcsolodni?
Es amiert a legnagyobb fekete pont jar a tersegnek hogy ott volt az az allat kert egy szep es okos kezdemenyezes es nem volt kepes senki kiallni a tulajdonos mellet az ominozus est utan hogy az meg maradjon pedig sok embert oda vonzott es egy jo utszakasz kezdetenek latszott lehetett volna kore epiteni a tobbi faluturizmushoz szukseges dolgott de jobb volt lapitani es borbolyeknak benyalni ezert vagytok ott ahol vagytok de a lenyeg hogy vannak magyar helysegjelzo tablak.
A legjobbakat.TISZTELETTEL

tekse lajo 2008.04.13. 21:13:24

Abba tenyleg igazad van, hogy a megyebe erkezo turistakbol SENKI nem jar Csikszentgyorgyre, viszont az antenna bamulasi szoget illetoen nem tagitok, sot fenn all a veszely a "repulot-meztelen not" nezo hatas, kozotti kulonbseg szindromara.
A vezetoink olyanok amilyenek, tudom, hogy ugy vagyunk vele, mint Magyarorszag a sajat termelesu narancsaval, savanyu, iztelen, de legalabb a mienk. Azert ha jol ertettem nem elsz itt, mit keresel es kotekedsz nalunk?
Nem dijazom, hogy itt kritizalsz, sajnos igazad van ezr elismerem.
A kozseg tehetsegesebb fiatajai nagyja elmegy egyetemre es ott is marad, rengeteg peldat tudnek felsorolni, sokan kulfolre mennek, masok meg haza sem akarnak jonni, a tobbi valamilyen oktol fogva meg nem ment el.
De vannnak jol meno uzleteink, mindig vannak elotte emberek, fiatalok, meg ha poharaznak vagy uvegeznek is de ott vannak, meg egy nehany kocsma, oda jarogatunk, vagy a kornyezo falvakba, Szeredaba szorakozgatni.
Az allatkertet pedig nem szabadott volna hagyni, hogy felszamoljak, egy keves penzbol meglehetett volna menteni ebben biztos vagyok, csak hat a kenyelmes melle allas ismet beleutotte az orrat. Meggyozodesem, hogy penzel el lehetett volna "intezni" haigy, ha ugy a megoldas a kezunkbe volt, de uresmarkuak vagyunk es tehetetlenek, ez teny.

cicero77 2008.04.13. 22:22:32

Akkor csak a szekely lajbis ontudatodat sertem az irasommal mert alapjaban veve eggyet ertesz azzal amit irok.
Szomoru de nektek helyieknek is elkellene ismerni hogy elzugott a gorsvonat most van 1 tehervonat arra meg felkapaszkodhattok ha tudtok es igazan akarjatok de nem tudom mikor eri utol a gyorsot ha eggyaltalan utol eri.
Biztos jartatok mar remeten,ditroban,domokoson,madarason hogy csak ennyit emlitsek ezek a kozsegek hozzatok kepest svajci telepulesek pedig ugyanonnan indultak89-ben csak jobban akartak.
Szomoro lajo hogy szorakozas kent mas telepuleseket kell emlitsel vagy a kocsmak elotti alldogalast a legszebba "De vannnak jol meno uzleteink,"mondat es kerdem en hany unios penzen mukodo valalkozas vagy hany gazda van aki ki tudta hasznalni az unio altal adott lehetosegeket(penzt).
Az elvandorlok erdekeben miert nem tesz a vezetoseg valamit miert nem all melletek az rmdsz ok csak dijakat atadni kapukot avatni tudnak magyar helyseg tablakat kirakatni es ennyi?
Miert nem allt melletek hogy felvilagositsa a gazdakat 15 evvel ezelott hogy emberek az irany nem jo mas fajta gazdalkozasra van szukseg aki nem akar az fogjon a falu turizmusba szervezzen kirandulast a fejletteb orszagokba ahol eszmecseret lehetett volna folytatni ugy mint mas telepuleseken.
De van magyar tabla a falu be es ki jaratainal es kozte doglodik egy terseg.
Apropo valaki sorolja fel megkerem kik is csikszentgyorgy testver kozsegei,falui,varosai.

Szomoru hogy hr megye eggyik legszebb ha nem a legszebb telepules doglodik eppen hogy el van eggyik naprol a masikras es senki nem tessz semmit hogy jobba tegye inkabb beletorodik vagy elkoltozik a videkrol.Es eggyesek legnagyobb problemaja hogy bedeszkazzuk e a gsm antennakat vagy nem.
TISZTELETTEL

tekse lajos 2008.04.13. 23:19:01

Hat igazad van sajnos es nincs sok hozzafuznivalom. Nem tudom honnan tudsz enyire mindent, rengeteg dolggal tisztaban vagy a kozsegunkkel kapcsolatban szerintem te is valamikor itt laktal, a baj csak az, hogy ezt az oldalt az illetekesek is kellene olvassak, de szerintem meg sem nezik.
A lehetoseg vonata pedig gyorsan halad elfele, mi meg csak a jegyet sem vagyunk kepesek megvenni en azert optimista vagyok, hatha fujnak ebresztot a most alakulo "fuvosok", egy olyan ebresztot ami tenyleg eljut a szunnyado vezetosegunk fulebe es az emlitett problemakra megoldasok szuletnek.

ofkorsz 2008.04.14. 09:14:58

Nagyon jól esett, végre valakik kimonják azt ami az igaz!
Lajos igazad van, ezt kellene megértetni a falu idősebb korosztályával, és a vezetőséggel, amit írtál: "A mai kapitalista rendszerben nem a munkat fizetik, hanem a JOL VEGZETT MUNKAT, nalunk ez ugy latszik forditva van."
A fiatalság szórakozásával kapcsolatba, tényleg nincs egy kulturált hely, ahova menni tudnak, csak kocsmába. Ez nem a legmegfelelőbb egy tizenéves számára, hogy ezt lássa, ilyen körülmények között cseperedjen fel. Igy kivülről szemlélve a dolgot - mivel nem vagyok otthon - a fiatalság nem tud, és nincs lehetősége egy általános műveltség elsajátítására.
Ha pedig nincs autód, méssz a kocsmába szórakozni...vagy felülsz a buszra és beméssz Szeredába szinházba, de az előadás feléről ki kell jönnöd mert indul a buszod haza.

cicero77 2008.04.14. 13:24:19

Nagy a csend ez se jo jel vagy ez a vihar elotti csend?Mert az jo.
Dicseretes dolog hogy a kozbirtokossag megvonta tamogatasat a falu napokrol. Le a kalappal.Az tavaji falunapok is csak a nyaljunk be borbolyeknak egisz alatt zajlott mi lessz most a valasztasi kampany elott es jo hogy a kozbirtokossag ebben nem akar reszt venni.Csak van gerinces ember meg a kozsegben.
Latom lajo es albert is tud a problemakrol hol voltak mostanig beszeltek e rola one mindig csak a zsofika &co szajat lehessen hallani mert ha ti is nem halllasatok akkor a kivulallo azt latja hogy van ket antennatok ami rontja az elvonalbeli telepulesetek kepet ahol minden renben van csak az a problema hogy ki ugraljon tatogtatva a szinpadon a falunapokon es mi legyen az antennakal.Jo volna ha csak ez a 2 problema varna megoldasra.Van meg mit tenni,es helyettetek senki nem fogja megtenni max sajnaloan vagy gunyosan vigyorog hogy de szerencsetlenek vagytok.
Biztos van meg olyan akinek nem tetszik ami tortenik gyuljetek ossze es probaljatok megoldasokat talalni mert kifogassal nyavajgassal onsajnalattal tele a padlas.

MEG MINDIG TISZTELETTEL

cicero77 2008.04.14. 21:33:37

Kaptam egy par mailt dicserot es kevesbe dicserot sot egyenessen szidalmazot.Na azoknak akik a kiletem felol erdeklodnek azoknak uzenem hogy meg nem erzem elerkezettnek az idot.Ugyanis en ugy erzem semmi rosszat nem tettem hogy eggyeseket sertettem lehet de nem a zsarolas es a fenyegetes a megoldas en csak elmondtam olyan dolgokat amikrol mindenki tud de senki nem mer elmondani.
Csak szomoru hogy nem mer senki nyilvanosan kiallni es ervekkel meggyozni hogy tevedek hanem privatba fenyegetozik.De hat ez is egy fajta magatartas es en tiszteletben tartom ezert nem irok neveket.
TISZTELETTEL

Csedő Zsófia 2008.04.14. 21:57:35

Örvendetes dolog, hogy ha nem is egy földi beszél, de jó észrevételei vannak. Persze téved a benyalásokat illetően, mert a tavaly egyáltalán nem voltak hivatalosak a Cicero úr által említett személyek, és mint látom baja van az én személyemmel is, nem is kevés. Amúgy sejtem kilétét Cicerónak...Az, hogy senki nem mer nyilvánosan kállni....:) Amúgy az említett felcsíki falvak vezetői is RMDSZ es emberek és ugyancsak Borbolyék segítségével valósultak meg a felsorolt beruházások...ez van, ha tetszik ha nem, és nemcsak nálunk, nagy úr a politika...de visszatérve a lényegre teljesen igazad van, az infrastruktúrális beruházásokon kivül nem sok mindennel dicsekedhetünk, és hogy megnyugtassalak, soha nem kampánycéllal szerveztünk falunapokat, és ezzel kapcsolatos megjegyzéseid elgondolkoztattak...érdemes megszervezni?!...egyáltalán nem biztos, hisz van mindannyiunknak amivel foglalkozni, én leginkább a saját háromhetes Megyei Ifi hetek programsorozattal kellene foglalkozzak...csak sajnálnám, ha a konfliktushelyzet áldozatai a csíkszentgyörgyi gyerekek, fiatalok, és jóérzésű emberek lennének..

Keresztes Géza 2008.04.14. 23:29:20

Hat nem volt alkalmam egy par napja belepjek,ide a bloggra de hat ugy mond nagyon erdekes es izgalmas dolgora lettem figyelmes!!Elore mikor olvastam egyszerre voltam DUHOS ,MEGELEGEDETT,s azt kerdeztem hogy ki lehetsz te cicero77??
Azt mondod hogy nem vagy ide valosi akkor vajon miert erdekel annyira ami kozsegunk dolgai,problemai?Nem igaz,hogy amit felsoroltal abba nincsenek igaz dolgok ,sot rengeteg van,de sok olyan dolog van amit megtudok vetozni,mert eppen a te altalad emlitett kozsegekbe se olyan Csodas a vilag h te leirod.Ha akarsz segiteni es, akartal miert nem irtad meg mar ezelott ket hettel ezeket hatha sikerult volna par embert szemet kinyitsd hogy maskepp dontson az ugy nevezett elovalasztason!!De ugy tudom aki nem merri felvalalni onmagat annak a velemenye nem sokat jelent,hiaba akarok itt nyilvanosan veled beszelni ha te alnev moge bujsz!Igazad van hogy nem valami rozsas a helyzet ma Csikszentgyorgyon, es ezt tudjuk egy jo parran, megprobalunk tenni ellene,de az fajt h ALNEVEN SZERENCSETLENEK NEVEZZEL EGY KOZSEG LAKOIT,tudod ez mar ugy erzem atleppi a segito keszseg a joindulat hatarat!!Nem tudom h milyen be osztassba vagy mennyire van vagy volt kozzod egy faluba barmilyen rendezveny megszervezeseben de ahogy leirtad az a megallapitasom csak kivulrol lattad h mivel jar akar egy falunap megszervezesse, apropo falunap!!!Gondolom a tavalyi falunapkor nem vettel, mi tortent csak hirekbol hallotad mert nem vagy ellege tajekoztatva mert ott nem volt senkinek" benyalva" a te szavaiddal elve mert az fuggetlen volt minden mastol AZ VOLT A CEL HOGY MINDENKI JOL EREZZE MAGAT!! A visssza jelzesekbol UGY EREZZTUK EL IS ERTE A CELJAT.Shiszem hogy volt annyira jo minta te faludba vagy A varosodba AMIT NETAN TE SZERVEZZTEL???!!!!No nem akarlak le tamadni csak sertette ez a fantaziamat mert ha mi par ember nem foglalkoznank a megrendezesevel meg EZ SEM LENNE ,mert varhatnank h ugy mint mas faluba megrendezze az illetekes szervek,es amit dontot a kozbirtokossag igazat adok nekuk ha igy latjak ne is tamogatjak,de nem azert mert,mi szerinted ide oda NYALUNK.Ok is latjak igenis egy par ember megtesznek mindent hogy OK legyen, mindenkinek megfelejen mennyire tud, az a rendezveny es akkor A VEGEN A BABEROKAT UJSAGON KERESZTUL LEARATJAK.De vissza terve oda mikor felsoroltad a gondjainkat igen egy picit lehet a felsorolt falukat szepnek festetted le a mienk mellett mert ott is van boven amiben fejlodjenek es naluk sincs minden megoldva de az tenyleg az o bajuk!!!En neked azt tudom ajanlani hogy ha tenyleg szerinted sikerutl valmelyestkinyittani a szemunket itteni lakoknak,mert lehet nem latunk elobb az Orrunktol, akkor megkerlek gyere koltozz hozzank mert ugy is szerintem valamikor itt laktal,meg van lehetoseg valald fel a falu vezeteset mert ugy latom a leirasodbol hogy te kepes vagy ra,van elkepzelesed,szaktudasod es oszinten en legalabbis,Szazszazalkig tamogatlak ha persze pozitvan cseledsz, kitartok melleted!!!S varom a poztiv gondolataidat mert gondolom mind ezt azert irtad hogy probalj segiteni abba a mi kozsegunk elobb lepjen ebbol a topogasbol,ha igen akkor nem eleg a komment a kritika ,elvarjuk az OTLETEIDET IS!

Demokrates 2008.04.15. 12:52:16

Mint egyen mindig is szerettem a csipos, szarkasztikus, tulfuszerezett szovegeket. Felgyorsitjak pulzusunkat es adrenalinszintunk is megno.Tisztelem a velemenyuket kimondo embereket. Nagyon bizsergeti fantaziamat CICERO kilete. Hadd tartsam en is magam anonymusnak.Mar a nevvalasztas is kituno, szonoki kepesseg prima, kar hogy manapsag nem a romai szenatussal allunk szemben, hanem a csikszentgyorgyi kommandosokkal. 70 szazalekban igazat adok neked cicero de vannak dolgok amelyeket kefelejtettel reszletes beszamolodbol. Csak egy rovid megjegyzes: Az igazi gondot szerintem kozsegszinten nem a torzsgyokeres romak jelentik ( fogjak jelenteni ) hanem a honfoglalok ( tobbsegben ugyancsak romak). Lassan de biztosan folemesztenek, mar erezheto a magyar embert ledegradalo, porba donto lelkes cselekedetuk. De miert hibaztatjuk oket mikor mi magyarok kertuk ( nem en, uram bocsa)_oket. Meg is jutalmaztak a lodenos szekelyt erte, kapott svajci frankot loganra elegendot, gyermekvedelemtol minositett ertekelot. stb. De mi van a becsuletes szekely ember gyerekevel akit zsenge, mar ovodaskorban megfertoznek ezek a viselkedeszavarral felvertezett egyenek? A demografiai robbanast falunkban nem a nativ romak hanem az uj honfoglalok fogjak eloidezni. Ki a hibas mindazokert amiket Cicero felsorolt? csakis mi a lakossag mert meghodolunk a szenatus elott a kepviselohaz pedig csak bologat es hol a jobb oldalon hol meg a balon all.En csak egy kivulallo nema szemlelo vagyok, sajnos egy a bologatok kozul a passzivitasom miatt Es meg hanyan vannak ilyenek. Lejart az idom . Udv Cicero! Bravo neked a stilusert.

Vitos Albert 2008.04.15. 13:48:46

Én annyit hozzáfűznék, hogy ezek a "honfoglalók" nem felnőtt emberek (egylőre), hanem kis "képlékeny" gyerekek. Nem tudom a felnőtt ember miért fél tőlük.
Akik nevelik viszont neveljék úgy, hogy majd 10-20 év mulva ne a fejük tetején mászkáljon, hanem tisztelje befogadóit. Ha pedig ezt nem tudja megvalósítani a betyár, akkor hagyja a Loganra valót, és ne kaparjon a pénzért.

Amúgy élvezem ezt a nagy titkolózást :P

cicero77 2008.04.15. 20:24:13

Eloszor is szeretnem leszogezni hogy nem vagyok ur es ritkan adatik meg legalabb is nekem hogy igazi uriemberrel talalkozzak.
-Zsofi nincsen bajom szemelyedel felre ertesz .
Amivel problemam van veled kapcsolatban hogy most is ahelyett hogy gondolkodj csak ugy elszoprtal par mondatot amit az rmdsz altal finanszirozott agymosas utan betaplaltak neked.
Igaz mashol is van rmdsz parti polgarmester de nem igaz hogy altaluk ertuk van ami van hanem az emberek ossze fogasa es sok egyebb tenyezo.
Ha tenyleg ugy van ahogy te alitod hogy az ordogben pont nalatok nem tettek semmit de az eg egy adta vilagon semmit ugye egy par eve az ovodatok olyan volt mint egy kozep kori barlang hogy mast ne emlitsek.
Es nem kell igy felkapni a vizet hogy valaki szova tesz dolgokat a kritikat is turni kell nem csak diszelegni a dicsfenyben mint ezt fonokodek szoktak tenni mivel is tamogatott a fent emlitett szervezet hogy minden evben ok jottek learatni a baberokat?Ne a kiletem foglalkoztason hanem nezd meg hogy mikrol irtam es cafold meg mond hogy nincs igazam.
Arrol hogy ki mit vala alj szoba falustarsaiddal ne es nezd meg hanyan mondjak azt "nem merem mert ugyis oda szorulok vagy hogy nem akarok cirkuszt a faluba hanyat zsaroltak ilyen vagy olyan modon"ugy mint te most ahogy irtad hogy elkell gondolkozz azon hogy megeri e hogy szerepet valalj a falunapok szervezeseben akor mer valaki rosszat szolni a falunapokrol,hat nem mefsugom neked mert olyan amilyen de legalabb van ahogy szoktak mondani,kerdezd meg a fonokod errol a Stefan gheorgiun volt egy lecke amit ugy hivtak erzelmi zsarolas.
Ugy hogy valalj nyugottan szerepet es torekedjetek hogy jo legyen mert neked ugy is csak az szamit hogy a szervezet kepviseloi megdicserjenek hogy eddig ezek a legjobbam sikerult falunapok.Nem igy szokott lenni? csak gondolkozz el hogy hol rendeznek elottetek falu napokat.igy konnyu legjobbnak lenni.
TISZRELETTEL

cicero77 2008.04.15. 21:56:01

Geza az hogy bajmilyen erzest is valtottak ki beloled irasaim az engem dicser mert ez azt jelenti vegre kezdesz foglalkozni a dolgokkal megha gondolatban is de mar elore lepes.Megprobalok pontokban valaszolni.
-Tenyleg nem vagyok oda valosi es annyira azert nem erdekel hogy megoldjatok e problemaitokat.
Csak ismerem a problemakat es a fokolontosokat (nem mind szemelyesen)akik tehetnek errol es a valasztasok eredmenye utan telt be a pohar es a blog altal kaptam lehetoseget hogy irjak egy par dologrol.
-Amiben nincs igazan cafold meg legyszives szerintem eleg vilagosan irtam
-Mi nem olyan csodas a felsorolt falvakban?
-Az hogy mindenutt jol meno valakozasok mukodnek(es itt nem a gaterek kocsmak es szep uzletekre gondolok)amik munkahelyeket adnak a falubelieknek hogy szivesen koltoznek haza az eltavolzottak vagy hogy olyanok koltoznek szivesen oda akik varoson nottek fel,hogy ezaltal a telkek es hazak ara duplaja mint nalatok ezek a dolgok mind ossze kapcsolodnak es a joletet mutatjak a kivulallo fele(turista atutazo es stb).
Hogy az altalam emlitett telepulesek barmelyiken vannak olyan panziok ahova szivesen viszed tavolrol erkezo vendegeidet vagy igazitod ismeroseidet.
A szemek kinyitasa a hozzad hasonlo fiatalok kotellesege lett volna hogy ne ezek legyenek a valasztasok eredmenyei mint amik lettek.
Hogy nevtelenul szamit e a velemenyem vagy nem mindegy de nem is kell szamitson en egy kivulallokent leirtam olyan dolgokat amiket te es a hozzad hasonlo fiatalok valamilyen oknal fogva megsem mert emliteni.Dontse el mindenki hogy az a jobb hogy egy nick alatt realisan irok vagy a sajat nevvemmel egy gsm antennat siratok vagy esetleg lapulok es olvasgatom hogy ki mirol ir es amikor talalok valamit amibe kapaszkodva martira valtozhatok akkor sirankozok hogy mennyire megsertett egy kivulallo.Melyik a jobb Geza?
-Te milyennek nevezned a kozseg nepet mint ott lako?Es nem akarok segiteni csak leirtam hogy mit latok en kivulallo akinek rosszul esik hogy a megye egyik legszebb telepulese doglodig.
-Kivulrol lattam es mint resztvevo voltam jelen egy par eve minden falunapotokon es mas telepulesekere is eljarok nem akarom kritizalni de van mit javittani pl (sarokba egymasra pakolt padokat a wc-k emberibbe tetele hogy del korul ne tobb koldulo cigany legyen a kultur kornyeken mint magat jolerzo ember es stb)
-Biztos nehez es sok munkaval jar egy ilyen megszervezese gratula erte.
-A tavaji falunapok tenyleg kivetel volt elnezest a szervezoktol.Hogy mindenki tenyleg jol erezte magat ismet gratula a szervezoknek de ez konnyu kell egy par ember aki ugra bugral egy szinpadon legyen ital dogivel tuzijatek a vegen es elegedett az ember.
De most kerdezd meg hogy mire emlekeznek az enmberek a tavalyi falunapokrol hogy volt e maradando elmenyuk es itt nem a felepo egyuttesek nevere gondolok es lehet hogy megvaltozik a velemenyed.
Gyengebb vagyok beismerem nem szerveztem falunapokat de Geza a kritikat is turni kell.
EZT TE IRTAD:

es amit dontot a kozbirtokossag igazat adok nekuk ha igy latjak ne is tamogatjak,de nem azert mert,mi szerinted ide oda NYALUNK.Ok is latjak igenis egy par ember megtesznek mindent hogy OK legyen, mindenkinek megfelejen mennyire tud, az a rendezveny es akkor A VEGEN A BABEROKAT UJSAGON KERESZTUL LEARATJAK

Ezt hivom en benyalasnak cafolta e meg valaki a sajtoban hogy nem igaz?Nem.Na a halgatas a beleegyezes es ezt latom en kivulallo es hivom benyalasnak ugye ertesz?
Szeretnek majd egy kis hazat nalatok gondolkodom rajta de oszinte leszek felek a ciganyoktol.A gondok megoldasa nem az en tisztem vannak egyetemet vegzett fiatalok aki ott nottek fel ott jatszottak a faluban es most elkoltoztek vagy eppen iskolaban vannak oket kell meggyozni hogy terjenek haza es fogjatok ossze a valtozas erdekeben zsofinak es tarsainak ne egy szervezet nepszerustese legyen az elsodleges szempont hanem A SZULOFALUJA JOBBA TETELE es ide nem benyalas kell hanem lobby.Az osszefogas az elso lepes Geza hogy ti fiatalok tudjatok meggyozni a mindeggyel szavazokat hogy kepesek vagytok jo iranyba valtoztatni a dolgokat es utana johetnek az otletek.

ES PERSZE HOGY TISZTELETTEL

atila · http://anonymus 2008.04.15. 22:18:38

Először is elnézést kérek mindenkitől hogy névtelenül írok és hozzáfüzök néhány sort a komentárokhoz
Másodszor graturálni szeretnék, azoknak a személyeknek akik ezt a lapot létrehozták.Azon gondolkodtam idő közben amig olvasgattam ezeket a cikkeket, hogy mennyi igazság is van az egész dologba , sok minden igaz ,hogy hátul kullogunk a sorban és nem teszünk semmit. Nem teszünk semmit mert nincs támogatás, nincs támogatás a falu vezetőitől igen , nincs aki érdeklődjön nincs aki fejlesszen és nem utolsó sorban nincs aki befektetést hozzon vagy támogasson. Már elmult egy évtized és ugyanott toporgunk mint az első évben . Itt nem azt kell elítélni aki valamit tett a falu érdekebe ,itt nem azt kell elítélni aki a közösségért probált valamit tenni. Akkor ki a hibás ? Az egyszerü ember akinek nem kötelessége? Ők csak részben hibásak . De nem az ők hátukat nyomja ez a probléma .Sok minden tudott volna lenni itt faluturizmustol focipályáig, testvérfalutól Adorjánfürdőig, De sajnos ez nincs.mert akik szerettek volna valamit megvalósitani az nem volt támogatva, az egyszerü embertől. Mindenki halgat és elítéli a másikat ez nem összefogás ez széthúzás igy nem lehet tenni semmit .És ezen segiteni ki tudna? Nem az alcsiki es nem a felcsiki falvak vezetői. Itt nem azt kell elitélni aki probált tenni vagy segitséget keresni az lehet politikai vagy egyházi vagy tudom is én milyen oldalon. Itt az lehetne(ett) a megoldas hogy osszefogni és támogani ahonnan segitség van. De amig a tulajdonjógok sincsennek tisztázva egy befektetőnek még földet bérbeadni is nehéz nem hogy eladni.Ami a gsm antennakat illeti szerintem itt lehetett volna megoldas annelkul hogz valakit zavart volna az egeész dolog, mert a falu határa eleg nagy és szerintem lett volna helye valamelyik domb tetőn is annélkül hogy ezt el kellet volna üzni,csak itt ismét egy probléma van aki azt megengedte és engedélyt adott rá.szoktak közbe falugyülest is csinalni nem csak a választás előtt De ez kell CSíKSZETGYÖRGYNEK. ..

cicero77 2008.04.15. 22:39:15

Na Geza,Zsofi ,Lajo es a tobbiek ez volt az elsodleges szandekom figyelemfelkeltes es hogy egyre tobben nevvel nev nelkul merjek beismerni hogy vannak problemak es ezeket helyetettek nem fogja megoldani senki.
Szep volt atila igy tovabb tobb atilara van szuksegetek hogy valtoztatni is tudjatok.

MELY TESZTELETTEL

tekse lajos 2008.04.16. 00:01:10

Alakul a temakor ez nagyon tetszik, hogy nem csak olvasgatunk, hanem vannak hozzaaszolasok, bar meg mindig elitelem hogy nehanyan nevtelenul teszik ezt. Megertem viszont, ha tenyleg igaz a fenyegetes, privat uzenetben, nem tudom ki tehet ilyet, szegyelje magat. Ha pedig fenyeget legyen benne annyi gerinc, (ha nincs a modern orvostudomany segit, lasd.:szilkon betet, protezis, van ilyen gerinc is) hogy ne bujkaljon hatterben, durva dolog es smeker ketszinuseg (komolyan remelem, hogy errol nincs szo, ha igen ott van a NATO katonasag, ott az ilyent dijazzak es jol megfizetik).
Nem ertek egyet Ciceroval, hogy ha nem itteni lakos mar regebben is megjegyeztem, miert uti bele az orrat a dolgokban, biztos hasznara van az egesz es nem hiszem, hogy nem Csikszentgyorgy kozsegben lakik vagy rokonizal, mert mint mar irtam, tul sokat tud az itteni belso problemakrol. Nagyon szeretnem, ha vegre kiderulne ki is o valojaban, en is irtam neki e-mailt a kiletet illetoen de csak ennyit irt " nem lehet".
Uzenem neki, hogy ne nevezzen holmi "szerencsetleneknek", es nem a "SZEKELY LAJBIS ONTUDATOMAT sertette meg, mert meg vagyok gyozodve, hogy ahol el ugyanezek a problemak, ezert pontosan a szulofalujarol ir, ha eppen nem arrol ahol lakik!?
A falunapokkal kapcsolatban csak annyit, hogy nem szamit (bar elegge idegesit), hogy ki arassa a baberokat, a lenyeg, hogy a fiatalsag egy leheletnyit lepett olyan teren, hogy probalt egy keveske jokedvet, mosolyt, oromet belopni a kozseg lakoinak sziveben, megmozditva 3000-4000 lakost 4-5 nap alatt. Hangsulyozom nem ez a Gatkotok ifi-szervezetnek a feladata. Ez komoly szam, ha hasonlitunk egy valasztasi reszvetelt, meg akkor is ha 1/4-e kiskoru. Szerimtem eleg jo pelda a vezetosegnek, hogy eszrevegye evente egyszer legalabb, illene egy falugyulest osszehozni, beszamolni a megvalositasokrol, a folyamatban levo tevekenysegekrol, munkalatokrol, a koveljovobeli tervekrol, lehetosegekrol, a hosszu tavu elkepzelesekrol kb.legalabb 10ev(ha van ilyen ). Lehetoseg erre volt, van es biztos lesz.Legalabb egy forum, amit 2004-ben kezdemenyeztunk, csak belehalt a folytatasba.
Nem tudom "attila", milyen falugyulesrol beszelsz jo lenne utana nezni mikor volt az utolso, mert az iden biztosan nem. Amugy igazad van, csak kifelejtetted a kozombosseget megemliteni egyreszrol, masreszrol pedig az anyagi erdekeket. Nem sorolgatok, van neked az irasodbol itelve annyi logikad, hogy te is tudod mirol 'szovegelek'.
Az ejjfel tornyokrol jutott eszembe, hogy Ujfaluban, az Uj ut vegetol folfele egyetlen "orindzs pacika sem jelenik meg a mooobilon" magyarul, nem lehet beszelni, Menasagot es Potyondot is belertve.Hat kellene meg egy antenna emberek, hogy legyen harom, s jel es. Lehetoleg a menasagi feljavitott kulturotthon udvaran latom a neki legmegfelelobb 1 ar teruletet, vagy a templomtorony kornyeken, esetleg eppen ra ha ugy konnyebb. Az allvanyt ugyanis meg nem bontottak le, az Orindzs meg biztos vegtelenul halas lesz.
Ez csak vicc volt remelem senki nem veszi kesz otletnek es tobb bakkot nem lovunk ezen a teren (a vadaszszezon ugyanis lejart)

lakós 2008.04.16. 09:31:10

A készenben jó turkálni.
Ez jellemző Csíkszentgyörgyre. Jajjgatunk, hogy nem lehet telefonálni, de mikor lehet akkor az a baj, hogy miért van az antenna a falu közepébe. Mi lakosok olyanok vagyunk mint a süket-némák, (tisztelet a kivétel), bólogatunk és tűrjük azt amit nekünk kiszabnak, ha jó, ha rossz.
Egyetértek azzal hogy az antenna nincs jó helyen, de sajnos ezt azelőtt kellett volna vitázni mielőtt felépült volna. Szerintem.

Egy az Anonimusok sarait gyarapito · http://elkurtuk.hu 2008.04.16. 10:32:15

A mai, megtorlasok, hurcoltatasok, rettegesek idoszakaban jol jon a titkolozas...ugye...
Kedves Lakos!
A keszenben, irod...de nem emlekszem, hogy kozvelemenyeztetesre lett volna bocsatva az antennak ugye..., de sajnos itt mar reg nem arrol van szo, hogy milyen, a lakossagot erinto dontes szuletik "titokban" hisz az antennak, csak egy szembetuno negativ pelda...Eleg csak cicero bejegyzeseit atfutni...a sertegeto, es szemelyeskedo megjegyzesei mellett (amit en sem dijazok) rengeteg olyan multrenszer szellemet idezo donteshozasra hivja fel a figyelmet, amely behozhatatlan lemaradast okozott kozsegunket...Az emelt hangnemre viszont nincs okunk, hisz az ujabb negyeves, a kozseget erinto, destruktiv dontesek melle mi, kozosen tettuk le voksunkat!!!

Csedő Zsófia 2008.04.16. 12:40:13

Kedves Cicero!
a szemelyeskedest fejezd mar be, mert kovetkezoben a neved es funkciod is megjelenik a blogon, persze le lehet tagadni is a kileted, de gerinctelenseg, es ebben Lajossal teljesen egyetertek... Mi nevunket vallalva konfrontalodunk ha kell, azert, hogy amit eddig probaltunk felepiteni (nem sok sikerrrel) azt a keveset bar meg tudnank tartani, te meg nevtelenul mocskolsz be neveket, es nem tudom ezen kivul mi az amit teszel a kozossegert...szegyeld magad a tetteidert...nem teged itellek el ezert, csak a Tetteid...de ettol fuggetlenul ~legy szeretve~ . Es meg mindig varjuk a konstruktiv javaslataidaty neveddel alairva.
TISZTELETTEL

betyár 2008.04.16. 13:04:46

MIért bántjátok szegény Szónokot? Célja elindítani egy lavinát, ami, ha öszejön, akkor biza maga alá fog temetni embereket.
Igazából itt már mindent elmondtak, amit én is el szerettem volna (lemaradt falu, inkompetens polgármester, punnyadás, szűk látókör). Ezért nem az RMDSZ a hibás, neki, ha kormányon van igenis be kell nyalni jó mélyen. Nem ő adja a pénzt, de rajta keresztül érkezik:) Más is benyalt, kapott tornatermet, ivóvíz-szennyvízhálózatot, tanácsadást, kapcsolatokat. Lehet gerinctelen a nyalás, de ahogy én látom attól lesz ügyes egy polgármester, ha jól gyakorolja.

Egy aprócska megjegyzésem van a cigányokkal kapcsolatosan. Szeressétek őket:) Megmondom miért! Mert, ha ti nem szeretitek, akkor szeretni fogja őket az ortodox egyház. Egyelőre még magyarnak vallják magukat, de kevés pénzért simán átkeresztelkednek ortodoxnak. És ugyebár, ahol komoly ortodox közösség van, oda kell egy templom is:) És gyűrüzik a folyamat, szépen csendesen...

K.SzAbi 2008.04.16. 20:53:09

Először is szeretnék gratulálni, mindazoknak, akik résztvettek az oldal létrehozásában. Látom ébred a falu, sajnos az ébresztő már rég elhangzott s nekünk maradt a szundi, a szundi maradt, de arra se nagyon ébredünk csak ébredezünk forma...

cicero77 2008.04.16. 21:34:44

A benyalassal kapcsolatban igazad van Betyar csak ugy ahogy irod a tobbiek valamiert tettek nem ingyen vagy szemelyes okokbol mint nalatok .Ugy-e Zsofi hogy van ilyen kertelek hogy fejezd be a zsarolast es ezuton kerlek nagyon kerlek ird ki a nevem es a 'funkciom"(tudatom hogy ilyenem nincs) es azt is ird le hogy mi az amit feltudtatok epiteni (pl egy szepen indult fuggetlen szervezet statusanak megvaltoztatasat kenyed kedved szerint?)Az hogy gerinctelen vagyok lehet de nem .......... es nezd meg hogy hanyan nem merik valalni kiletuket a falustarsaid kozul,es ez nem az en hibam.Vagy igen?
Es ha be ismered ha nem en egy par beirasommal tettem annyit mint te egy par ev alatt(es semilyen sajat erdektol vezerelve).
Te hamarabb tudtal ennek a blognak a leterol irtal e egyetlen sort is a draga polgarmesteretekrol hogy megdoljon vegre az onkenyuralma nem,te azt a ket antennat voltal kepes serelmezni amit az altalad oly szeretettel tamogatott polgi engedelyezett.Vagy tevedek?
Es javaslom hogy irjuk le egymasrol hogy ki mit tud a masikrol es kezd te utana en is irok rolad nev nelkul lassuk hova vezet.Es vegezetul pedig gondolkozz el hogy kinek is van szegyelni valoja nekem e tetteimert vagy neked.Okos lany vagy hamar ra jossz.Es te is legy szeretve mert nagyobb szukseged van ra.

A ciganyokkal kapcsolatban nem lehet ugy tenni mint ha nem leteznenek csak tenni kellene valamit az integralas erdekeben es nem csak az ezert jaro oszegeknek orvendezni megszuntetni(legalabb visszaszoritani) a lopaskat az onkenyes teruletfoglalast.


Apropo a nyalassal kapcsolatban mivel tamogatta a az rmdsz az Akokapu alittasat?Es mit kerestek az atadason helyesebben miert ok avattak nem kerult arra erdemesebb ember?

ES CSAKAZERT IS TISZTELETTEL

Csedő Zsófia 2008.04.16. 22:05:38

Nem kell beijedni, nem fogom kommentalni a mocskolkodasodat.Habar azt mondtad, hogy nem velem van bajod, de a fenti bejegyzesed teljesen ellenkezojet bizonyitotta be...Jo lenne elmenned egy kis gerincvizsglatra, utana nyiltan es nevvel akar nyilvanosan is varom a tovabbi ragalmaidat...Nem az az eros aki uti...aki birja...EZENTUL CSAK A NEVUKET, VELEMENYUKET FELVALLALO EMBEREKNEK REAGALOK AZ IRASAIRA HA IDOM ENGEDI AZ ARCTALAN ARCATLAN MEGJEGYZESEK HIDEGEN HAGYNAK...ORA ET LABORA

cicero77 2008.04.16. 22:28:39

Ok te kezdted draga es en reagaltam szomoru hogy igy reagalsz a szembe tartott tukorre.

Do2Do 2008.04.16. 22:47:47

Először is nagyon örőlök, hogy ilyen sok ébredező ember létezik a Fisák mentén, azaz "Csikszentgyörgy" községben. Már ideje volt és itt külön dicséretet érdemel CICERO, aki azt vallja magáról, hogy nem földi . És ez ha tényleg igaz akkor a földiek egy kicsit le kellene süssék(süssük) a fejüket, vagy legalább tükörbe nézzenek(nézzünk), hogy egy kivülről szemlélő ember kellett felbuzditsa a kedélyeket és elkezdjenek a "bárányok" beszélni.
Nekem is van hozzá füzni valóm az el múlt 2 hét eseményeit szemlélvén kivülről passzivan. Magyarázza má meg valaki mert azt az eggyet nem értem meg, hogy a XXI.ik században történik meg mindez, és itt nálunk, hogy a Román Rendőrség is beavatkozik egy RMDSZ-en belőli választási kampányba.( a "reales" polgármester céljai eléréséért).
Nem tudom figyelmen kivül hagyni , olvasván a Csiki Hirlap hasábjain a Dánfalvi iskolában történteket, és mi a helyzet Csikszentgyörgy községben? Vagy az RMDSZes Polgiknak mindent szabad ? Ezt a törvény nem bünteti? A Mi közsé-günkben hol volt kiosztva a a polgármester fotójával ellátott rágalmazó és sértő úgynevezett "választási kampány lap"? CSAK OTT AZ ISKOLABAN!!!!!!
Ja és megkérek mindenkit hogy a romákkal ne foglakozzatok (nem a magyar ember által betelepitettekről van szó), mert ezzel a kedvenc "polgit" sértegetitek , ő általa a legkedveltebb személyek a községben,csak az a baj hogy Menaságra egyet sem telepitett.Ellenkező esetben irhatjatok a "declaraciot" a rendőrségen.
ÉS MOST ÉN IS MARADOK ELISMERÉSSEL IRÁNTATOK és KÜLÖN A KÖZBIRTOKOSSÁGOKNAK AMIÉRT SZEMBE MERTEK SZÁLLNI A REALES POLGIVAL!!!!!(a reményt nem szabad elvesziteni a csatát elvesztettétek de a HÁBORÚT még nem , ne hagyjátok magatokat)

tekse lajos 2008.04.16. 23:41:03

"09:21 - Rekord részvétel két csíki faluban! Egerszéken a szavazópolgárok mintegy 106,35%-a, míg Csinódon 101,54%-a vett részt az előválasztáson."
www.figyelo.ro/panorama/megvannak-a-csiki-elovalasztasok-vegleges-eredmenyei.html
Ezen az oldalon minden megvan, a linket nem tudom direkt betenni, nem ertek annyira hozza.

Nem en talaltam ki, nyilvanos oldal, ha beleptek a fenti linken keresztul, a "Tovabbi gyorsinfok" hasabjan, az utolso bejegyzes. Kommentet nem irok hozza, mindenki dontse el a szazalek aranyt, ilyen a regi rendszerben sem volt.

Keresztes Géza 2008.04.17. 01:16:31

No ujra itt lennek ,s azt latom h kezdnek ebredezni a mely alombol a kozseg emberkei,hat nem is oly nagy csoda hisz lassan tavasz van!!!Gero azt hiszem mikor meg szuletetett benned ez az otlet,hogy elinditsd ezt a blogot,akkor valami angyal kornyekezett meg,mert lehet ez volt az amikor elindul egy olyan folyamat a kozsegbe ahol velemenyek,kritikak, otletek osszesegevel sikerul elinditani egy olyan parbeszedet,(akkor is ha kozben durvul a helyzet es konfliktusk szuletnek a dolgokbol)amely az elmult 19 ev ota nem tortent meg a kozossegunkbe!!!EZ NAGYON FONTOS!!!S ugy latom most ennyi velemeny utan aki nem meri vagy nem akarja felvalalni a nevet annak meg van az oka ra, vagy igy alneven szabadon,jobban letudja irni gondolatait>Ez elfogadhato addig mig epito jellegu a mondanivaloja!!Orom latni hogy ily sokan bekapcsolodnak a forumba, es aki megteheti az irja is le a velemenyet,mert minden egyes hozza szolas csak epitti a falu jovojet akkor is ha csak meg itt jelennik meg a blogon!!Cicero tenyleg ez volt celod hogy fel keltsd a figyelmet az emberekben akkor lassan sikerult,es biztos hogy van igazad nem volt rossz otlet csak en szeretnem ezek az emberek akik leirjak a velemenyuket a jelenlegi helyzetrol azok ugyanugy megprobalanak velunk kozosen megoldast keresni ra.Ahogy te irtad Tobb Attilara van szukseg hogy valtoztani tudjunk,es ezek az Attilak Ne feljenek nyilvanosan is fellepni,mert rajuk van szukseg,aki tud, mer,akar es szeretne a kozosseget a falut szebbe jobba tenni!!!EGy par szoban meg probalok Cicero valszolni a kerdeseidre,nem zegeszre de a kovetkezobe folytatom: hat a csodas falukrol annyit hogy biztos vannak dolgok miben elobb vannak mind mi es sok az a dolog ami itt meg nincs meg, csak engem az zavar hogy te nagyon altalanositasz.Mert igen is a sok szerencsetlen mellet van meg egy par olyan ember aki megprobal meg tenni dolgokat hogy ezeket megoldja.S hidd el megprobaltak es ezt tesszik ezek a hozzam hasonlo fiatalok: - vegyek eszre az emberek valtoztani kell,csak volt mar aki a kampany ellott nem jol ismerte fel a helyzetet,es nem tudott megfelelo dontest hozni hiaba probaltunk ervelni,es en mindig azt hangoztattom,ez az en velemnyem hogy nem tamadni kell hanem tenni a kozzoseget,ez az ut mely eredmenyre vezet.Lehet meg most sem kesso,bar igaz, hamar sok vonat elrobogott!!!!S itt jo volna ha nem vadolnank egymast hanem mind ezek utan meg probalnank egy olyan megoldast keresni,ami megfelel es elfogad a kozossseg tobbsege akar a vezteoseg is!!! DE a fontos az hogy az elet egy valamilyen szinten elindult,akkor is ha mar azt mondjak, ez ami itt tortenik a blogon semmit nem Er!!Fel a FEJJEL HA EDDIG NEM TETTUNK SEMMIT A FEJLODESUNKET AKKOR MOST PROBALJUK MEG S HA TETUNK AKKOR MEG JOBBAN HUZZUNK BELE!!En marmondtam ami pozitiv es fejleszto a koosseg szamara mindent tamogatok es reszt is veszek benne maximalisan....

Sz@bee 2008.04.17. 09:04:54

Zsofika. nem kell folveszni azert amiket cicero ir...sot rakellene gyere hogy igaza van...Vagy tudod te is h igaza van...csak az igazsag faj. meddig fog ez meg menni h a polgarmestert tamogassuk?...azt az embert aki nem kepes semmit tenni a faluert. Mikor jottek az elovalasztasok es a kormere volt egve a gyertya nekiallt es 1 par dolgot ugymond "megcsinaltatott" h elmondhassa magarol h mennyit tesz a Kozsegert...16evig SEMMIT NEM TETT!!!!...nem most kellett volna elkezdeni...

Mr.Ludo 2008.04.17. 16:01:16

Kedves RMDSZ-es Zsofi!Először is szeretném a figyelmedet felhivni, hogy azigazságért és a tiszta valóságért, amit a névtelen "Cicero" irt, nem szabad haragudni, egy ismerőstől esetleg fájóbb.A tudatalattidat kellene rányisd arra , hogy nem az RMDSZ a fájó pont egyeseknek, hanem a "reales" polgármester és főleg az a rászedéses kampányolásod, amellyel átverted egy pár közeli ismerősödöt , ujra előnybe juttatad még egy mandátumra az "impotens" polgármester cenzurat.A cenzúrra ráillik, az előválasztások utáni kihallgatásokés rendőrségi hurculások miatt, mintha nem 2008-at hanem1988-at irnánk.Hol van a szólásszabadság.Kedves Ifi igazgatónő, visszatérve a nem tiszta kampányoláshoz, példa az őszi EU-parlamenti választási kampány, amikor nem lett volna szabad bemocskoltatni 89-es forradalom kirrobbantójának, Tőkés László úr nevét, mert nélküle nem lenne RMDSZ, és te sem lennél ott ahol vagy! De az igazság győzött, és utólag nem fogattunk köpönyeget(Gyurit Gyuszira).Maradok tisztelettel, Mr.Ludo.
U.i.Hajrá Csikszentgyörgy lakói, hajrá MPP! Hajrá ifjúság!

K.SzAby 2008.04.17. 20:56:46

Elnézést, hogz közbeszolok, de nem éppen Zsofika a hibás mindenért, gondoljunk kicsit vissza a multba is, sokat tett a közösségért. S amugy, rossz kutya, melyik a gazdáját megugatja.
A G pont inkább a drága polgármesterünkön kellene legyen.nem?

cicero77 2008.04.17. 21:25:20

JOOOOOOOOOOOOOO REGGELT CSIKSZENTGYORGY!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!

Ideje volt mar az ebredesnek es gratulalok mindenkinek aki nevtelenul vagy nevvel lemerte lemeri irni velemenyet ez egy jo kezdet csak nem szabad leragadni ezen a szinten kovetkezzenek a tettek is.
Pl keresetek egy olyan embert aki fuggetlenkent folveheti a versenyt a polgitokkal es jo kampannyal okozhattok meglepetest a onkenyes bagazsnak.
mindenki probaljon a magamodjan tenni valamit a valtozas erdekeben mert meg van esely a gyozelemre es innen szep a felallas.
Ne keljen meg 4 evet turjetek hogy pofatokba rohognek es diadal ittasan fikaznak titekett.
Es itt szolnek az egyetemeken tanulokhoz is szanjatok ra egy egy hetveget a valasztasokig hogy szulofalutokban is tevedjen be a valtozas szele.
Jol kigondolt strategiaval es osszefogassal barmire kepesek lesztek.
Es itt O.V. szavai jutnak eszembe "mindenki hozzon magaval meg egy embert".

Oszinten remelem hogy sikerul jobb iranyba terelni a dolgokat.

Es koszonom a figyelmet en amit akartam elertem a tobbi rajtatok all remelem a velemenyuket leirok tabora ezutan is bovul.(De ezutan is hangot adok nem tetszesemnek)

Sok sikert.

Es persze hogy TISZTELETTEL


(REMELEM MAJUS VEGEN A TISZTELETTEL HELYET IRHATOM HOGY LE A KALAPPAL)

tekse lajos 2008.04.18. 00:09:56

Kellemes meglepetes. Amikor az elso kommentet irtam, azt hittem, hogy itt negyen-oton fogunk irogatni, es mindenki vallaja a nevet.
Rajottem, nem az a fontos, hogy ki a kommentunk szerzoje, hanem az, mennyire latunk tisztan. Elore eliteltem az alneven irogatokat, de meggyozodesem, hogy ez nem rossz, ugyanis rengeteg problemat szulhet a MAGANELETBEN, KOZOSSEGBEN, egy szokimondo, valos komment. Igy hat mindenkinek kosz a velemenyekert, meg ha elbujnak egy betukonbinacio moge is.Tobbet nem faggatom Cicerot, nem erdekel ki hogyan nevezi magat.

Itt, az ejjfel tornyok temajat elegge kifejtettuk, de en meg irnek egy par mondatot kiegeszitonek ;"Lakos", nem ertem mirol beszelsz. az "Orindzs" antennaval kapcsolatban ugyanis meg Vodafon jelt sem szolgaltatnak Menasagon es Potyondon. Akkor minek a "moobil" ha nem lehet hasznalni. Marad a fix telefon a "publik fulke" estleg aki jobban birja a strapat, a hegymaszas a jelert.Ez is komoly problema a vizhalozat, szennyvizcsatorna, tornaterem, focipalya,komoly befektetok idecsalogatasa,a gaz projekt mellett, ugy 2008 tajan (gaz van rendesen, csak az nem eg) es meg sorolhatnam a faluturizmus, ciganyproblema, itthonmaradas es meg rengeteg stb mellett (errol jut eszembe, hogy Korodi Attila, kornyezetvedelmi miniszter, kb ugy 5-6 eve az "Itthon fiatalon" mozgalom vezetoje volt, talan egy par tanaccsal legalabb, tudna segiteni nekunk is a fiatalok itthon maradasaban).
Ha mar ennyire beleronditottunk a tajba, miert maradt le a mobilhalozat hasznalatarol a kozseg felso resze? Talan nem erdemlik meg?Vagy igy es jol van? Vagy Menasag es Potyond, a VILAG VEGE szakadek szelen van foldrajzilag behatarolva? Kivancsi volnek mi erre a magyarazat (komolyan remelem, nem lesz megoldas a vicces otletem, az uj antennakkal kapcsolatban)

Szerintem tulzottan irtok Zsofikarol, ne felejtsetek el, hogy mindenkinek vannak hibai, neha becsusznak akaratunktol fuggetlenul. Sokat tett elsosorban az ifjusagert, a Gatkotokert, a kozsegert, ha csak a kirandulasokat nezzuk, eleg sokat kezdemenyezett, szervezett egy nehany fiatallal egyutt. Lejart az a vilag, mint a mi gyerekkorunkban, hogy minden nyaron iskolaszinten, taborba vittek 1-2 hetre, "vilagot latni" vagy telen Homorodra matek-taborba.
Ami a Gatkotoket illeti is, sok jo dolgot tett amirol nem ir senki. Rengeteg cirkuszon mentunk keresztul, eggyutt Gatkotosok, mindenki tudja, nem reszletezem, ha csak arra gondolok, hogy az elejen, a haromtizesi ovodaban, utana Zakinal tartottunk ifi-orat.
Szerintem is vannak hibai, mi vitaztunk is eleget, de ez tulzas, ahogy raszalltatok, hogy mi, mennyire igaz arrol nem tudok velemenyt mondani, nem ismerem a reszleteket. De nagyon raalltatok.

Mindenkinek felhivom a figyelmet, ne csak olvassak a hozzaszolasokat, nyugogtan irjak meg velemenyuket barminlyen nev alatt, itt lehet, ezert szuletett az oldal, meg egyszer koszonet Nyiro Geronek(FOKO). Irjal te is "fonok"!

Nyirő Gergő 2008.04.18. 10:47:04

Soha nem várt reményeim teljesültek be számomra a napokban. Robbanásszerűen megnövekedett a hozzászólások száma. Az emberek felkezdték ismerni a tömegkommunikáció, a blog nyújtotta lehetőségeket.
Nos, amikor elindítottam az oldalt, pont ezzel a céllal tettem, hogy egy párbeszédet kezdeményezzek. Voltak gondolataim nekem is, és rajtam kívül még két személy kihasználta a lehetőséget, és megosztotta falustársaival mondandóját. Az előválasztásokat követően meghűlt mindenkiben a vér, és magukba szálltak az emberek. Köztük jómagam is. Akkor eldöntöttem, hogy nem folytatom, nincs értelme, mert közösségünkben senkinek nincs önálló véleménye, vagy mindenki alszik...Majd egy hétig nem volt semmi mozgás az oldalon. Elhatároztam, hogy én is feladok a kezdeményezéssel,mert az volt az érzésem, hogy csak magamnak csinálom az egészet. Cicero első bejegyzésének örültem, na végre valaki kinyitotta a szemét..."milyen kár, hogy már túl későn" gondoltam magamban. Aztán arra lettem figyelmes, hogy Cicero nemcsak hogy felébredt, de jókora zajt is csap maga körül, és ricsajával felébreszt még egy két embert. Még mindig úgy tartottam, hogy mostmár mind fölösleges az egész, hadd feküdjünk vissza, aludjunk még vagy négy évet...viszont odáig fajult a dolog, hogy kötelességemnek érzem egy-két játékszabályt bevezetni, mert hajnali kábulatunkban túlságosan mogorvák vagyunk.
Nem szabad elfeledkezzünk, hogy mi itt egy cél érdekében "emeltünk" hangot. Nem köztünk kel keresni a fekete bárányt. A pásztor terelt minket egy zárt katlanba. Zsófika megpróbált tenni annak érdekében, hogy ha már itt vagyunk valami értelmeset is tegyünk. És bizonyított. De mi telhetetlenek vagyunk, és mivel megmutatta kompetenciáit, nem értük be ennyivel, még többet akarunk. És ez normális, természetes, és csodálatos, hogy nem vagyunk annyira igénytelenek, hogy megelégedjünk a katlan bozontos, kóros legelésével, de akkor melléje, és ne szembe tulajdonképpen saját magunkkal. Meg kel értenünk, hogy addig, amíg mi egymást szapuljuk, addig még mélyebbre beterelnek bennünket. Ahelyett, hogy szétszélednénk, dugjuk össze fejünket, mert közösen nagyobb eséllyel védekezhetünk a farkassal szemben is...SŐT!!! Nem letörni kel, hanem bátorítani egymást. Nem kritizálni, mások munkájában hibát találni, hanem közösen kiötleni, és megvalósítani valamit. Nem várhatjuk, hogy minden megoldódjon magától, vagy hogy mások oldják meg helyettünk. Ha pedig valaki próbálkozik, azt kritizáljuk...az vesse rá az első követ! Kedves Báránykák (hamár az állatmesénél tartunk) döntsük el, hogy megvagyunk elégedve sorsunkkal vagy sem. Ha nem vagyunk megelégedve, akkor tegyünk is azért, hogy javítsunk helyzetünkön. De ezt ne egyenként, külön, külön, hanem EGYÜTT!!! Merjük véleményt nyilvánítani, és nem szabad megalázkodnunk, mert aki megalázkodik, az jellemtelen ember. Ne várjuk, hogy mások oldják meg helyettünk a problémákat, hanem egymás kezét fogva, segítve tegyünk közösségünkért. He meg megfelel jelenlegi helyzetünk, akkor hagyjunk fel egymás szidalmazásával, mert az sehová nem vezet.
Tudatában vagyok (de lehet, hogy fogalmam sincs), hogy milyen kockázatot vállalva teszem közzé gondolataimat, de biztos vagyok benne, ha tisztán játszunk, nem okolhat ezért senki bennünket!
Annak érdekébe, hogy a párbeszédünk továbbra is civilizáltan folytatódjék ezentúl azokat a hozzászólásokat, amelyek álnévvel íródtak, cenzúrán fognak átesni, és pontokkal (...) jelzem majd, hogy ott nem közösségépítő, építőjellegű kritika fogalmazódott meg. Persze lehet engem vádolni emiatt, de ha valaki vállalja a blog további üzemeltetését, én szívesen elárulom a jelszót.
Közösségért, nem közösség ellen hoztam létre az oldalt!
Továbbra is várom hozzászólásaitokat, javaslataitok!

Adminisztrátorként a statisztikákból látom, hogy messze több látogatója van az oldalnak, mint amennyien hozzászólnak. Én azt is megértem, aki nem meri felvállalni kilétét, ugye... Annak adott a lehetőség a névtelenségbe burkolva a véleménynyilvánításra. Csak, amint mát a fentiekben említettem, ha nem közösségépítő, pozitív hozzászólások, azokat részben, vagy teljesen kimoderálom!
Tehát csak bátran, szóljon hozzá mindenki, hisz véleménye, minden embernek van. Ne legyünk passzívak saját ügyünkkel szemben is!


TISZTELETTEL:
Nyirő Gergely!

xanax :) 2008.04.18. 12:05:47

Kedves Ny.Gerő
Én igen is egyetértek a te véleményeddel nagyon sok mindenben, de vannak szerintem olyan beleszólók is akik a blogon névtelenul irtak véleményt, mert esetenként vannak a faluban olyan emberek akik az előválasztások eseményei után annyira megátallkodtak mindentől, és te is jól tudod, hogy mi történt, hogy legszivesebben nem nyilatkoznak semmiről. Itt megadatott az az alkalom hogy akik nem merték, vagy nem akarták nevüket adni ,még egy bizonyos ideig (és te is tudod meddig) azok is kinyilvánithatták véleményüket. Abba az esetben ha te elkezded cenzúrázni a hozzászólásokat, meggyőződésem, hogy meg fog csappanni a hozzászólások száma, és ezzel ismét vissza vezeted az embereket a hallgatásra. Legrosszabb esetben meg szünik a komunikáció a tisztánlátó emberek között. Már hallottam olyant is ,hogy kértek téged szüntesd meg a blogot. Hát ez rád van bizva, te tudod hová és milyen érdekek füznek. Kérlek gondolkozz el melyik a legjobb megoldás számodra, beszüntetsz egy olyan dolgot amit nagy fellendüléssel elinditottál(és eredményesen),amit pont olyan nagy szeretettel fogadtak a községben (és még az elvándoroltak is beleszólnak), vagy pedig várjunk meg, és olvassuk el a névtelen beszólók véleményét is. Az egymás iránti rágalmaknak én sem vagyok a hive, mert én is úgy látom ez a blog nem ezzel a céllal idult el. Most a jelen pillanatban úgy látom az lenne a legfontosabb, hogy mindenki akinek van ötlete a továbbiakban mondja el, névvel vagy névnélkül.
Most én is névtelenül irtam ne vedd rossz néven, ezzel nem akartam megsérteni senkit sem,hidd el jó okom van erre, ha akarod neked megmondom kilétemet, mert előtted nincs amiért titkolnom.
Maradok én is " TISZTELETTEL" .

Nyirő Gergő 2008.04.18. 12:37:55

Kedves Xanax!!!

Azok után, ami történik községünkben, nagyonis megértem, hogy névtelenül szólnak hozzá az emberek, én csak a "destruktív" hozzászólásokat fogom cenzúrázni!
Ezt értsd úgy, hogy a trágár, a bloghoz nem méltó szöveget pontokkal helyettesítem:D!
Továbbra is várom a hozzászólásokat, a passzív látogatóktól is, névvel vagy anélkül!!!
Bátorság!!!

Tisztelettel:
Nyirő Gergely!!!

xanax :) 2008.04.18. 13:05:08

Rendben van Gerő én is igy látom, és azt hiszem vagyunk annyira diplomatikusak, hogy nem fog elfajulni a dolog annyira, mert nem az a cél.

Barany 2008.04.18. 16:22:28

Csatlakozom a JO REGGELT CSIKSZENTGYORGY- hoz...orulok h. ebredezni latom a falut...mostmar csak imadkozom h. az ebredezes ne csak atmeneti legyen es Snoozolunk tovabb...az elozoekhez csak annyit h. szerintem is le kell szallni Zsofikarol..."az vesse az elso kovet...."!!...(aki meg tobbet is tett a faluert...persze h. az teved aki dolgozik...hajra Zsofika remelem epito jelleguen fogod fel ezt az egeszet es ezutan meg csak osztonozni fog a tovabbi munkadban!)
Amugy gratula Cicero, a tulkapasoktol eltekintve tenyleg nagyon jo meglatasaid vannak, talan a tulkapasokra is szukseg van h. az emberek felrazodjanak vegre...csak tenyleg ne legyen sertegetes belole...mert azt sehogy sem erzem epito jellegunek....Betyar irta h. az RMDSZnek igenis be kell nyalni ha kormanyon van....ugy erzem ebben is van igazsag...merthogy Romaniaban elunk es ilyen a rendszer... nem helyeslem de ez van!!
Es most h. a problemakat ugy erzem elegge kitargyaltuk..MIT LEHET TENNI????...mert en csak allok es nem tudom h. mit tehetnek...Kellene egy fuggetlen jelolt...egy olyan aki szembe tud szallni a polgarmesterrel tekintelyben, elismertsegben....szerintem Bela nagyon jo jelolt volt...fiatal, ambiciozus...de akkor mit varunk magunktol?? A FALU SZAVAZOTT!... Es kedves polgarmester ur!..ha tetszik olvasni a blogot...csak annyit tudok mondani amennyit Zsofikanak mondtam..meg kell fontolni a dolgokat h. mert tortenik ez...mert cselekedni kell!!es on az egyetlen ebben a faluban akinek pillanatnyilag eszkozei is vannak hozza!Es ne tessek sertesnek venni h. en mint fiatal taknyos beleszolok..sot fiatal taknyos van a faluban akik ott is akarunk elni es dolgozni..es jol erezni magunkat...es ugy erzem ez a kozos celunk kellene legyen!Nem tetszett parbeszedet folytatni a lakosaggal..ezt a blogot is a polgarmesteri hivatal kellene mukodtesse...!!....es h. mert nem irom ki a nevem?mert felek a rendorsegi zaklatastol!!....a demokracia 18.eveben, csikszentgyorgyon!!

tekse lajos 2008.04.18. 20:46:23

Nagyon sok kifogast azzal magyaraztok, hogy Romaniaban vagyunk. Peldaul az RMDSZ-nek be kell hodolni. Ez igy van mas orszagokban is. A
politika, hatalom, gazdasag, szocialis dolgok, egeszsegugy, oktatas, kornyezetvedelem, vallas, kultura, a sport, a penz korul forog. Ezek ugymond iparagak, penzt fektetnek be uzletemberek, tarsasagok barmilyen formaja, sot az allam is, vagy az EU. A befektetes lenyege, hogy milyen osszeget lehet egy kesobbi idopontba bekaszalni. Ez minden szinten igy mukodik. Ha most az RMDSZ osztja le nekunk a penzeket, ezzel semmi problema, mas telepuleseken a PNL, PD, PSD es tarsai teszik ugyanezt. Az masik kerdes, hogy a partok mennyire ugyesen tudnak lobbizni, vagy benyalni, vagy eppen zsarolni, a kozpontositott osszegeket kioszto szerveknek, csoportoknak, kormanyoknak.A lenyeg az, hogy ide a nyalas mar nem eleg, ilyen szinten okos lobbi kell. Nalunk is ez a problema, ne benyalassal, hanem hozzaertessel oldjuk meg a problemakat. Ne adjuk el a borunket, mert tul vekony, mar eleg sok reteget lenyuztak. Erre megy ki az EU politikaja is. Az lenne a legjobb, hogy Csikszentgyorgy kozseg minel tavolabb tudja tartani magat a benyalasoktol, mert ez kizsakmanyolast fog eredmenyezni, meg egy rend borlenyuzast.

A lobbi a megoldas, de ehez nagyon ugyesnek kell lenni, ide komoly szakertelem,tenni akaras, joindulat szukseges. A NYALAS IDEJE JEJART ! ! !

Do2Do 2008.04.18. 20:55:44

Na már is lenyultál a Bárány kommentjéből Gerőke , ez egy kicsit olyan mintha a mondanivalóját lenyelte volna.
Úgy képzelem mint a Kommunizmusban!!!!!!!!!!

tekse lajos 2008.04.18. 20:56:12

" Barany" nem ertem, milyen rendorsegi zaklatasrol irsz? Kik zaklattak kit, hol, mikor, es miert?
Biztosan le vagyok maradva. Nem ertem az alneved hasznalatat sem, ezert.


Az elobb igy akartam irni: " A NYALAS IDEJE LEJART", bekoppant a 'j' az 'l' helyett

Nyirő Gergő 2008.04.18. 21:36:35

A félreértések elkerülendő egységesítem, hogy ha netán kivettem egy szövegrészt, azt ezzel a jellel fogom helyettesíteni: (Síííp)! De nem hiszem, hogy erre szükség lesz majd...

Sándor Zoltán 2008.04.19. 08:20:26

Udvozlok mindenkit "Kis Parizsunkban". Orulok, hogy letrejott ez a velemeny-nyilvanitasi lehetoseg, hiszen ilyen formaban is megoszthatjuk nezeteinket egymassal. Elismeresem Geronek a blog letrehozasaert.
Ciceronak ugyszintén koszonet a vitaindito irasert, "ebresztoert", hiszen hatasara beindult, egy olyan lancreakcio velemeny-nyilvanitas, ami megmozgatta a kozsegunk egyes lakoinak "szurke allomanyat".
A fiatalok tenni akarasa tiszteletremelto, remelhetoleg megis lesz az eredmenye. Ervek es ellenervek kozott, ugy latom, erosebb a vadaskodas Zsofika irant. Velemenyem szerint, sokat tett a kozossegunkert, fiataljainkert, oregjeinkert, amit ertekelni kell. Elvarasaink vannak, ami neha nem egyezik mindegyikunk nezeteivel,mert kulonbozoek vagyunk, es ez igy van rendjen. Ertekeljuk a eddigi elert eredmenyeket, pozitivumokat, es az egyetertes remenyeben: csak igy tovabb.
Lajoska! A rendorsegi zaklatasokrol, fenyegetesekrol, megfelemlitesekrol pontos informaciot kaphatsz a Kozbitokossagoknal.

Tisztelettel: id. Sándor Zoltán

tekse lajos 2008.04.19. 12:57:50

Fel kell ide irni reszletesen, ha tenyleg igaz, eleg sok latogatoja van az oldalnak, pl.: aprilis 17-en 511. Ez rekord.
Az oldalnak szerintem tajekoztatasi szerepe van. Ki kell hasznalni, egy jo lehetoseg a lakosag szamara, hogy napirenden legyen bizonyos dolgokkal. Bar meg az elejen jarunk, de remelem felkerulnek olyan informaciok is, melyeket a kozseget illeto, atfogo, dontesek, problemak fognak alkotni. Szerintem jo dolog, ugyanis meg vagyok gyozodve, hogy sok latogatonak vannak jo otletei, ezt felhasznalva csak haszna lehet a kozsegnek. Ezert felhivom mindenki figyelmet arra , hogy irjanak otleteket , a mas varosokban tanulok is adjanak hangot epzeleseiknek, ugyanis rengeteg helyen megfordulnak, latnak, hallnak jo dolgokat, beleertve kulfoldot is, miert ne hasznaljuk fel Csikszentgyorgy kozseg fejlesztesere.


Helye van a kritikanak es a dicseretnek, ezek kettem egy kalap ala tartoznak, de tenyleg szukseg van otletekre is

Sándor Zoltán 2008.04.19. 14:05:58

Nem áll jogomban mások negativ élményeit közölni. Érzékeltetni akartam, hogy igen, megtörténtek a zaklatások, megfelemlitesek, fenyegetesek, hiszen szemtanuja voltam egyes eseteknek. Bár, még nem ért el hozzám ez a modszer, amit alkalmaztak "Valakikkel". Addigis az érintetteknek áll jogukban informálni bovebben az erdeklodoket.

Tisztelettel: Sándor Zoltán

Hóvirág 2008.04.19. 15:11:31

Joleso érzés informálodni, tudomast szerezni szulofoldemen torteno esemenyekrol. A tobb mint 100km tavolsag nem akadaly ertesulni a gondolkodo, tenni akaró kozosseg vagyairol.
Már vannak megvolositott otletek, elkepzelesek szulofalumban, lasd néhányat:
*fogaszati rendelo: elkisertem edesanyámat a fogorvoshoz, nagy meglepetes volt szamomra, hogy egyes joindulatu emberek mit is tudtak felmutatni, a semmibol.
*a készulo háziorvosi rendelo: eu-szintu komfort a falukozossegnek, ez mar valami
*értesuleseim szerint mukodnek kulonbozo programok: fiataloknak a tarsasagi tanc oktatasa, egészseges eletmod elkezdese, fitness-aerobic (tornagyakorlatok)...stb. Ez mar igen!
Van elet, van mozgas, van tenni akaras. Ugy latom batoritani kellene mindazokat akik tettek ezekert a megvalositasokert, am nem ugy, mint a szavazaskor.
Elszarmazottkent nem sokat tehetek tettekben, de en ertekelem mindazt amit eddig felmutattak a jo indulatu emberek, es legalabb probalok batoritani es biztatni, mert erdemes.
Otletekre van szukseg? A falukozossegenek vannak ratermett, tettrekesz lakoi, akiket segiteni, biztatni kellene, ennek kovetkezteben megis lesz a vart eredmeny.

Udv. Hovirag

cicero77 2008.04.19. 19:56:59

Csak helyesbitteni szeretnek a Zsofival valo vitat nem en kezdtem nem en inditottam es nem allt szandekomban megserteni(ha megtettem bocsanatot kerek)
En azt serelmeztem hogy mivek tudom hogy tett a kozossegert hogy mivel foglalkozik TOBBET VARTAM EL TOLE MOST A 12-DIK ORABAN MINTHOGY KET SZAROS ANTENNAVAL FOGLALKOZZON,ha tenyleg annyira akarja a valtozast mint az itt irogato szemelyek,ha meg nem csinalja azt amit eddig csinalt.Erre jottek az anonimitasomra vonatkozo szemelyeskedo beirasok amit nem hagytam szo nelkul

TISZTELETTEl

Keresztes Geza 2008.04.19. 20:40:29

Vissza terve a Lajos altal talalt elovalasztasi adatokra ha tenyleg igy van az nagyon is erdekes,mert ezek szerint meg akit eltemettek a tavaly aprilisban az is egy keves idore vissza tert hogy letehesse voksat az o kedvenc JELOLTJEIRE!! Ugy latszik mi Csikszentgyorgyiek tanulhatunka Csinodi es az Egerszeki peldabol.GONDOLOM HOGY A KOVETKEZO VALASZTASON MAR ITT NALUNK ELERJUK A 120 % -OT.

tekse lajos 2008.04.19. 21:17:20

Csinodban es Egerszekben, az elovalasztasi erdmenyeket, jo lenne valaki megmagyarazna, ugyanis nem ertem, hogy mehettek el tobben szavazni, mint amennyien erre jogosultak,. Jo kis relytely, keresztrelyveny vagy eppen poenvadaszat, kivancsi vagyok ki tudja megfejteni. En nem hiszem, hogy a holtak eppen valasztani keltek volna ki sirjukbol, szerintem lett volna fontosabb elinteznivalojuk, mint voksolni a szimpatizansaikra.
A megyei RMDSZ-nek mi az allaspontja ezzel kapcsolatban, valaki ismeri-e???

xanax :) 2008.04.19. 22:28:44

Kedves Lajos
Nem akarlak elkeseriteni de sajnos meg tud tortenni ez a valasztasi eredmeny . Es meg is magyarazom , hogy hogyan: sajnos Romaniaban elunk , a sokszoros tevedesek orszagaban. Es pedig a valasztasi listan ahol felvannak tuntetve a valaszto polgarok neve, eztizedek ota vannak olyan szemelyek a kozsegben , hogy mar pedig elnek de soha nem szerepeltek a valasztasi listan, es ebben az esetben ha elmegy szavazni es allando lakhelykent Csikszentgyorgy szerepel a szemelyijeben , a bizottsag koteles pot listara tenni . Tortenetesen ha addig leszavaztak 100 % ban (a lista szerint), a pot listan szereplok szama mar a 100 %- on felul szamit. Lehet hogy van tobb olyan szemely a csango telepen hogy nem voltak rajta a listan es pot listara kerultek. Ez sajnos az igazi magyarazat. Lehet hogy oda hatra meg pot- pot lista is kerult !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! Tovabb nem kommentalom! De azert meg neznem en is azokat a listakat !!!!!!!

xanax :) 2008.04.19. 22:34:26

Latom Szabo Laci is jelentkezett , a biztonsag kedveert en inkabb tole kerdeznem meg , hogy mi tortent a csango telepen az elovalasztason, benne volt a bizottsagba es o jobban tudja!!!!
Ha mer nyilatkozni ???????

Sándor Zoltán 2008.04.20. 09:00:37

Szép volt Cicero, ugy gondolom, egy nonek ennyi tisztelet kijár, bár a politikai nézeteivel nem mindig értek egyet, vitáztunk is ezért eleget a kozelmultban. Legyunk bolcsek, adjunk eselyt a bizonyitasra.
A passzát szelek azt fujják, hogy nemcsak Csinodon és Egerszeken letezik megfejtesre varo keresztrejtveny, hanem Menasag es Menasag-Ujfaluban is. En sem hiszem, hogy a holtak is szavaztak, inkabb letrejohetett egy potlista a köbön. Lám ilyen is megtortenhet kozsegunkben.

kicsipp 2008.04.20. 10:57:08

Elmérgesedett vita! Talán mondhatjuk, fáj az igazság, talán.... de hát én nem ezt akartam-mondják mások....Egy a lényeg..az erdőt..az erdőt ...és nem a fát kell latolgatni. Ez egy vita oldal, ahogy megtudtam Gerőtől.. ez egy jó dolog....és ez a lényeg...És persz az is érdekes, hogy én csak az én ingemet szoktam felvenni...
Fontos az egészség és a jó korházi koszt....
Fontos a megértés és egy közös dolog kivitelezése...Megujúlás, mint a természetben van.
És ez az állapotok megvizsgálásával kezdődik. Nézzük meg mi van és abból a legjobbat kihozni. De együtt, nem egyedül én és én... Hanem együtt!!!! Ez a lényeg. Talán én is dicsekedhetnék: Van 50 fiatal Szebifik(szindarabok, tábor, programok), van 45 ministráns (akikkel voltunk Fehérvárra) és van 40 Gyopárka akikkel dolgozunk és ott van a majdnem 30 elsőáldozó van élet.. a lényeg akkor sem én vagyok Ők és a jövőjük...Ezt értse meg mindenki!!!... Nem "én" a lényeg, hanem a közösség. Sajnos bár megtehetném én magammal közösséget alkossak de nem lehet és nem is fer. Tehát arra törekedjetek együtt a közös célért és ha van kritika, akkor azt jelenti valakiket érdekel a dolog.
Isten áldását kívánva és szebb jövőt Csikszentgyörgy közsség számásra!!!!
A kicsipap

Szabo Laci 2008.04.20. 17:38:31

Kedves Xanax!Nem tudom miert ne mernek nyilatkozni,de te meg a nevedet sem mered valalni.Az elobb te leirtad a magyarazatot.Csak meg annyit szeretnek hozzafuzni, hogy igenis vannak olyan emberek Csinodon is akik nem voltak rajta a valasztasi listan és ez nem az elso eset,ok mikor jonnek szavazni mar jelezik,hogy ne is keressuk,mert nem voltak a listan a multkor sem.Termeszetesen mi is leszavaztunk(a bizottsag es a megfigyelok),hisz nekunk is jogunk van erre.Kulonben Csinodon inkabb a ket tanacsosi helyert volt a tet es ezert jott el midenki szavazni.De szerintem,ha erdekel megtalalod a listakat az RMDSZ-nel es megbizonyosothatsz.

tekse lajos 2008.04.20. 22:35:42

Csikszentgyorgynek van focicsapata. ez szep is meg jo is, az a baj vele, hogy olyan mint mi szekelyfoldi emberek: itthon bozgor, Magyarorszagon pedig roman,cigany stb.. Elsosorban mert nincs itthon egy focipalya ahol lejatszhatnak a hazai meccseket. Ma eppen azt vagtak a fejunkhoz, hogy meg palyank sincs ne vaganykodjunk. Sajons igazuk van, a replika, nema csend volt es halkan egymas kozott mertuk csak mondani, ejsze lesz nalunk is. Rossz erzes amikor beszolnak es meg igazuk is van. Fogadni merek, hogy a kozseg lakosaganak nagy resze, nem tudja, hogy egy nehany itteni (es idegenlegios) szemely, kepviseli a kozsegunket a korzeti focibajnoksagban, arrol nem is beszelve, hogy milyen szinu mez van rajtuk, vagy, hogy a 2 mezbol melyik milyen szinu. Mert nincs a kozseg hataraban egy normalis palya, es mindenkinek nem adatik meg, hogy vasarnaponkent lehopocaljon Kozmasra, ugyanis ott jatszak a fiuk a hazai meccseket.
Ugy tudom a szentgyorgyi Kozbirtokossag dolgozik ezen, jo lenne, ha a helyi vezetoseg is tudna segiteni, hogy minel elobb avassak fel, nem erdekel ha Basescu vagja el a szalagot sem.ugy gondolom mast sem, csak minel elobb.
A csapat meg nincs igazan kiforrva, vannak problemaik, de "le a kalappal" az ambiciojukert, csoda, hogy meg egyutt vannak, ugyanis ertheto, hogy egy edzesre peldaul, senkinek nem jo, ha Kozmasig kell menni, akarhogy is kb 30 kilometer jovet-menet, ez ido es meg egyszer idobe (penzbe) kerul, es emiatt nincsenek szurkolok sem. Pedig tudjuk, milyen jo vasarnap-delutani kikapcsolodas volt a regi rendszerben az itthoni meccsek.
Nem kritizalni akarok, csak ismet egy rossz pont kozsegunknek.

Remelem minel elobb szurkolhatunk a fiuknak, hogy "Hajra Fisag" a hazai meccseket ITTHON jatszo FISAG csapatunknak a kozseg hataran belol !!!

Sándor Zoltán 2008.04.21. 12:49:40

Lajoska:
Pontositunk a footbalpályával kapcsolatban.
Végre sikerül 18 év után a régi tulajdonosoktól felvásárolni 80 ár területet(a régi footbalpálya helyén), a Csikszentgyörgy és a Csikbánkfalvi közbirtokosságok fele- fele arányban. Még van egy kb.40 ár terület pontosan a közepében, a tulajdonosok: Tánczos Ferencné és Vitos Rozália.
Többszöri tárgyalás után sem sikerült eggyezségre jutni.
Ezek után arra a következtetésre jutottunk, hogy a jelenleg felvásárolt terület nagysága is elég lenne erre a célra, de a megnevezett két tulajdonos nem hajlandó elfogadni , valamelyik szélében a részüket . Ehhez kértük a tanács segitségét, amire a mai napig sem kaptunk választ. Segitség helyett sikerült egy néhány hazai játékost ellenünk hangolni, ami azt eredményezte , hogy a pálya ügy a levegőben lóg, végül is ez úgy néz ki mintha nekünk kellene a pálya és nem a játékosoknak.

Ú.i.Nincs veszve semmi ,mert ha nem oldodik meg, akkor megfelelő a terület csemete kertnek is.

tekse lajos 2008.04.21. 14:26:35

Hat a csemetekert otletet nem dijazom. Mi a problema a ket tulajdonossal, nem hajlandoak eladni? A focilalya ott lenne a legjobb helyen ahol valamikor volt. Remelem lesz ra megoldas, igaz neha felre kellene tegyuk a "vastagnyaku szekely" magatartast, a ket tulajdonos is igy kellene gondolkozzon, mivel hat nem egy vagyon az a 40 ar. Szerintem a jatekosok is megertik, hogy problemas, csak hogy tenyleg annyira akarjuk azt a palyat.....!!!

Sándor Zoltán · http://www.freemail.hu 2008.04.21. 16:25:06

Az emlitett két tulajdonos ötszörös árat kér az egységes, mindenki által elfogadott árhoz viszonyitva. Ami enyhén szolva szerintem is ,,vastagnyaku székely,, magatartást jelent, amit képtelenség elfogadni a részünkről. Valamint a többi volt tulajdonossal szemben sem volna fair. Megértünk titeket is hogy nagyon akarjátok, mi ugyszintén szeretnénk ha minél előbb megoldódna és közösen örülhetne mindenki a fiságmenti sport tevékenységek újjászületésének.

wolffarkas 2008.04.21. 17:45:26

Még focipálya sincs Szentgyörgyön! Ezt azért nem gondoltam vola. Nálatok fele valami tényleg nincs rendjén. Csoda, hogy ilyen körülmények közt még van csapat. Hát remélem, hogy megoldjátok a pályagondot, mert ez így ebben a formában elég nevetségesen hangzik (a lakosok, nem tudjak, milyen mezben játszik a csapat!)

péntek13 2008.04.21. 23:17:28

Focipálya?annyira vagyunk a focipályától, mint Jeruzsálem Kotormánytól...sajnos!!!Nagyon szomorú, hogy Csikszentgyörgy az eggyik legnagyobb község Hargita megyében és nincs egy focipályája se. Tudják még kinek nincs focipályája a megyében?, elmondom Tusnádfürdönek. De nehogy azt hidje valaki, hogy nem volt, csak a hej szüke miatt épp sportcsarnokot épitettek a helyére...érdekes eggyes polgármesterek a fejlesztésben gondolkodnak és meg is valositják(nem tudom a miénknek hol jár).
Egy község sportélete nem két vaskalapos miatt kellene
bukjon éppen, kedves polgármesterúr, mert igenis vannak tehetségek ebben a községben. De sajnos elvesznek, elveszünk, mert minket az Isten megáldott egy drága jó vezető személyel, vezet "ez" minket az orunknál fogva. Kedves polgrmesterúr nem focipályába kellene gyötrődjünk, már rég a csarnok fel kellett volna épüljön.Önön mulik, csak kérni kell a pénzt és adják. Az Unio nagyon is támogatja az ilyen tipusú befektetéseket...csak kérni kell. Ja és esetleg tudja-e milyen szinekben játszunk?nehéz!!!és esetleg lépett Önbe fel olyan érzés mikor idegenbe játszott és a szurkolok Önre ordibáltak, labdába se mert rugni!!!de nekünk nincs mivel viszonoznunk beszolásaikat.Sok meccsünk, ezen mulik, hogy ki mer belerugni.
Kérem tegyen a focipálya éerdekében.
Köszönöm előre is.

Kern Attila · http://idegen 2008.04.22. 08:39:14

Sziasztok!! Eloszor is elismeresem Fokonak a munkajaert! Jo elgondolas volt " FONOK"! Elismerem hogy cicero77 mondot par igaz dolgot Csikszentgyorgyel kapcsolatosan de azert egy kicsit lehetet volna vissza fogotabb ispl: :szerencsetlenek vagytok" jo az ilyenel vigyazni nehogy kideruljon ki vagy mert meg bajba is kerulhetsz! Ami Zsofika mosasat illeti nem volt egszeszen igasagos de azert valjuk be hogy van igazsag bene!!! Rengeteget tett a faluert de legtobbszor nem egyedul!! De mindenki azt mondja hogy Zsofika menyi mindent tett a koseget es a Gatkotokert! Mas emberkek neve sehol nincs pedig lehet hogy pont anyit faradozott az egeszet mind Zsofika Miert??????????????? Ami a foci palyat illeti megkerdeznem Sandor Zoltan urat hogy nincs valami elkepzelese hogy miert is szantotak fel a regi foci palyat? Mert regebb nagyon jo minosegu palya volt!Talan Koronka Arpad urnak tobb informacioja van errol!! es meg anyit hogy ekkora kosegben az igen tisztelt illetekeseknek nem a foci palya csinalasan kellene gondolkozni hanem egy korszeru tornateremrol!!!!! Ekkora kosegnek igazan jo volna egy korszeru tornatarem!!

Idegen 2008.04.22. 09:59:22

Nem artana ha a kozbirtokosagok is korul neznenek maguk korul!! Megeri az a (Síííp) penz a becsuletet?? Ugy nez ki hogy az uraknak igen!1 Legalabb ha valaki oda megy akkor beszeljenek nomalisan az emberrel hisszen tolunk (Síííp)!! " megcsinaltak a kulturt Csikbankfalvaban a kozbirtokosok milyen sok munkat bele fektetek milyen nagy megterheles volt nekik" ezt mondtak nekem! tenyleg jo otlet volt es meg is kellt csinalni de akkor ne viselkedjenek ugy mintha sajat penzukbol csinaltak volna meg!! Mert ugy viselkednek ahogy hallotam! En bisztos vagyok bene (Síííp) a sok munkaert! Anyira nem is zavar az a teny hogy egy kicsi (Síííp..) csak anyit kerek az uraktol hogy ha egy oreg neni onokhoz megy mert valamit nem ert akkor tessek szepen elmondani felvilagositani ot es nem lekezelo modon ordibalni vele!!! Remelem nem sertetem meg az urakat!!

Nyirő Ágnes 2008.04.22. 10:02:59

Senkit nem akarok megsérteni de szerintem most égetőbb problémái is vannak a közösségnek mint h. egyesek személyes sérelmein elmélkedjünk. Azt hiszem h. Idegen kommentje mar sertes szamba megy, ezt nem artana nevvel alátámasztani.
A tornateremhez meg hozzafuznem h. arra tényleg nagy szükség van, ha jol értesültem, történtek is erre vonatkozó törekvések csak elakadt az ügy valahol a bürokrácia hálójában...Ha valaki többet tud róla kérem irja le, biztos mindenkit érdekel az ügy!

kicsipp 2008.04.22. 10:53:29

Nagyszerű lenne a fotbalpálya, ha lenne, nagyszerű lenne a tornaterem, ha lenne. De a legnagyszerübb lenne, ha lenne egy ifjúsági ház, ahol több tevékenység is zajolhatna: tánc tanulás, ifjúsági programok, ifjúsági nevelés és szórakozás. Mert különben a fiatalok a bárba és a szomszéd közsségbe kénytelenek menni szórakozni. Minden civilizált helyen és országban így van. Ha valaki tud erről valamit irjon. Én is szeretném tudni.
Tisztelettel a kicsipap

Nyirő Gergő 2008.04.22. 12:27:54

Kedves Idegen!

Köszönet az észrevételekért! Az eredeti szöveg (Síííp) nélkül minden további nélkül vissza kerül, amennyiben hajlandó nevét adni hozzá!
Addig viszont nem tartható mérvadónak az ön véleménye!

Tisztelettel:
Az adminisztrátor!

Idegen · http://Idegen 2008.04.22. 14:04:42

Ok Gero!!! Elnezest hogy talan egy kicsit sertoen fejesztem ki magam de azt hiszem hogy igy is meg ertik az uzenetemet az iletekesek! csak tudod ezt muszaj volt ki mondjam mert sajnos ez az igazsag! Es ezt mindenki nagyon jol tudja!

tekse lajos 2008.04.22. 21:19:21

"Idegen"! Nem ertem miert hasznalsz ilyen tragar szavakat, az a baj, hogy igy, csak a benned felgyult duhozont vezeted le, mi pedig nem ertjuk a szoveg lenyeget. egyszeru, normalis kifejezesekkel tobbre mesz. Dontsd el te melyik a jobb, igy is eleg csunyan bemocskoltuk a magyar nyelvet,{globalizalodunk} magamat is beleertve.
A problemadat nem ismerem, nem is akarok beleszolni, csak kifejezesstilust kell valtoztass.
A bankfalvi kulturotthonnal kapcsolatosan, szerintem gyorsan, ugyesen es korszeruen megoldotta a helyi kozbirtokossag.

pentek13 2008.04.22. 21:42:56

Ez az idegen valami főispán lehet a Király birodalmába, vagy a küldötte talán?.Vajon, hol van Királyunk?vajon számüzték talán?

Bankfalva-Fan · http://www.gmail.com 2008.04.22. 22:59:28

Azért elég nevetséges a kitörésed "idegen"...Ahogy kitűnik az irásodból te is Bánkfalvi vagy, viszont valószinű hogy nagyon kevés szűrkeállománnyal áldottak meg az égiek. Őszintén kivánom hogy bárcsak lennél egy más faluból való, hogy lásd mennyi mindet megtesz a közbirtokosság ezért a Bánkfalvi népért, te meg csak kritizálni tudod. Nagyon szégyenteljes, én szégyellem magamat amikor irásodat olvasom. És hogy tévedés ne essék nem vagyok közbirtokossági közegben, még rokon sem, csak picit furcsállom hogy ennyire irigylésre méltonak találod a munkájukat. Ugy gondolom hogy ha "Isten Őrizz" te kerulnél olyan vezetői állásba akkor te ténylegesen elkövetnéd azokat a dolgokat amelyeket az adminisztrátorunk siiip-al helyettesitett.
...Na és a focipálya..szerintetek ez most a legfontosabb???Akkor amikor minden esély megvan arra hogy újabb 4évet tétlenül eltöltsön a polgármesterünk a bársonyszékében?...Szerintem ez egy sokal fontosabb teendő. Amugy meg ismerem az ottani földtulajdonosokat és hidd el hogy 100%-ban megértem a Közbirtokosság döntését. Szerinted az helyes lenne hogy tőled megveszen a polgármesteri hivatal 80ár földet rendes árában, utána meg eljön hozzám és nekem kifizet a 40árért ötször annyit mint amennyit te kaptál a 80ért???Gondolkozz picit...Nah leesett a tantusz???Ugye igazam van?Egyes emberek azt hiszik hogy aranyat ér a földjük pedig azzal a falu fejlődését akadályozzák. Hihetetlenül makacsok vagyunk és meg is fogjuk tartani mindig ezt a rossz szokásokat mindaddig amig lenem szokunk néhány gyerekes viselkedésről.
A kicsipapnak csak annyit mondanék hogy teljesen igaza vag, jó lenne a focipálya, a sportcsarnok,az ifjusági ház, de hát sajna választunk majd egy nagyot juniusban...és a végeredményt tudjuk már. Álmodozunk utána majd a focipályáról, a sportcsarnokról, az ifjuságiházról, valamint megmarad az egymás szikálása, a sárdobálás.
Csak tudod "idegen"megint meg kell emlitenem hogy az legyen az elso aki az elso marok sárt ráveti aki....te tettél volna ennyit a faludért????

Köszönet Gerőnek az oldal létrehozásáért, mestermunka a javából!
Tisztelettel!

Sándor Zoltán 2008.04.23. 09:26:45

Mivel, hogy így felgyültek a megválaszolatlan kérdések, elhatároztam, hogy most szerre mindenkinek válaszolok, a félreértések elkerülése végett.
"Kern Attila"= emlékszem a feltett kérdésedre a focipályával kapcsolatban, hogy miért szántódott fel annak idején. A 89-es fordulat után megadatott a törvény adta lehetőség, hogy mindenki igényelhette jógos tulajdonát, amit valamikor kisajátított az akkori rendszer. Lévén, hogy a pálya területe is magán tulajdon volt, vissza került a régi tulajdonosok birtokába. Történt viszont egy annyi tévedés, hogy a visszaigényelésnél az akkori vezetőség kellet volna valamilyen megoldást találjon. És ezt most 18 év után a Közbirtokosságok megpróbálták megoldani a közösségünk kérésére.

"Kicsipap"= Az ífjúsági tevékenységekkel kapcsolatban, addig amíg más lehetőség nem adatik, tudjuk ajánlani a Bánkfalvi Kultúrházat és akár a Közbirtokosság gyüléstermét, ahol különböző ífjúsági rendezvényeket, civil fórumokat, megbeszéléseket lehetne szervezni. Így megadatna az a lehetőség , hogy mindenki elmondhatná véleményét és nem kellene az ismeretlenségbe burkolózni. Akár nyilvános vitákat is lehetne folytatni, amit személy szerint én is felvállalnék bárkivel, bármikor, bármiről, ha igény van rá.

"Idegen"= Nagyon sok mindenre választ kaptál a beszóloktól, de nekem is lenne még mondani valóm. És pedig :
-a megvalósításokkal kapcsolatban, senki nem mondta azt ,hogy saját pénzből létesült, de tudod azt a mondást "üress kamrának bolond gazdaasszonya", és lehet valakinak bármekkora vagyona is , ha nem tud gazdálkodni belőle.
- mi nem dicsekszünk saját tevékenységeinkkel, a tények bizonyítanak.
- mondanivalódat tökéletesen megértettük , amire azt mondhatnám " ki, hogy él ,úgy ítél"
- az irigység nagy betegség, főleg nálad
-úgy gondolom kinyilvánított véleményeddel valakiknek akarsz hízelegni (valamit -valamiért).
- tudtommal nem sértettünk meg egyetlen idős személyt sem és ha mégis akkor bocsánatot kérek úgy a magam, mint a munkatársaim nevében is.
-ha az igazságról beszélsz, legalább a mindenki szót fejtsd ki bővebben, és ne álnév mögé bújva, hogy ezáltal is megtéveszd a közvéleményt.
Kilétedet ismerjük mivel tudjuk kivel, mikor és mit beszéltünk.
Kritikádat is elfogadtuk ,tovább is állunk elébe ha felvállalod nevedet a nyilvánosság előtt is,mint mi , így fair!


Sándor Zoltán

Látogató 2008.04.23. 12:21:00

Tisztelt PÉNTEK13
Eléggé megközelitetted az IDEGEN kilétét , a mai világba úgy nevezik "újdon sült tanácsos", és így akarja magát népszerüsíteni a Polgármesteri Hívatalnál.

kicsipp 2008.04.23. 13:19:38

Kedves Zoli bácsi

Én nagyon örülök a felajánlásra. És remélem, valamikor tudunk szervezni egy értelmiségi fórumot, ami majd arra szolgál, hogy mit tudunk tenni a közösség jövőjéért. Én örülök az ilyen kezdeményezéseknek! És örülök, hogy ilyen kedves és tenniakaró emberek is vannak a mi közösségünkben. Ezt kívánom minden vitatkozóna, hogy ne egymást mocskoljuk és kritizáljuk. Kritika nem egyenlő a kritizálással: a kritika épitő és a elhibázott dolog helyett felkínál valamit. A kritizálás alaptalan és döjfös öncélú fenyegetőzés és rágalmazás. Kérek mindenkit kritikát mondjon és ne kritizáljon. Még egyszer köszönöm Zoli bácsinak az ajánlatát. (Én tényleg a kicsi pap vagyok)
Örömmel a kicsipap

Zsanyka 2008.04.23. 13:50:41

Sziasztok!

Olvasom a komenteket és bizony gondolkodóba ejtő témákat hoztok fel...
Én nem Szentgyörgyön születtem, de most már itt élek jó pár éve. Első pillanattól kezdve furcsálltam az egész közösség hozzaállását a dolgokhoz.
Többek között szapulja mindenki a polgármestert, aztán mikor itt az alkalom hogy változzon minden, akkor visszaválasszuk, azzal a mentegetőzéssel, hogy jó nekünk a régi rossz, minek egy ujabbat.Szerintem Béla csak annyiban tévedett amikor jelöltette magát, hogy nem függetlenként indult! Sokkal több esélye lett volna...legalábbis véleményem szerint.
Az antenna témára visszatérve: most könnyü szövegelni, de amikor a kultúrház szomszédsága meg volt indulva, hogy na tegyünk valamit ellene, ne ide épüljön, hanem máshová akkor senki sem állt melléjük, ugy-e? Mindenki azt mondta, nem írom alá, mert még kell menjek a néptanácshoz és akkor bosszút állnak. Ja és a néptanácstól még a jegyzőnő sem kímélte a fáradtságot és házhoz ment fenyegetőzni. Ez Szentgyörgy a 21. században...Gratula! Megjegyzem nem énhozzám, hanem máshoz és az illető panaszkodta el lám hová jutottunk.
Focipálya...kell. Fiataloknak székhely...kell. De kellene napközi, kellene játszótér, stb. Az ilyen-olyan kultúrális programokról meg több információ. Kellene legalább minden félévben egyszer falugyülés, hogy a polgármester szembesüljön azokkal akik megválasztották és ne másodkézből hanem szemtől szembe tevődjenek fel a kérdések. Kellene kompetensebb alkalmazotti kör a néptanács épületében, akik gyorsan , viszonylag rövid idő alatt segítsenek az érdeklődőknek. Kellene ....sok minden kellene, de ha valaki kezdeményez valamit, máris lehurrogják, hogy úgyis hiába!

Nagyon sokan látogatják ezt az oldalt, de nem mernek még névtelenül sem véleményt nyílvánítani...ezt én nem értem...

Tegyünk valamit. Saját magunkért tesszük, gyerekeinkért.

tekse lajos 2008.04.23. 21:32:04

Kar, hogy a hozzaszolok nem vallajak a nevuket, tisztabb lenne a kep, a velemeny, a mondanivalo. Igy is jo, legalabb beszelunk a megoldando problemakrol.
A kicsipapnak igazat adok a kritikaval kapcsolatosan, a kritika epito jellegu, ha normalisan fogjuk fel. Olyan mint a dicseret, az is epito jellegu, ha nem ketszinu, hazugsagokat rejt, annyi kulombseggel, hogy ez jol esik.
Arra biztatok mindenkit, hogy merjen allast foglalni, kritikat irni, lehetoleg vallalni az igazi nevet.
Most mar nem zavar annyira, mint az elejen az alnev, mindenkinek privat dolga. Arra azert kivancsi vagyok, mi az igazi oka, amitol ugy dont egy szemely, hogy alnevet hasznal a blogon.

Mr.Ludo 2008.04.24. 14:52:34

Sport!Aki gyermekkoraban meg csak nem is ugrokotelezett azt nem is erdekelheti a sport tema, ezert olyan a hozzaallas is a faluban amilyen! A forron imadott es ujravalasztott polgarmester hany merkozesre kiserte el a Fisag csapatat, es ajanlott fel nekik egy uveg sort, vagy egy ebedet meccs utan. Ajanlom hogy a legkozelebbi meccsre mint partjelzot hivjak meg, hogy o is hallja a beszolasokat a focipalyaval kapcsolatosan.
Az Idegent tudatom arrol, hogy a kozbirtokossag annyit tett 8 ev alatt a faluert, hogy a polgarmester meg 10 mandatum alatt sem eri utol a mostani tempojaval.A legfontosabbak:kulturhaz felujitas, fogaszati es csaladorvosirendelo, egyhaz, iskolak , ovoda tamogatasa,millios rendu tamogatas a gazvezetesnel.Dicseret nekik!
A polgarmester ur egy kijelentese hogy "en vagyok a kozseg elso embere" nem jogositja fel , hogy diktator, zsarnok es onuralmat gyakorlo szemely legyen, es tenni akaro, valtozast, ujitast szandekozo embereket a "biztonsagiakkal" fenyegetteti.A romatkerdezik "mitol felsz hogy ugy futsz? Mert rosszat tettem .-talan on is ezert bujik a rend orei moge.A baberokat teljesen mas iranyban kellene aratni, nem mint eddig, a szebbik nemnel, mert ez csak szemelyes elegtetel, es a nemtorodomseggel kozosen a falu es polgarai rovasara megy.Nalanal nagyobb diktatorok is buktak meg, ezen el kellene gondolkodni.
Az ifjusagot nem szabad leirni, mert ha akarnak sziklakat tudnak megmozgatni , volt mar pelda ra, lasd 1956.Kozeledikjunius 1!

péntek13 2008.04.24. 20:44:08

Tisztelt Mr.Ludo!!!
A focival kapcsolatban el kell modjam, hogy kedves polgármesterünknek soha nem volt egy biztató szava hozzánk.Soha egy mecssünkön nem jelent meg. Még, ha nem is szereti a focit, akkor is egy kevés gerinc lehetne benne,s bár egy üveg sört egy szezonba egyszer hozhatna...

cicero77 2008.04.24. 22:28:30

T Lajos a kerdesedre hogy milyen okbol nem valaljak eggyesek a nevuket arra a valaszt meg adta Kern Attila o irta:"Elismerem hogy cicero77 mondot par igaz dolgot Csikszentgyorgyel kapcsolatosan de azert egy kicsit lehetet volna vissza fogotabb ispl: :szerencsetlenek vagytok" jo az ilyenel vigyazni nehogy kideruljon ki vagy mert meg bajba is kerulhetsz"Na igy kell ezt csinalni attila.Fenyegetozni ebbe hatha sikerul masoknal jobb lenni.
Sokaknak nagyon faradt mar az az egy neuronuk is ami van a szerencsetlent egy mondatba irtam amit ha figyelmesen olvas a retardalt olvaso o is megerti hogy miert kerult ez a szo oda ahova irttam irhattam volna pl tehetetlent is.
Arrol azert ertesultem hogy sokakat sert hogy kimertem robbantani egy olyan cirkuszt aminek mar kezdenek eredmenyei lenni felfigyeltek tobben is a hianyossagokra es hangot is adnek eszreveteluknek sot ha jol ertesultem tenni is szeretnenek valamit pl Lajos indulasa a tanacsosi valasztason fuggetlen kent(javits ki kerlek ha rosszul informaltak es bocsanat ha tevedek nem az en hibam hanem a szekuse akitol a fulest kaptam )es foleg hogy egy kivulallo kellett megtegye azt amit a sok meldongeto szajhos nem mert megtenni.

A focirol csak annyit hogy van(ha mar megnem szunt)egy kormany program amiben 1000 focipalyat (elso izben)csinal a kormany az ezt igenylo kozsegeknek ami magaban foglal ket oltozot a csapatoknak eggyet a biroknak, wc-ket,mosdokat es a palyat magat toltessel vizlevezetovel gyeppel kapukkal egyutt.Ha jol ertesultem akkor a kornyekrol csicso van csak benne az elso 1000-ben.Na de ezzel megint dolog van es ez kinek hianyzik.Ugy-e?
Kicsipap hogy is van egeszseges testben egeszseges elet es ezt eleg reg mondtak mar ugye?

Legyen egyszer a fiataloknak lehetoseg a sportolashoz ne csak a mezei munkaban vegzett munkaban vegzett mozgasra hasznaljak erejuket hanem sportolasra es itt a lehetosegek listaja vegtelen ,foci,korcsolyazas,ping-pong,labtenisz,kezilabda stb es ezek olyan dolgok amit a kornyeken majdnem mindenki megtudott oldani.Ha erre mozdult mar a merlegnyelve pozitiv iranyba johet a lelekerosites esetleg parhuzamosan.
Es ha megengedsz egy viccet hirdessel egy harom napos bojtot es kicsivel tobb miset hatha sikerul kiengesztelni az Istent mert mintha egy kicsit elfordult volna toletetek,es mint tudjuk az Isten nem hagy el senkit az ember hadja el Istent.Hatha sikerul tekozlofiukent haza terni.

TISZTELETTEL

kicsipp 2008.04.25. 08:23:57

Kedves Cicero
Köszönöm a tanácsokat és az észrevételeidet. Fontos, hogy jól tudjuk a közmondást: Quarandum est mens sana in corpore sano. Elvárandó, vagy remélhető, hogy ép testben ép lélek legyen. Nem akarok filozófiai vitát folytatni, de a kettő együtt kell haladjon, mert ha nem egyik kárát látja. Fontos a sport, de fontos az új közösségi szellem kialakítása is. Egyik a másik nélkül és fordítva halott. Bár csak elég lenne a bőjt.. Megtenném... és én megpróbálok mindent megtenni. De egyedül nem vagyok elég. Ide egy közösség kell, ami elíndít valamit. Egy-két ember nem elég. Egy hajtó erő az igazi közösség. És az egész szerintem nem felsőbb szinten van elbaltázva. A fitalok öszzefogásának a hiánya. Sok értékes ember van a községünkben de összejárás, összefogás kevésbé. Én megpróbáltam többször is de sokan nem voltak rá kiváncsiak. És amíg a mentalitás, a gondolkodásmód meg nem változik, addig se én se te senki nem tud tenni.
Tisztelettel a kicsipap

Sándor Zoltán 2008.04.25. 08:53:41

Előre lépés történt sportpálya ügyben:
- az illetékesek tudomásunkra hozták, hogy a községi földosztó bizottság, úgy határozott, hogy a bizonyos 4o árat, amit nem sikerült megvásárolni KIMÉRIK A TERÜLET EGYIK SZÉLÉBEN (ami meg is történt).
Tudomásunk szerint a sportlétesítmények "pályázati program" a helyi önkormányzatok hatáskörébe tartozik. Úgy gondoljuk a Közbirtokosságok a szükséges lépéseket megtették.
Továbbá, ha mindenki azt akarja, hogy legyen a községnek sport pályálya és előre lépés más ügyekben is, ahhoz összefogásra és nem pedig egymás piszkálására, rágalmazására van szükség.

Keresztes Geza 2008.04.25. 15:10:40

Nagyon valtoznak a temakaz elmult napokba,ez jo mert ezek szerint foglalkoztat sokunkat A falu dolgai, bajai.A foci csapattal kapcsolatosan annyi hozza fuzni valom van, aki nem tudja,az Osszel letesult meg a Fisag Sport Egyesulet,egy par sport szereto fiatal ossze fogasaval.En jo magam vagyok az ugyintezoje(adminisztratorra),csapat osszetetele sok szinu vagyis van idegen legios,s van a kozseg minden reszerol jatekos.Nem vagyunk tul konnyu helyzetbe, most uj csapat (bar tobb jatekos mar reg jatszott ebbe a korzeti bajnoksagba)a birok is ereztetik ezt velunk,s a masik nagy GOND hogy mindig idegenbe vagyunk(de remeljuk hamar megoldodik ez a resze),de ami fontos,h vegre lassan husz ev utan ujra van egy CSAPATA a kozsegnek,s remeljuk tavaszra legkesobb egy foci palyaja is mevalosul.A csapat piros-feher,s kek-feher szinekbe jatszik ,ha valaki meg nem tudta ezt, a dreszek nagyon is jo markak amit az osszel vasaroltunk,de mibol,na itt a LENYEG - A CSAPATOT TAMOGATJA a Polgarmesteri Hivatal, A Csikszentgyorgyi,Bankfalvi,Menasagi Kozbirtokossagok nem kis penzrol van szo mert eleg koltseges az egyesulet fenntartasa.KOSZONET minden tamogatoknak ugy a nevembe mind a Csapat nevebe.S HISZEM HOGY EGY EV MULVA NEM CSAK AZ UJSAGBOL FOGJUK ,FOGJAK MEG TUDNI HOGY MENNYI LETT AZ EREDMENY AZ ELMULT VASARNAP DELUTAN,HANEM ELOBE SZURKOLHATNAK AZ UJ FOCI PALYAN A FISAG CSAPATANAK.de addig is szeretettel varunk mindenkit ha az ideje engedi minden vasarnap delutan,a foci mecsekre.Most vasarnap Karcfalvan jatszunk,utana Ugy mond ITTHON vagyis Kozmason de meg probalom ezutan renszeresen kiplakatolni.S pentek 13 -nak csak annyit fuznek hozza az irasahoz egyelore oruljunk mit kaptunk annak,mert lehet ne rosszabb is, es remeljuk az a sor arrat valahogy minden mecs utan kiszoritjuk!!!HAJRA FISAG

Mr.Ludo 2008.04.27. 10:34:59

Ugyintezo! a csapat tamogatasa nem egy rend mezrol szol (ez ugy nez ki hogy letesitunk egy koz wc-et es neha-neha rakunk be papirt is)mert 8-9 honap alatt a fiuk sokat aldoznak azert,,hogy a csapatot fenntartsak. A jo ugyintezes es menedzseles a csapat teljesitmenyet 40-50 szazalekkal noveli,ezt hidd el nekem mert van fogalmam rola.A fiuknak uzenem csak igy tovabb, mert kezdesnek nem rossz.

Tisztelettel egy sport barat.

llnandorka 2008.04.27. 10:45:09

Nem ertem, miert kell ennyire kritizalni a focicsapat vezeteset. Miert nem lehet inkabb dicsereteket adni a vezetesenek, a megalakulasanak. En, mint csapat tag buszke vagyok a csapatra, buszke vagyok, hogy ilyen nehez helyzetekben is meg elet van a csapatban.
Koszonom ill. koszonjuk minden tamogatast, ja es ha Mr. Ludo tobbet tud a vezetesrol vagy esetleg volna barmilyen otlete a vezetesel kapcsolatosan, szivesen meghallgatjuk a tanacsait.

HAJRÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁÁ FISÁG !!!!!!!!!!!

Mr.Ludo 2008.04.27. 16:34:42

Nandor olvasd el figyelmesebben a szoveget, hogy megertsd a tartalmat,de azert leirom pontokban.
1-nem a csapat vezeteset kritizaltam
2-a dicseretet megtettem a szoveg vegen
3-a nehez helyzetet emlitettem (8-9 honap)
4-a szaktudasomat nem hiszem,hogy megvetozhatnad es otleteim is vannak

llnandorka 2008.04.28. 17:29:20

Oke, az jo ha vannak otleteid Ludo, mikor ulhetunk le beszelgetni, meghallgatlak, esetleg messen is megbeszelhetnenk, llnandorka az ID-m.

Errol ennyit 2008.04.28. 20:41:32

"Csíkszentgyörgyön egyetlen polgármesterjelölt van, méghozzá a jelenleg is hivatalban levő, az előválasztásokon diadalmaskodó György József. Listát is csak az RMDSZ iktatott, 16 jelölttel, mellettük egyetlen független jelölt jelentkezett. "

Miről is beszéltünk mostanig???

Álarc 2008.04.30. 13:11:27

Folyamatosan olvasom a blogot és örülök neki.Miért bujjnak álarc, álnév mögé az emberek, arra a felelet az ,hogy a XXI sz.-ban Európában az történik, hogy a lázadások után a megtorlások időszaka következik.Aki a Királyt megsérti az (Síííp).S amig a Kopók szimatolnak a Király a háremében jól érzi magát.Olvasom az újságban ,hogy egész Alcsíkon nagytakarítás folyt a napokban.Ide is ráfért volna,az iskolák biztos megcsinálták volna Szentgyörgynapok,Földnapja,Tavaszinagytakarítás címen,de a polgármester figyelmét Más köti le., Kis lépés, de a falu esztétikai szempontjából sokat jelent.Az erősítők ügyében kiabáló Jegyzőnő amig a kulturház szomszédságában lakó emberekkel kiabált a kulturház állapotára kellett volna figyeljen,mert a jóízlésű ember nem mert ,nem tudott a kulturház mennyezetére nézni az ünnepek alatt.A polgármesternek azt üzenem,hogy a magas loról nagyot eshet az ember.Hát még sok van a tarsolyomba, de majd máskor.

Xenophon 2008.04.30. 13:12:59

Kedves Falusiak!

Gratulalni szeretnek nektek a valasztasotokhoz. Nezzukcsak, mire is tettetek le a voksotokat:
­ Ujabb negyeves hitegetesre
­ Egyhelybe toporzekolasra
­ Semmit tevesre
­ Rendorsegre hivogatasra (ha netan onallo velemenyed lenne)
Mert, hat nezzuk csak, mi is lett megvalositva szeretett eloljaronk reszerol…nos en egy szoben valaszolok…SEMMMI!!! Nincs egy olyan onallo munka, amit feltudna mutatni polgarmesterünk, amit onalloan kezdmenyezett, penzt szerzett hozza, lobbizott erte, menedzselte a munkalatokat, na ne tulozzunk, mert van egy szép parkoló a hivatal elott. De nezzukcsak az elmult evben falunkban tortent kmolyabb beruhazas, hm, van egy utunk, az van, lassuk, hogyan is valosult meg. Van egy RMDSZ szervezet kozsegunkben. Hargita megye majdnem legnagyobb telepulese, szep szammal vannak szavazoink. Ezert csak jar valami az RMDSZ reszerol. Jart, kedves szentgyorgyiek, de nem a polgarmestetrunk jovoltabol, hanem a megyetol, koszonet keppen a szavazatokert, hisz ismet kampany szezon van, ugye. Nos ezzel ki is meritettem a nagyobb beruhazasok temakoret, itt most nem akarok beszelni a gazrol, amihez a vezetonknek vajmi keves koze van.
A bejegyzesek elmentek a foci palya fele, lass csodat, a semmibol elokerultek a buldozerek…nagy dolog ez mar kozel 20 ev utan a kozsegunkben, ami koztudott, hogy a kozbirtokossagok segitsege nelkul esetleg majd egy ujabb 20eves mandatum lejartaval valosult volna meg.
Na, es most kedves falumbeliek retteghetek en is a rendorsegtol, mert a falunkban velemenye egyedul a polgarmesterunknek lehet. Ha valaki szolni szeretne, megteheti, hisz szolas szabadsag van, folytatas a rendorsegen…! Kerdem en, akkor gerinces embert valaztottunk falunk elere, akinek tiszta a lekiismerete? Alaptalan vadakrol leven szo, komoly emberhez meltoan, nem tulajdonitok jelentoseget neki! Mondhatta volna ezt is, ehelyett mi tortenik…? Tovabb mar mindenki tudja. Jo politikust valasztottunk kedves szentgyorgyiek, egy olyat, aki tudja, hogy mi a tomeg manipulacio. El is erte a celjat, hisz mindenki hallgat, es behodolunk neki. Mi mast is kellene tegyunk, hisz mi valasztottuk, mi akartuk, nekunk kellett. Most megkaptuk!
Ezert viszont nem o a hibas, hanem az, aki ra szavazott. Olyan emberek tettek ra voksukat, akiket nem erdekel jovojuk, hisz megettek kenyeruk javat. De ha igy is van, akkor mert nem gonodlnak csaladjuk fiatalabb generacioira, akiket igenis befolyasol, es nem is kis mertekbe a szavazatuk. A jovojuk mulik ezen. Nem O a hibas, hanem az a fiatal, aki nem ment el szavazni. Es nem fiatal jeloltunkre tette le voksat. Van felni valonk, hisz vissza lehet elni hatalmi pozicionkal, (elunk is kivaltsagunkal), de ez csak rovid tavu gondolkodasra vall. Aki hosszu tavon gondolkodik, az vallalva a kockazatot, a valtozasra, a dinamikus fejlodesre, az itthonmaradasra szavazott. Ordogi kor ez de aki nem mer…, az megerdemli sorsat! Es mi megerdemeljuk azt, hogy ujabb negyeven keresztul meghunyaszkodva nezzuk, ahogy a kornyezo falvak minden teruleten felulmuljak telepulesunket.
Nezzuk, hogy is irta szorolapjaba, kanalizalas, vizhalozat…azt nem a szorolapbol, de tudjuk, hogy 2 even belul megkell(ene) valosuljon. A munkalatok nagysagahoz kepest nagy a szelcsend e teren…viszont a szorolapban jol hangzott. A tanacsadonojenek pedig nem artott volna, kicsit jobban oda figyelnie, na nem a szavazas lebonyolitasar, hisz ott rendesen helyt allt, hanem arra is, hogy mi kerul az emberek kezebe…
Azon sem csodalkoznek Gero, ha ezt a hozzaszolast kimoderalnad, hisz arrol en gondoskodtam, hogy meg az IP.-m utan se tudjanak lenyomozni, de felek, rajtad fog csattanni az ostor…tehat tegy belatasod szerint. Ha ugy iteled meg, hogy ezert Te, vagy a Blog bajba kerulhet, nyugodtan vedd ki! Ezuton szeretnem megkoszonni neked, hogy Te is helyette dolgozol, mint sokan masok, akik tesznek valamit kozsegunkert, es akiket ezert is megszolunk, ugye! Sokat utazom kulfoldon, ha valaki keri, mutassak valamit a kozsegrol, a www.csikszentgyorgy.ro helyett, persze, hogy a blogot mutatom!
Lezajlottak a falunapok, amik a korulmenyekhez kepest szinvonalasra sikerultek! Koszonet erte az eloljaroinknek, hisz, mint a kornyezo falvakban mindenutt, itt is a polgarmesteri hivatal rendezte meg! Biztosan rengeteget palyaztak, hisz mi mast is tenne, manapsag egy kozhivatal. Van neki csak erre egy szakembere, aki csak projektek lebonyolitasaval, palyazat figyelessel, menedzselessel foglalkozik. Csakhat ez az EU, ez nagyban meggatolja szegeny eloljaronk tettvagyaban, annyi palyazatot, projektet hirdet, hogy nem kepes fogadni a rengeteg penzt, inkab, nagyon ravaszul, felvilagosult szemleltmodjahoz hiven, kikerulo muveleteket vegez. Ertheto, hisz nem konnyu megbirkozni annyi penzel. Manapsag csak az az onkormanyzat szegeny, amelyik az akar lenni. A szentgyorgyi nagyon akarhatja, hisz eleg jol alunk, e teren.
Meg szerencse, hogy rengeteg forumot tart, ahol megkerdezheti az emberek velemenyet, mielott dontest hozna, szorosan tartja a kapcsolatot veluk, hogy erezzek, egy kozosseg vagyunk.
Ennyi jo utan termeszetes, hogy ujra lett valasztva …, es akkor ”errol ennyit” !!!

tekse lajos 2008.05.01. 18:28:19

Hihetetlen, hogy meg mindig akadnak olyan szemelyek, akik a rendorsegi zaklatastol tartanak.
Hat en vallalom, ha tenyleg a bloggal kapcsolatosan valakit zaklatnak, onkent teszek vallomast, beidezes nelkul. Nyugodtan lehet engem zaklatni. A "Csikszentgyorgy.blog.hu" nem torvenyellenes.
Orvendjunk, hogy van. Ez egy jo ezkoz a velemenynyilvanitas, otlet, kritika, dicseret, esemenyek tudositasara, helyi szinten.
Hajlando vagyok errol beszelni barkivel, szemelyesen, telefonon, vagy eppen itt a blog-on.
Ha valakinek nem tetszik, hat nem kell olvasni, hozzaszolni.
Az "IP-CIM" szerinti beazonositasra tudomasom szerint csak a SRI jogosult, a rendorseg pedig csak birosagi, torvenyszeki vegzes alapjan teheti ezt.

1989 decembereben azert halt meg annyi fiatal, hogy ma mindenkinek legyen szemelyes szabad velemenye. A roman alkotmany ARTICOLUL NR.30 szepen le is irja.
Ha errol valaki bovebben informalt, tobbet tud, kerem irja ide egy kommentbe.

Álarc II 2008.05.01. 21:06:24

Rendszeres olvasója lettem a blognak, a véleményeknek,a sokszor igazságokat megirt írásoknak.A sok olvasott szövegből sok mindent le lehet szűrni: van aki a "szeretett "polgármestert szereti van aki kevésbé.A polgármsterünk szemében sokan szálkák lettek az a bizonyos "NÉVTELEN" KRITIKA után .(pedig a tények mind azt igazolják ami le volt irva)Itt sokan a rendörségtől félnek vélemény nyilvánitani .Én is Lajoska mellet állok ki ma a XXI században élünk ,szaban vélemény nyilvánitás van ugy ahogy azt Lajoska emliti ,alkotmányos joga mindenkinek vélemény nyilvánitson akár sajtoban ,vagy bármilyen eszközön keresztöl.Amit a rendörség csinált egyes személyekkel az RÖHEJ ,nem tudom hogyengedheti meg magának a román rendörség egy ilyen esetet, de hát Romániában élünk,"Ţara tuturor posibilitîţi".Figyelmébe ajálanám mindenkinek olvasák el a 2006-ban megjelent Noul Cod penalt-www.dsclex.ro/coduri/cod_penal_2006.htm#titl_2
El kell olvasni mit is ír ott :
Titluri II.Cap.IV.art.205-207 sunt ABROGATE.éspedig art. 205-insultă,art206.calomnie.
Utána el kell olvasni a Cod de procedură penală
Cap.II.art.175-184 Modul de citare.
csak azután kell a rendörséggel beszélni.
A legnagyobb RÖHEJ egy "uriember" névtelen levélután nem is kutat de el sem olvassa mert nincs értelme, ha csak nem zavarja valamiért amiben magára nem ismert volna.A reales polgármester inkább venné elö a megporosodott megoldatlan kéréseket és azzal foglalkozna mert azért választatta oda magát.A tanácsadóit pedig jobban vállasza meg, mert csak úton útfélen kiröhögik.A fiatalok pedig neadják fel a remány ,hogy itt Csikszentgyörgyön nem fog jobb lenni, mert a történelem bebizonyitotta számtalanszor , hogy nagy királyok is megbuktak.Itt sem fog elmaradni.De addig még kell teljen egy kis idö ,hogy a községben uralkodó IRIGYSÉG kisseb mértékben folyásolja be a választópolgárokat.Mert most közöségünkben ez van, és ezért van az ami van.Mert nem azt nézzük mit csinálunk mi ,hanem hogy mit csinál a szomszéd.Nem kell egyes embereket elitélni ,hogy állnéven keresztül ír ,mert lehet a hátérből sokkal többet csinál ami épitő jellegü.

tekse lajos 2008.05.01. 22:34:02

Koszio szepen Álarc II az infot, megneztem, tenyleg igazad van. Elfelejtettem, hogy kivontak ( ABROGAT) a megsertes, ragalmazast (insulta, calomnie) bunteto torvenycikkelyeket. Logikatlan, de tenyleg nem lehet valakit buntetni azert ha elkuld egy idegen, melegebb eghajlatra is.
Azzal egyetertek, hogy a polgarmester ur, nem a rendorsegi kihallgatasokra kellene osszpontositson, ez is ido meg energia. Van itt a kozsegben egetobb problema, melyekre mogoldasok varnak.

Jo regi szekely kozmondas jut eszembe " hessel nem lehet verebet fogni "

Annak orvendek, hogy a blognak rendszeres olvasoi vannak, akit erdekel, 1 nap tobbszor megnezi. Gero ezt bovebben eltudja magyarazni. Jo lenne egy par mutatot felirni, szamokba kifejezve, ez csak javaslat.

Egy károsult sok közül 2008.05.11. 19:20:53


A Pünkösdi búcsú alkalmával útban Csiksomlyó fele volt alkalmam újra tudomást szereznem( szereznünk) hogy választások közelednek, hiszen községünk minden településének utca és épületsarkain megcsodálhattuk az újra ránkmosolygó, igérgetõ, minden problémát megoldó leendõ politikusaink arcmását.
Igen, már csak három hét és választunk egy nagyot, tudjuk hogy kit (az elõválasztások eredményeként), hiszen 16 év után volt idõ megismerni, megtapasztalni a volt és leendõ reáles polgármesterünk igérgetéseit, akaratát és a probléma megoldó képességét.
Például : Községünk egyik fájó, évrõl évre visszatérõ problémája a roma kérdés. Ugyanis elég volna ha polgármesterünk meglátná azt a kártékonyságot, amelyet községünk határában elkövetnek. Alig akad a mezõnknek olyan része ahol ne lenne belekaszálva a gabonákba, lucernákba, füvekbe stb. és igy jönnek sorban a többi kultúrák is amig le nem havaz.
Tudatában vagyok hogy ilyen kérdést közösségi összefogással (falugyűlések alkalmával találni ötleteket) lehetne megoldani, amit a szomszéd községek már régen megoldottak.
Mifelénk ilyen 16 év alatt nem volt és nem is lehetett, hisz hogyan lehetne a roma szavazatokat megfogni (élelmiszer és külömbözõ juttatások nélkül választásokkor) hogyha a polgármester konfrontálódik velük, aminek káros hatását az egész község lakói megsinylik.
Probálkozások a múltban is voltak, de nem a tanács részérõl, hanem a közbirtokosságok saját költségükön probáltak megoldást találni.
Érdeklõdésünkre a Közbirtokossági vezetõk értésünkre adták hogy e probléma meghaladja hatáskörüket, ugyanis voltam(voltunk) náluk töbször is és elbeszélgettünk a vezetõséggel, ugyanakkor nem zárkóznak el a probléma közös megoldás keresésétõl.

Ugy gondolom nagyon sokunkat érint a roma ügy, melynek megoldására ötletek, tanácsok kellenek, hogy eredményesen tudjünk tenni valamit közösségünk érdekében. Választásoktól függetlenül és remélhetõleg eredményesen!

u.i.: lásd egyik nagyon fontos megoldásra váró ügy a sok közül.

Xenophon 2008.05.12. 14:24:26

Vajon mert nem letom Csikszentgyorgyot Hargita megye legtisztabb telepuleseert palyazok kozt? erdely.ma/kornyezetunk.php?id=36368 Valoszinu azert, mert a polgarmester ur tulsagosan elfoglalt. Eloszor egy mindent atfogo nyomozassakal azt szeretne kideriteni, hogy kik szemetelnek...???

Egy Másik Károsult 2008.05.12. 21:40:48

A roma kérdéssel kapcsolatban : Szeretném megtudni, hogy a polgármester úrnak nincs valamilyen ötlete???
A helyi rendőrségnek többek között nem tudna utasitást adni, hogy hatékonyabb ellenőrzéseket végezzenek a mezeinken fel-alá garázdálkodó cigány rajokon. Halandó ember nem mer hozzuk szolni sem mert csoportosan (kaszával és villával ) felszerelkezve járnak, oda jutottunk hogy ha a károsult szolni merészkedik még ha kell megis verik.
A rendőreinket annyire lekötte az a bizonyos választási szorólap ügy nyomozása hogy másirányú problémákra nem futja az idejükből?

Xenophon 2008.05.12. 23:26:19

Nana, van mit csinalni a Rend oreinek, ki van adva az utasitas. Es csak nem feltetelezik az ejt nappalla tevo gazdalkodok, hogy a "kissebbseget" fogjak rendre utasitani, szep szamu szavazo tomb! Hogy rendszeres kozmunkat vegeznenek, mint peldaul Szentkirályon? Tudomasom szerint itt minden roma be van osztva egy viragagyashoz, amiert o felel...milyen lenne, ha egyszer a mi polgarmester URUNK is kimozdulna a falu hatarain kivul es szet nezne....mert nem lehet a csikszentgyorgyi romakat kozhasznu tevekenysegre fogni? Nem birom kovetni, milyen hatekony modszerekkel sikerul a vezetonknek ennyire vissza fogni a kozseget? Annyi fiatal tenni akaronk van akiket ilyen vezetoseggel sikeresen elfogjuk, vagy mar el is uztuk. Vagy ez lenne a cel...???

tekse lajos 2008.05.13. 21:28:51

A roma problemara van megoldas, legalabbis lehetne. Pl. Kovaszna megye szamos telepulesen ugy oldottak meg, hogy a roma nemzetiseguek, csak akkor mehetnek ki a mezokre, erdokre, ha tudjak igazolni, hogy nekuk ott SAJAT teruletuk van. A telepuleseken polgarorok, rendorok vannak kihelyezve a mezokre kivezeto utcasarkokra, ok igazolnak mindenkit. Nem hittem a szememnek, amikor lattam, hogy a kaposzta, murok, zeller, perezselyem stb ... zoldseges agyasok kiernek az ut szeleig, es megis erintetlenek. A helybeli lakosok pedig, nem felnek, hogy estetol reggelig eltunik a termes, azt mondjak "itt nincs lopas".
Ehhez helyi szinten tanacshatarozatot kell elfogadni, es kell alkalmazni. De kozsegunkben ezt nem lehet megtenni, ugyanis a teruletek jo resze meg tisztazatlanok, a tulajdonjogok es birtokba helyezesuk meg varatnak magukra. Sajnos, nagyon sokan nem tudnak igazolni tulajdonjogukat, a mezokon, erdos teruleteken.
Ha viszont csak a romakat ellenorzik, akkor ez diszkriminacio, torvenybe utkozik.
Ezert nem lehet elore lepni ezugyben.
A tulajdonjogok tisztazasa nelkul joforman semmit sem lehet tenni, beszelhetunk berbeadas, adas-vetel, beruhazas ... stb teren is.

Miki ba 2008.05.15. 11:55:59

Jo Egeszseget!

Kezdenem hogy van egy kis kozom a kozseghez ... nem lakok ott nem is fogok egyelore ..

Meglatasaim: - amin elkell gondolkozni es konnyen lehet valtoztatni (szerintem)
Az ahogyan sokan is mondtak ... roma problema ... en mikor oket latom elgondolkodom mibol tartjak el a lovaikat (nem vagyok gazdalkodo ember), mert ugyebar nyaron meg kerul "ez az" de telen?
Roma problema lesz (tippelek max 10 evre) ha meg nem is az a "turkalos" gyerkocok ... nincsen baj ha egy van ketto de van ahol tobb is van .. nos ezek felnonek .. tanulnak es a tukorbe nezve meglatjak hogy bizony ok barnabbak az atlagnal .. vagy akkor mar a feher lesz a szembetuno .. ki tudja.:(
De nem hiszem hogy jol esne egyes emberkeknek ha elojonne ezekbol a kis, edes lurkokbol az igazi enjuk ...

A masik dolog a szemet kerdese ... miert van az hogy az uzletek (hogy jol menoek vagy sem ne boncoljuk ;)) kornyeken tele van szemettel az ut, utcak, kertek, kapuk, sancok, patakpart stb stb ...
Persze a tulajdonos miert nem takarit? ... igen es a kedves vasarlo miert annyira "vilagjart", "ertelmes" hogy legyen kepes a papirt tovabb vinni egy szemetesig? ... nincs szemetes az uton .. sebaj gondolom a hazaban van ...

Ez ket dolog ... nem szemetelek ... es nem veszek ki "kilora" gyereket ...
Persze az aki ezeket megteszi nem hiszem hogy eleteben valaha is erre az oldalra tevedne :( - de mondanek egyet - ha valaki aki olvassa a falustarsai kozul ... legalabb akkor amikor eldobja vagy akarja, vagy eldobta mar a szemetet ne szegyeljen raszolni. Koszontem a lehetoseget

Jo egeszseget ...
Apropo szeretnek remenykedni es meg ki tudja kellemes orakat, napokat meg talan heteket is eltolteni Csikszentgyorgyon - Bankfalvaban ...

márinéni 2008.05.19. 09:22:51

udvozlok mindenkit!
a temahoz fuzodo kommenteket olvasva rajottem,hogy sokatokal egyetertek, es ezt jo volt tapasztalni. Talan a cigany problema az amit szerintem sokat lehetne vesezni, de addig amig nem fogunk ossze, hanem mindenki a kis sajat ugyecskeit busulja (perzse en sem vagyok kivetel, de ha meg valaki...),addig szepen lassan a fejunkre nonek (mar a nyakunkba vannak). ehez az elso lepest akkor tettuk volna meg ha a kiskiralyunk cserejere szavaztunk volna elovalasztaskor. nem ez lett, jo ez nekunk. belatol elvartam volna, hogy fugetlenkent induljon, de az elso botlas utan meghatralt. ez a hozaallas nem kimondottan bizalomgerjeszto. csak szelet adott "jocco" vitorlajaba. valtozasra tehat meg 4 evet kell varni, vagy valami botranyra. de sebaj, 4 ev egy ember eleteben sem olyan hosszu ido, a tortenelemben pedig szinte semmi.
viszlat

Józsi bácsi 2008.05.22. 22:17:15

Én is kiváncsi olvasója lettem a blognak, sok dolog érthetetlen volt számomra, nem igazán tudtam kiigazodni mi is történik itt nálunk a Fiság völgyében.
Olvasom a kommenteket és bizony gondolkodoba ejtő témákat érintenek, furcsálltam a közösség hozzáállását a dolgokhoz. Többnyire szapulja mindenki a polgármestert és a csatlósait, mikor pedig lehetőség adodna a változásra, akkor visszaválasztjuk a régi rosszat, nem igazán érthető. Úgy tünik nálunk később kel fel a nap és utána is nagy a homály. Problémák, gondok vannak azok halmazával : focipálya, ifiház, sportcsarnok, roma ügy, földtulajdon tisztázása stb., van itt probléma elég és úgy néz ki lessz is még egy darabig. Mari néni kommentjében olvasom, változásra az első lépést akkor tettük volna, ha kiskirályunk cserélyére szavazunk előválasztáskór nem ez történt. Béla pedig könnyen feladta, lett volna lehetősége függetlenként is még. Teljesen egyetértek Mari nénivel sőt csodálkozom hogy a közbirtokossági vezetőség is teljesen feladta, pedig vannak köztük sokkal ratermettebbek is mint a reáles polgink. Véleményem szerint tulságosan szerények, Béla is, ez pedig a politikában nagy hiba. Lásd a jeleni Borboly kampányt, na ők aztán belehúztak, ott nincs szerénység, biztosan meg is lessz az eredménye. Polgármester urunktól azt kérdezném többek közt, vajon mi az oka annak pl.: Kozmáson vagy Mindszenten miért nem volt ellenjelöltje a jeleni polgármester uraknak? Pedig ők is többedik mandátumukat fogják megkapni, méghozzá nem is fiatalok. Ugy tudom Bodó úr már nyugdijas korú de senki nem akarja leváltani őket. A válasz egyszerü: A TETTEK BIZONYITANAK! Falustársaimnak azt ajánlom mikor ezekben a szomszéd községekben járnak, álljanak meg egy percre és nézzenek szét mert MEGÉRI! Pedig a változások ott sem olyan rég kezdődtek el, ügy tünik mi még személyvonatra sem ültünk, ők pedig már a gyorsvonatón robognak a fejlődés irányába!


Isten áldja.

tekse lajos 2008.05.24. 18:16:05

Reg nem irtam, bar szinte minden nap megnezem az oldalt. Jo lenne ha nem csak keredesek es vadaskodasok kerulnek ide, hanem bizonyos problemakra otletek. Legyen mindenkinek a kritikaja utan, egy vagy tobb javaslata, hogyan kellene vagy lehetne az altala leirt problemat orvosolni. Probaljunk olyan kezzelfoghato, megvalosithato, megoldasokat leirni amelyek segitseget nyujthatnak a kozseg vezetoinek is.
Szerintem elsosorban ezert van a "blog".

A "roma kerdesre" megirtam a megoldast, de lehet, hogy foghijas. Ki lehet egesziteni, sot megkerek mindenkit tegye meg.
A tobbi leirt prblemakra ugyszinten elkel a jo elkepzeles, otlet, megoldas.

Egy leheletnyi joindulat es melleallassal, sokmindent el lehet erni.


Hazankban minden politikai erdekeltsegu szervezet, part, koalicio jol kampanyol. Szerintem hiba nelkul bonyolitsak le es jol meg van tervezve, szervezve. A problema mindig a valasztasokat koveto idoszakban adodik, amikor feledesbe merulnek az igeretek, a szepen kihangsulyozott fejlesztesi programok, a valaszto polgarral csak a kovetkezo szavazason torodnek ugy 4 evente. Hat ez a fajdalmas.

Mózsi-bá 2008.05.24. 20:23:58

Rendszeres olvasója vagyok a blognak és örülök hogy ilyen nagyszámú érdeklődés mutatkozik és hogy ennyi vélemény-ellenvéleméy elhangzik, őszintén gratulálok a megalkotojának. Nos problémák : tényleg van itt a mi községünkben megoldatlan éppen elég, egyik égetőbb mint a másik, nem is tudom hol kellene kezdeni. Hiszen 18 év eltelt és biza itt a gázbevezetésen kivül (amihez tuttommal a tanácsnak nem sok köze van) nem történt semmi. Igazuk van az előttem megszolalóknak, jó volna szétnézni a szomszédban és utána itélkezni választáskor is.
Na és a tanács: 18 év alatt az RMDSZ-ben ellenzék nélkül, egységben, hová jutott a községünk?
A környék eggyik legnagyobb, legszebb községéből mára sereghajtókká váltunk. Változásról pedig ne is álmodjunk, az-az egy szem független jelöltünk ha be is jut a tanácsba ..az csak csepp a tengerben..
Véleményem szerint Béláék a legnagyobb hibát akkor követték el amikor az RMDSZ mellé álltak és az előválasztáskór kinyirták egytől-egyig az ugymond ellenzéket. Pedig a demokráciában a fejlődéshez a tisztességes ellenzékre feltétlenül szükség van, külömben egyeduralmi rendszer alakul ki!
Hogy is müködött nálunk a tanács??? Megmondom: a polgármester és a jegyzőnő határoz, az egyszinű tanács pedig egyöntetüen megszavaz mindent mielőtt legaább elolvasnák hogy mit is szavaznak meg. Normális körülmények közt egy tanács ugy müködik hogy :
- a tanács határoz
- a polgármester végrehajt
- a jegyző felügyel a törvényességre
Mielénk ugy néz ki, hogy a szekér húzza a lóvakat. Róma problémához volna egy javaslatom : ugy tudom, Pottyand falúrol sokan elszármaztak, sok az üresen maradt beltelek. Ajánlom a polgármester úrnak hogy Szentgyörgyről és Bánkfalváról a romákat költöztesse Pottyandra és Menaságra, mindannyian jol járnánk. A polgármester úr lehetne polgármester a szülőfalújában ( igy meglenne a kellő létszám), mi pedig megszabadulnánk tőlük.
Még vannak ötleteim, majd még jelentkezem. Egyelőre ennyi, Mózsi-bá.

Mr. Do-Do-Do 2008.05.26. 21:46:28

Üdvözlök mindenkit!
Ólvasva a kommenteket rájöttem hogy sokakkal egyetértek, van amivel-akivel nem. Lajos mondja hogy legen mindenkinek a kritikája után egy vagy több javaslata, kézzel fogható megoldásokat találni amelyek segitséget nyújthatnak a vezetőinknek is.
Nem akarlak én bántani téged Lajos(!) de tényleg azt hiszed, ez a vezetés ami úralja községünket eltűr más véleményt???
Nem hiszem el hogy nem érzékeled, mi ment végbe az előválasztáskór, hogyan csinálták ki azt a néhány másképpen gondolkodót az RMDSZ és Zsofiék segitségükkel. Vagy téged is elhallgattattak??? Nagyon ez cseng ki az utóbbi irásaidból.
Azt reméltem, ha összejön az a civil értelmiségi fórum(amit egy régebbi kommentből ólvastam) te is részt vállalsz, gondold meg. Úgy tudom a tanács dolga megoldani a problémákat, élén a polgármesterrel, hiszen azért is választatta meg magát már jónéhányszór.
Van is ötletük!!! :
- Olyan palacsinta-pánkó szintű vagy két hitvány antenna ügy, ennyire futja.
Viszont van amiben jeleskednek, utalnék itten főképp a rendőrségi kihallgatásokra, megbizható forrásból értesültem a minap hogy mind a három közbirtokossági vezetőség ismételten beidézést kapott. Gondolom egy újabb gyontatásra?Eszmecserére?

tekse lajos 2008.05.26. 23:40:12

Kosz Mr. Do-Do-Do az eszrevetelt. Ez jo kerdes, hogy mas vagy eppen kivulallo ember velemenyet mennyire veszik figyelembe. Kepes vagyok elhinni, hogy egyaltalan nem. Viszont, azok a problemak melyek ide felkerulnek, nemcsak a vezetosegnek szolnak, hanem mindannyiunknak. Szerintem mar az is egy lepes elore, hogy a kozsegunket erinto problemakat leirjuk, kimondjuk. A legnagyobb gond nalunk az otlethiany es a joindulatu melleallas. A mentalitason is jocskan csiszolni kell.

Engem NEM lehet elhallgattatni csak ugy. Az elozo es mostani munkahelyeimen rengetegszer megprobaltak, a bukaresti fonokeim is peldaul, akik komoly manupulatorok es napirenden vannak a pszihologiaval is. Hal' Istennek rendszerint csak annyit ernek el, hogy felhuzzak magukat. Mindig elmondom a velemenyem, meg ha veszekedes lesz is a vege attol fuggetlenul, hogy 5-on vagy eppen 200-an vagyunk egy teremben, gyuleseken vagy akar 4-5 napos tovabbkepzokon (team building, itt rengeteg a talpnyalo). Az egyetemen ugyszinten. SOHA meg sem fordult a fejemben, hogy elhallgassam a mondanivalomat, velemenyemet, allaspontomat.
Megnyugtatlak "Mr. Do-Do-Do" nem hallgattatott el senki, ha netan lesz erre pelda, itt a blogon fogok reszletesen beszamolni. Vallalom a feleloseget barmikor az irasaim, hozzaszolasaimert, ezert nem irok alnev alatt. Ne legyen uj vita, mar nem zavar aki igy ir, sot megertem.
Az utobbi idoben azert valtoztattam iras-stilust, mert ugy gondolom, a fontosabb problemakat leirogattuk, jo lenne megoldasokat keresni.
A civil forummal kapcsolatban vannak otleteim, meg lehet szervezni legalabb 3 havonta, olyan formaban, mint kb.4 evvel ezelott, a reszvetel a kerdeses.
Bizom abban, hogy lesz valtozas jo iranyban kozsegunkben , velem vagy nelkulem a helyi tanacsban.

A polgarmesteri hivatal, a kozbirtokossagok, az egyhaz, a tanugy , a civil szervezetek, KOZOSEN kell dolgozzanak, es a lakosagot SZOLGALJAK. Komolyan remelem ezt mindenki igy latja.

Csedő Zsófia 2008.05.28. 23:03:48

Tisztelt falustarsak, szimpatizansok, blogolok
Ugy gondolom, hogy fontos mindenkinek a velemnye. A problemakat nemcsak a tanacs es a polgarmester kell megoldja, hisz ez azt jelenti, hogy a Mr Dodo k szerint, mas varja a sult galambot...Kozos problema, kozos teherviseles kell legyen. Lajossal teljesen egyetertek, hogy most mar jo volna megoldasokat keresni, forumot osszehivni stb., ahelyett, hogy nyuzzuk, mocskoljuk egymast. Azert nem reagalom le a szemelyemre vonatkozo megjegyzeset, mert nevtelen. Ami az RMDSZ re vnatkozo kritikajat illeti arrol is szemelyes beszelgetesen vagy becsuletes nev vallalasa eseten beszelhetunk...addig targytalan az egesz, elozetesen annyit, hogy az elmult negy ev eredmenye a bizonyitek es ezen erv mellett kitartok. Persze ez nem azt jelenti, hogy egyes emberek viselkedesevel es cselekedeteivel egyetertek, de ezt szemelyesen annak fejtem ki akivel bajom van, es nem hata mogott nevtelenul pusmogok es tamadok, mert ugy erzem ez igy tisztesseges, meg akkor is ha szemelyemre nezve negativ kovetkezmenye lehet...aki ismer, az nagyon jol tudja, es sokszor szemtanuja is egy egy esetnek... Ha van konkret kritikaja, vallalja fel a sajat nevet. Ezt mar nehezmenyeztem, hisz jo paran akik nevunket vallalva irogatunk ugyanugy vallaljuk az ebbol fakado hatranyokat is. Vagy csak szajhosokrol van szo semmi tobb? mert ha nev van mindenki tudja, hogy milyen tevekenyseget fejtett ki az elmult idoszakban es az lehet hagy kivanni valot maga utan?! Itt a lehetoseg, lehet es kell dolgozni sajat kozossegunkert sajat falunkert, onmagunkert, hogy kozsegunk is tovabb fejlodhessen. Nem szavak, tettek kellenek. Lajos nagyon realisan megirta, hogy milyen osszefogasra van szukseg, teljesen egyetertek es tamogatom kezdemenyezeset, mint mindig is tettem.

Xenophon 2 2008.05.29. 20:37:34

Drága Zsófi!
Olvastam a bejegyzésedet, részben egyetértek-részben nem.
,,Szerinted a község problémáinak a megoldása mindannyiunkra tartozik!!!,, Nevetséges, véleményem szerint Mr.DO-Donak igaza van, a problémák megoldása választottjaink dolga, tán nem azért választottuk őket? Sültgalambokat várna valaki, ez a kijelentésed mosolyra fakaszt, tudtommal a választottjaink tevékenységüket nem ingyen teszik.
Egyetértek a fórum elinditásával ahogy irtad, biztosan lesznek ötletek-javaslatok amelyekből néhányat majd a illetékesek megis tudnak valósitani. Nem értem mire utalsz,más községekkel szemben a helyi RMDSZ mit tud felmutatni sokéves mandátuma alatt?
A névtelenségről pedig annyit:
te nem voltál részese a rendőrségi zaklatásoknak (amit most már mindenki beszél), gondolom eljön az az idő is amikor nyiltan vállalhatjuk a véleményünket.
Azzal hogy nem értessz egyet egyes emberek viselkedésével, cselekedeteivel nem csodálkozom, ugyan te sem vagy már az a szemérmes kislány aki voltál amikor még a szülőfaludban kerested a kenyeredet és itt is laktál.
Nem értettem a multban sem, most még annyira sem, hogy miért szükség annyira neked az a tanácsosi poszt mikor már régen túlnőtted magad e közösségből, főleg az ifjusági egyesületből, netán te is szereted halmozni a külömböző tiszségeket???

u.i.: Bocs a kritikáért, de ez már régen a begyemben volt!

Mária 2008.05.30. 05:49:04

Érdekes dolgokat olvashatunk mostanában: nekem is eszembe jutott az a hasonlat hogy ,, ha összevigyülsz a korpával, megesznek a disznók,,. Laurát mostmár megértem miért állt félre. Gondolom nem birta a gyomra és a lelki ismerete ezt a sok tutyi mutyi semmittevést.
Amit hiányolok: másoktol is hallottam hogy az ellemzék mostanában nem hallatja hangját. Talán szélcsend? Hol vagy Ciceró te is?
Ismét egy mondás jut eszembe ,,fejétől büdösödik a hal,, a fej pedig mostanig tett rá magasról mindenre. Azt hiszem nagyon ráillik ez a magatartás.
Na mennek kell, még jövök!

MR.Ludo 2008.05.30. 11:49:11

Ohaj,sohaj,panasz es banat.-a joerzesu,valtozast akaro,igazsagos es csalast nem szereto lakosoknal van a banat,mert 4 ev megint eltelik karbatett kezzel.-a regi mar meggazdagodott miert gazdagodjon az uj,elven levoknel es ide-oda loccsanoknal van a panasz,mert ok valtozast is akarnanak es nem is.-a beletorodott es belenyugodott,ennyi eltelt a tobbi is eltelik neked jo nekem is jo alapon eloknel van sohaj.-a negyedik es alegfontosabb a csalok,rafinaltak,hatalomra es poziciora vagyoknal van az ohaj,mert amit ohajtottak el is ertek.Na kedves Zsofika e negy gondolat az elmult es a kovetkezo negy ev tukre,mert ha belenezek az elmult 4 evbe nem latok semmi valtozast ami a szamlatokra irhato lenne es a kovetkezo 4 ev ezzel a polgarmesterrel ugyanaz az a no......de meg jonnek a valsztasok. A jonnek a valasztasok kapcsan jut eszembe,hogy hatra arc akkor hat legyen harc. Na mitszolsz hozza Lajos mert veledelni....nem bajos.Ezt azert emlitettem meg,mert az utobbi irasaid egy keveset mas iranyba hajlanak es kampany izuek.....Na azert. Meg jelentkezem.

Nyirő Ágnes 2008.05.30. 12:59:56

Nah álljon meg a verekedés...először is nem értem h. aki kizárólag a Zsófika pocskondiázására használja a blogot miért használ álnevet?? Ha jól tudom ő nem jelentett fel senkit és szerintem nem is fog. Ráadásul úgy értesültem hogy ő volt az egyetlen aki egyáltalán fel mert szólalni a tanácsülésen a zaklatások ellen. Másodszor nem értem mért akkora bűn az ha valaki karriert fut be, vagy már nem lakik a faluban...szerintem örülnünk kellene h. olyasvalaki is van a tanácsosi székben akinek igenis van befolyása és tenniakarása...Én nem akarok beszállni ebbe a vitába, csak annyit mondok h. az éremnek két oldala van nem árt mindkettőt megvizsgálni.
És gondolom a polgármester ur is meg van elégedve a blog alakulásával, ahelyett h. a valós problémák kerülnének terítékre egymást pocskondiázzuk...én is tudok egy mondást erre..."Oszd meg és uralkodj..."

Csedő Zsófia 2008.05.30. 19:10:20

Koszonom Agnes. Rendes vagy es eross az igazsagerzeted, de vigyazz, mert mindjart az is baj lesz, hogy tokeletesen beszeled az angol nyelvet, hogy elvegezted az egyetemet stb. A nevteleneknek annyit, hogy az elso kor rendorsegi sztoryban en voltam a fogyanusitott. Miutan Jutkat kihallgattak es elmondta, hogy nem vagyok az orszagban kikerultem a kepbol. Es kedves nevtelenek, kepzeljetek el, hogy a tanacsulesen tenyleg elmondtam az esetrol a velemenyem es meg nem vagyok bortonben, azt is elmondtam, hogy orulok, hogy kinezik belolem a tehetseget, mert a nevtelen szorolap megfogalmazasahoz ez kellett...es meg mindig szabadlabon vagyok....amig nem volt rendorsegi sztory addig is voltak nevtelen mocskolkodok...most van ami moge rejtozni...Semmi gond ezert, hisz mindenki sajat magat minositi, a nevet vallalok es a nevtelenek is. Ha ennyire veszes lenne a helyzet akkor Gero mar reg megszuntette volna a blogot...Ebreszto, szollasszabadsag van! ha tetszik ha nem, a velemeny nyilvantas az EU ban nem bun, viszont az alaptalan ragalmazas az mar etikatlan meg az EU ban is.


Ha Lajos indul tanacsosnak es kampanyol az a baj, ha nem az a baj, ha Bela visszalepett az a baj, es nem indult fuggetlenkent az is nagy vetek..ez most azt jelenti, ha fuggetlenkent indult volna raszavaz a tisztelt kommentalo, de mivel nem igy torten masra szavazott? Vagy nem ertem....
Hogy nekem miert fontos a tanacsosi poszt, azt legjobban a hozzam legkozelebb allok tudjak: Segiteni szeretnem a szulofalum kozosseget, meg a fiatalokat is, mert kozuluk kerultem ki es hamarosan haza szeretnek koltozni, mert szeretem a falusi eletet es a 19 km ingazast kibirom en is....Jo volna elgondolkodni egy kicsit, es sajat portankon korulnezniJ. Jo szavazast vasarnap, es nem kell elfelejteni, hogy Borboly Csaba az utobbi eekben Egerszeken Csinodban is tobbet jart mint barmelyik helyi kepviselonk...(nehanyszor egyutt mentunk harcolni Uzvolgyeert, es leordittatuk a fejunket a Bakoi eloljarosagokkal, polgarmester, prefektus stb...mert terkep es torveny is van a mi javunkra...), ak volt az utobbi evekben arra fele szenacsinaln vagy faert az erzekelhette az utak allapotat, amelyet nem az RMDSZ hasznal naponta, hanem a helyi emberek, es a kozbirtokossagok munkajanak koszonhetoen ugyancsak a helyie csikbankfalvi, csiksentgyorgyi, szentmartoni es cskefalvi lakossag profital belole a jutalekok altal.... En hiszek Csabaek politikajaban es mivel jo megyei tanacsos csapatuk is van kitartok mellettuk. Minden jot!

tekse lajos 2008.05.31. 15:11:51

Mr. Ludo: ha lejarnak a valasztasok irok valaszt a kommentedhez, most nem, nehogy valaki feljelentsen, hogy kampanycsend idoszakban pofazok. Szerintem kampanyolni , a valsztasok elott 4 evvel kell kezdeni. Dontson szabadon mindenki belatasa szerint.

Mária 2008.05.31. 15:35:43

Nézd Zsófi! Mint embert, mindig is tiszteltelek és most is, de az erőszakos politikádat sokan nem értjük. Nem veszed észre hogy többet ártassz vele mint amennyit segitessz. Ez volt a mult 4éves tanácsosi tevékenységeddel is a baj, szélmalom harcot vivtál a polgármesterrel meg néhány talpnyalojával. Véleményem szerint azt amit normális eszközökkel nem lehet elérni, ahhoz valami egyéb megoldás kellene, pl.: kompromisszum netán valamiféle női taktika stb.
Nehezményezem hogy annyira benne vagy a nagy politikában és mégis itt a helyit kudarcra vittétek. Néhány jóhiszemű embert magatok mellé állitottál, utána meg magukra hagytátok és lett ami lett, mindannyiann tudjuk, te meg köszönöm jol vagyok. Most a jeleni kampányoddal is szintén ez van, túlfeszited a húrt, vigyázz nehogy elszakadjon.
Olvasom az utólsó bejegyzésedet a blogon: hát érdekes, csöpög belőle a dogma, a ködösités stb., semmi velő. Igazat irt az egyik előttem beszoló, hallmozod a pozicioidat ami olyan mint amikor valaki mindenhol van és mégsincs sehol, másszoval minden lében kanál.
Okos ember a jóhiszemű kritikából tanul, rólad minden lepörög, nem ér el a tudatodig, vagy talán teszed magad? Te tudod mit miért csinálsz de szerintem a népszerüségi egódat is itthon még a multban érdemelted ki az egyszerű emberek jóvóltából ami mára már megkopni látszik, ezen én egy kicsit elgondolkoznék. Tudjad nem vagyok az ellenséged, véleményemmel sem vagyok egyedül, biztosan most azt kérdeznéd miért névtelenül? Mert most még igy látom jobbnak. Mi még beszéltünk személyesen a multban is és azt hiszem még fogunk is csak még nincs itt az ideje. Én nem itélném el a névtelen irógatókat sőt az a véleményem ez is csak egy állapot. Majd változik mint minden más egyéb ezen a világon.

Csedő Zsófia 2008.05.31. 16:31:03

kedves Maria ,
szemelyesen barmikor, barmirol beszelhetunk. az az erzesem, hogy a sokadik alneved hasznalva igyekszel befeketiteni.

Koszonom tenyleg jol vagyok. Nem torekszem es nem torekedtem soha a nepszerusegi egom novelesere. Csak tettem johiszemuen a dolgom, ahogy a mai percig teszem es ugy erzem mindig a gyengebbek mellett is kialltam. Aki koveti a munkam az tudja ezt, es esetleg a nepszerusegem, ahogy irod azert nem veszitettem el az elmult ket es fel evben, annak ellenere, hogy nem sokat tartozkodtam a faluban es am az elhalvanyulast illeti teljesen jogosnak es normalis dolognak tartom, azert mert amig itthon dolgoztam a kozvetlen munkatarsam lattak, hogy szabadidomet s a kozossegi munkara szantam..ami meg nagyon fontos, nem tudatos volt a ^mit, miert teszel...stb^ ha ez megnyugtat. ha nem hiszed el az sem baj...


Ennek ellenere sok mindenrol tudnek meselni, ami szemelyem ellen tortenk, es sajnos helyi gyerekeket, fiatalokat is felhasznalnak ehhez...De mindezekrol nem blogolok, majd eljon remelem az ido amikor szemelyesen az illetekesekkel, es termeszetesen veled is tudunk errol es sok sok mindenrol beszelni...

Egy lehetoseg a tenylegesen tenni akaroknak is:)
Gerovel levedtuk a csikszentgyorgy.ro domain nevet. Lehet anyagot gyujteni az oldalra hisz hamarosan szukseg lesz ra es szeretnenk ha minden olyan dolog helyet kapna a weboldalon amelyek kozsegunket jellemzik. Ugyhogy ha valaknek nincs egyeb dolga es az energiajat nem pazarolja a negativ tamado kritikara, kerjuk fogjon neki anyagot gyujteni pl. tortenelmi, foldrajzi leiras, otleteles, mas kozseg weboldalak tanulmanyozasa:)

Az okos, johiszemu kritikabol is tanulok, es mindig is igyekeztem tanulni, de a nevtelenek es rosszindulatuak ertsd meg, nem erdekelnek. Es lehet azt kellen irjam, hogy orulok, hogy nem vagy ellensegem...csak az a kerdes, mit tettem ellened, hogy ellenseged legyek?...Azt hiszem ebbol nekem nagyon keves van, irigyem, rosszakarom kicsit tobb, es annak orulok, hogy Csikszentgyorgy kozseg lakoinak nagyreszere a fenti negativumok meg nem jellemzok, es sok koztuk a baratom, kedves ismerosom meg mindig:).

Maradok tisztelettel

Csedő Zsófia 2008.05.31. 16:37:50

hibaigazitas......^mit tettem ellened, hogy ellensegem legyel?^

Nyirő Gergely 2008.05.31. 19:26:51

Kedves Mária, és a többiek!

Nem tudom, mik a céljaitok ezekkel a lejárató bejegyzésekkel? Nekem most úgy jött le a dolog, mintha itt pont ti lennétek a „polgármester talpnyalói” akik az ő vitorlájába hajtjátok a vizet. A blog nem közösség romboló célokkal jött létre, hanem azért, hogy együtt, közösen, egymás ötleteit összegyűjtve próbáljunk tenni közösségünkért. És ha valaki azt hiszi, hogy azzal, hogy más szemében keresgélve a szálkát, amit nem lát, a saját szemébe ágyazódott gerendától, neki jobb lesz, akkor egészségére, de akkor legalább merjük egymás szemébe mondani, ne bújjunk a blog mögé.

Engem személy szerint elkeserít, hogy az összefogás helyet egymás marásával vagyunk elfoglalva, de persze azt marjuk a legjobban, aki a legtöbbet tett azért, hogy legyen fogunk, amivel aztán marhassuk tovább… Lehet, hogy senki sem kíváncsi az én véleményemre, de ezt már nem álom meg szó nélkül. Szerintem a névtelen szitkolózók közül senki sem tett egy szalmaszálat keresztbe a közösségéért, anélkül, hogy ne az önnön érdekeit tartotta volna szemelőt, ha tett is, akkor azt inkább a közösség kárára, mint hasznára cselekedte, különben nem szégyellené, hogy ki ő.

Megkérek tehát mindenkit, hogy ne a blogot használják személyes sérelmeik kifejezésére, ha jót nem tudunk tenni, akkor legalább ne ártsunk. Egy közösség vagyunk, egy közösségben élünk, egyedül senki nem képes megváltani a Világot!

És annak érdekében, hogy az oldal megtarthassa jellegét, amiért létre jött a továbbiakban törlök minden személyeskedő hangvételű, durva mondatokat tartalmazó hozzászólásokat!

Tisztelettel:
Nyirő Gergely!

tekse lajos 2008.05.31. 19:44:54

Van egy ragyogo oltetem! Aki durva, magalazo szoveget akar irni, az tegye meg privatba, direkt nevreszolo e-mail cimre, igy elkeruljuk a blog lejaratasat.
Gero, hogy lehet megoldani az e-mail cimek hozzafereset?
Aki alneven akar irni, hasznaljon al e-mail cimet nem nagy dolog megoldani

.
Aki nem tesz semmit az nem teved, a kritika jo, de meg mindig hianyolom, a "hogyan" megoldas otleteket.

Csedő Zsófia 2008.05.31. 20:56:35

emailcimem zsokacs@yahoo.de, de ha vki beirja a nevem a google-be, akkor ott is megjelenik. Lajos es Gero koszonom, hogy probaltok vedeni, de meg vagyok gyozodve, hogy ezek a szemelyek igenis, jol tudjak mar az emailcimem es privatban nem erdekes, hisz azon mas nem csamcsoghat...bocsanat a durva kifejezesert, de sajnos egyesek fusztraciojukat csak igy tudjak bizonyos szinten megelni. Sajnalom.
Egy ideig ismet nem lesz idom jelentkezni, (sok, sok szep, tartalommal teli ertekes tabor szervezese)akit erdekel bovebben privatban megirom:) , nehogy egyeseket ez is negativan erintsen.

Addig is ha valamiben segithetek a fentebbi emailcimen barmikor elerheto vagyok.

Nyirő Gergő 2008.06.01. 08:25:23

Ajánlom mindenkinek a Mit érdemes tudni egy közösségnek a közösségről című Topikot (oldalt a képek alatt). Időnként felkerül egy egy, a témában jártas szakember véleménye. Ennek a szellemében próbáljunk cselekedni!

Tisztelettel!

bara olga · http://babicsabi 2008.06.01. 23:12:59

Gerő minden elismerésem és hálás köszönet a blog elindításáért. Sajnos pár napja értesültem, hogy van egy ilyen lehetőség.
A névtelen hozzászólók többsége jó lenne, ha a kritika, rágalmazás helyett fellapozná a magyar helyesírási szótárak egyikét, hisz több mint zsenáns, hogy egyesek egyre okosabbnak szeretnének tűnni, de nem tudnak anyanyelvükön helyesen írni. Mit is várjon el a társadalom ezektől a személyektől? Sajnos...ennyire futja, ennek isszuk mindannyian a levét...

kicsipp 2008.06.02. 23:26:00

Kedves blog nézök és hozzászólók

Hogy valakit valaki támad meg van rá a komoly oka. Szerintem csak úgy mert most azt gondolta nem teszi senki. Hogy vannak, akik a közösségi vezetésből karriert csináltak: ilyen is van. Van olyan is, hogy füvet meg fát megígér és nem tesz semmit: ilyen is van. De van olyan hogy már régóta magába hord egy sérelmet és ime ki meri mondani, mi ebben a rossz? Mert míg a világ nem tapodhatja önmagában a fájdalmát és én azt mondom mondja ki, irja le. Hogy mások is tudják, hogy öt is megbántotta ez meg az. De egyik tanárom, Isten nyugtassa Lajos atyát, azt mondta a politikus olyan mint egy utcalány. És kérlek ne vegyétek rossznéven, de ez bennem volt. Persze jó dolog, ha egyetért az ember ezzel, meg azzal. És jó ha tud türni. Lehet, hogy sokáig nem leszek én itt, de egy valamit azért tudni kell én csomafalvi vagyok. Minap eljártam szavazni 3 fiatallal és képzeljétek el voltak képpedve a falu láttán. Nagy házak....tisza utcák... roma származásu csak 1 család.....van főtere ott áll Kossuth Lajos szobra elötte egy kis park....mellette egy frissen renovált vendéglő.(.300 férőhellyel)...terasszal....az iskolák felújítva és aszfaltozzák a falu minden utcáját, bár egy politikai párt ellehetenítette a könnyüségét, mivel a polgármester független volt... de mégis megy az előre. A maros medre ki van tisztítva....a nagy iskola mellett van egy jó futbalpálya, felújítt kulturotthon, és mellette BRD bank. Van a faluban központi víz mindenhol, van kanalizálás mindenhol és az emberek templomba járnak minden vasárnap legalábbis többsége, bár a pappal nem nagyon vannak megelégedve. Van saját néptánccsoportja és még sorolhatnám. És ezt nem egy politikai párt csinálta, sem egy ijúsági egyesület hanem az emberek. Bár voltak akik többször kirabolták csomafalvát amíg polgármesterek voltak de nem tesz semmit,(ide is irhatnék egy pár nevet, de nem akarok senkit megsérteni) építeni kell és kell menjen tovább az élet. Nem vagyok ez ellen meg az ellen. Én papja vagyok minden kedves hívemnek....Testvérek ide nem szavak kellenek, tettek...tettek...tettek...
Örülök, hogy vannak értékes embereink, akik tudják mit kell tenni és tesznek is de nem kürtölik világgá: ök jó keresztény emberek "ne tudja a jobb kezed mit tett a bal". Neveket is említenék de nem teszem mert aztán megmondják: mert láttuk nála, hát persze.
Amint mondtam nem sokat leszek itt, lehet csak hónapokat, vagy talán 1-2 évet de ne hagyjátok elveszni ezt a szép községet. Jó emberek laknak itt. Ők megérdemlik, van egy pár kevésbbé jó ők majd elszenvedik. És higyjétek el megéri: nem másért egymásért.
A kicsipap

tekse lajos 2008.06.04. 22:09:14

Erdekes, hogy egyeseket inkabb a helyesiras erdekel, nem a tartalom. Ha tenyleg magyar helyesiras es fogalmazasrol beszelunk, akkor nem importalt kifejezeseket kell hasznalni, mint pl a "zsenans" jelzo, szep roman kifejezes helyi magyarositott formaban.
Nem irodalom es magyar nyelv vita-tema folyik, nem konyvbemutato vagy eppen konferenciara keszulunk, ha igy lenne, valoszinu, megkernenk egy hozzaerto nyelvszakost, javitsa ki mondanivalonkat.
Senkit nem kell azert lenezni, kikozositeni, mert nem ir helyesen, inkabb ennek isszuk a levet. Sajnos egyesek az szerint merlegelnek, itelnek meg masokat, ki mennyire jol all anyagilag, milyen az ismerosi kore, mennyire tori az itthoni magyart, mennyire tudja megjatszani az inteligens, tobbetero onmagat. Ez a mai "csipsz-vilag". hat ennek isszuk a levet valojaban.

Egyetertek azzal, hogy illik helyesen irni, beszelni anyanyelvunkon de ez mindenki privat problemaja, nem ez a legfontosabb, legalabbis itt a blogon. Sokan vagyunk akik nem gyakoroljuk naponta, foleg magyar nyelven az irast, ezert hibak csusznak be.

Mindenkinek azt javaslom, hogy irja le, beszelje ki magabol a felgyult mondanivalojat, barmilyen temaval kapcsolatos, itt vagy mas kozossegben. Azt viszont nagyivbe kerulje, hogy eltorje a nyelvet, a suket magyarorszagi (pesti) stilust alkalmazva beszeljen, barmilyen elokelo, uri, affekciot kovetelo tarsasagba keveredik. Ezt nevezem en, magyer nyelvet majmolo effektusnak. Aki igy beszel, feladja sajat szemelyi karakteret, egyeniseget, onmagat. Rendszerint kirohogteti magat, ennyit biztosan eler.

Kb. 6 miliardan elunk a Foldon, ez ugyanennyi szemelyiseget jelent, ket egyforma ember nem letezik, sem fizikai, sem pedig szellemi tulajdonsagokkal megaldva. Ezert van kulonbozo ujjlenyomatunk, es meg a nyelvunk sem egyforma.
Hat ezt igy kell elfogadni, mindenkit a sajat tulajdonsagaival. Akinek nem sikerul perelje be a Teremto Istent, volt mar erre pelda nem reg Romaniaban. Sajnos nem volt neki allando lakcime, az idezest nem tudtak kikuldeni, ezert az ugy meg mindig fel van fuggesztve.
Nyugodtan lehet irni, helyesen vagy helytelenul, a mondanivalo a fontos. Egyszeru szavakkal konnyebb, erthetobb es kevesbe tamadhato.

tekse lajos 2008.06.04. 23:08:21

Itt van a e-mail cimem, lehet irni privatban, tekse_lajos@yahoo.com, jot vagy rosszat, talan a joerzesu kritika jobb lenne.
MR.Ludo! Igertem egy valaszt. Nem tudom ki es mennyi idos vagy , ezert tegezni foglak. Biztosan eszrevetted, hogy nem kampanyoltam, plakatokkal, szorolapokkal stb. Nem akartam igergetni fut-fat. Ugy gondoltam, hogy az otleteimet olyan helyen mondjam el, ahol a dontesek szuletnek kozsegunkrol. Ezt meg is fogom tenni.
Nem volt szandekomban kampanyolni itt a blogon sem, de ha te igy erzed, en tiszteletben tartom a velemenyedet, a te dolgod.
Ugy gondolom, hogy a problemak jo resze felkerultek a blogra, most mar otletek,javaslatok, megoldasok, jobban jonnenenek. Ezt mar regebben leirtam, lehet, hogy ezert erzed a kampanyizet elozo kommentjeimben.
Viszont, hogy velem elni bajos vagy nem, az mar maganugy, hadd dontsek el azok a szemelyek, akiknek szandekukban all kiprobalni, meg ha nem is. Dontsenek ok, nem a te dolgod.

"kicsipp"! Egyetertek a csomafalvi eszreveteleiddel, hetente jarom azt a kornyeket. Az uzletek peldaszeruek; szepen, izlesesen kialakitva onkiszolgalo tipusra, a forgalmuk pedig szep penzt hoz a tulajdonosok konyhajara.
De azert ott is van rendesen tennivalo. Pl. a kozseget atszelo foutat, ott is csak a tavaly tel elejen sikerult leaszfaltozni, a sipalya feloli reszen pedig meg mindig tikkaszto a por, foleg nagyobb melegban elviselhetetlen, a kozmuvesites meg mindig folyik, a lakosag java resze pedig erdolesbol el. Ne felejtsuk el, hogy minden 20. haznal, gatter, fahaz, kereskedes mukodik, ott szekel egy olyan anyagilag kemeny ceg mint az Apicom. Ha ott nem lehet akkor hol?
Az biztos, hogy jo uton haladnak, de eros az anyagi, egyeni erdek. Adja a Fennvalo, nalunk is ez legyen a legnagyobb gond.

meduza 2008.06.10. 14:07:24

Visszateres a komunizmusba
Kedves szulok es tisztelt falustarsak azert adtam ezt a cimet az irasomnak,mert a harmadik evezredben vagyis 2008 junius 10-en a kozseg diakjait nem krumpliszedni vezenyelik,hanem a polgarmester es az iskolaigazgatok kozosmegegyezeses alapon a megalakuloban levo fotbalpalyara kovetszedni....Nahat emberek itt allunk.
A bevezetohoz lenne meg nehany gondolatom:
1-Ha Csedo Levente nyerte meg a munkalatok kivitelezeset,akkor fogadjon embereket es sajatkoltsegre szedesse fel a koveveket es a munkalatokat vigye ki vegig.
2- A kozsegben tobb romacsalad is kap szocialis tamogatast ami elleneben tobb orat kellene dolgozzanak,de a polgarmester mindig elfelejti a szekciot kimerni,mert vagy a verestol fel vagy elveszit egy par szavazatot;-a gyerekek mig kovet szednek addig a romak toluk par meterre isznak es lopjak a magyarok termeset. Bravo polgarmester(nem irom ur)csak igy tovabb.
3- Tudomasom szerint a regi rendszerben a nyakkendos hivatalnokokat is kivezenyeltek pityoka szedni,ugyhogy munkara fel,mert meg nektek is maradt apro ko.....dolgozzal te is polgarmester es mutass peldat,mert igy ha kikerulnk a sza....-bol.
4- A fotbalpalya atadasnal a baberokat es a tapsot csakis a nyakkendosok fogjak elvinni es az eszem-iszomon azok lesznek az elsok akik egy kovet sem vettek fel.
U.I
Remelem az otletadok es kiviteleztetok elgondolkodnak egy kisse,mert a gyerekeknek jo vakaciozast kellene kivanjon a polgarmester is,habar nem sokszor ter be az iskolak kapujan.

tekse lajos 2008.08.06. 23:36:21

Ket honapja nem irtam es idegesit, hogy mas sem. Meg allt az elet a blogon? Ezt folytatni kell. Egyetlen eszkoz a blog, hogy mindenki korlatok nelkul leirja azt, ami a legjobban nyomja a szivet, a kozsegunkkel kapcsolatosan, sajat vagy alneven. Biztos vagyok benne, hogy akad meg olyan problema amit meg nem emlitettunk, otlet, ami segit ezeket megoldani. Otletre MINDIG szukeseg van!!!

Itt van pl. a 'PALYAZATFIGYELO'. Hasznos dolgokat lehet talalni, csak ra kell kattintani es egy kicsit bongeszni, falusi turizmus, mezogazdasagi, vallalkozoi, sportpalyak teren. Jo lehetoseg vallalkozo szellemu embereknek, hogy palyazati uton, anyagi segitseghez jussanak. Most ez a divat, a palyazat, kb. 2013-ig, az Isten nem ver meg ha mielobb kihasznaljuk. Lelket neki !!!

Amugy szandekomban all nehany dolgot leirni a helyi tanacsulesekrol, hogyan dolgozunk vagy hogyan nem, vagy egyaltalan valaki dolgozik-e. Az eredmenyekrol, tervekrol no meg a problemakrol.
Az sajnos van szep szammal, otlet es megoldas kevesbe. Ha mas nem teszi meg en majd irogatok a lenyegesebb dolgokrol.

Do2Do 2008.08.07. 09:25:16

Kedves Lajos
Először is örvendek, ha később is de jelentkeztél,
mert tényleg úgy nézki, hogy megállt az élet Csikszentgyörgy községben.
Már azt hittem hogy a választások lejártak, mindeki megkommentálta a dolgokat,(olyan is aki részt vett aktivan és olyan is aki nem) , (mert persze háború után sok a hős), és ezzel minden elcsitult.
Na hát eltelt már egy pár hónap és még nem hallani-látni az új tanács testület munkáját . (Ha meg alakult)
De reméljük, ahogy megigérted fogod tályékoztatni a bloggoló társaságot a tervekről és megvalósitásokról, mert még vannak akiket érdekel.PL:.a bánya ügy! s még egyéb is.
Addig is maradok a további névtelenségben és várjuk a hireket!
Tisztelettel

Csedő Zsófia 2008.08.07. 14:11:49

A banyaugyrol kerlek irjatok minel tobb velemenyt, mert holnap a tanacsules kulonfelek napirendi pontjaban az is fog szerepelni..Sajat velemeyemet azert nem irom meg, hogy senkit se befolyasoljak, de kerlek DoDo ird meg azt is, h mi a velemenyed az ugyrol.
Koszi

Nyirő Gergely 2008.08.07. 14:57:38

Akkor most megkérek valakit, meséljen a bányáról, mert személy szerint nekem semmilyen információm sincs, hogy miért kell(ene) erről beszélni. De ha már megemlítődött, valószínű, hogy érdemes lenne tájékoztatni az embereket, mert biztos, hogy nem csak én vagyok tájékozatlan...Köszönettel!

Csedő Zsófia 2008.08.07. 16:35:33

Az eddigi informacioim:Csíkbánfalva határában két vállalkozás is van, amelyek tevékenységeben szerepel a kőbányászat is. B K vállalkozó megkeresésére kezdtem foglalkozni a falu határában lévő bányák helyzetével. (szégyelltem is magam miatta, hogy az elmúlt 2 évben,nem láttam a helyszínt, dehát eléggé ritkán járok a kotormányi uton...) A hozzám eljutott információk: szeretnék bővíteni a vállalkozást kavicsmosóval és idővel kőszortirozóval, ehhez tanácshatározatra van szüksége a cégnek, hisz változik a község területrendezési terve (ezen kevés információ az illető vállakozótól van, mivel a polgármester szerint a bánkfalvi tanácsosokat kell meggyőzze, és ez a folyamat velem kezdődött, annak ellenére, hogy a holnapi tanácsülésen teszem le az esküt).
Mivel tényleg érdekel, hogy mi történik a szülőfalumban próbáltam információkat szerezni. Laikusként legjobb megoldásnak találtam egy hasonló vállalkozás megtekintését, és az a javaslatom, hogy a döntéshozók is jó volna ha látnák, mielőtt bármilyen döntés születik az ügyben, sőt a vállakozó felajánlotta, hogy szívesen elvisz pár érdeklődőt. Legközelebb Petelén, egy Régen melletti településen van hasonló vállalkozás, tehát kivágva az útból, Marosvásárhelyről hazajövet megnéztük negyedmagammal, hogy miről is van szó.
Vannak előnyei és hátrányai az ügynek...
Megkérem az illetékeseket ha olvassák a blogot és esetleg nem valósak az általam leírt információk helyesbítsenek. A holnapi tanácsülés után pedig lehet, hogy tisztább képet kapunk mindannyian az ügyről.
A tanácsülés tudtommal nyilvános, 13 órától lesz a polgármesteri hivatalban, akinek ideje engedi és érdekli, hogy mi történik az nem ártana ha részt venne...

Do2Do 2008.08.07. 19:57:21

Sajnos véletlenül jutott el hozzám is ez a bizonyos bánya ügye, és még mindig nem csak az a probléma amit leirtál Zsofika .A másikat meg sem emlited pedig te is tudod (vagy lehet rosszul vagyok informálva?).
Az én információim szerint tulajdon képpen arról van szó, hogy létezik jelen pillanatban 2 kőbánya Bánkfalva terűletén, amelyek közül az egyiknek mindent szabad a másiknak pedig nem! Az az igazság hogy én az egyik tulajdonost nem is ismerem egyáltalán, a másikat pedig ismerem,mert a faluban él... Nekem személy szerint semmi közöm az egyik tulajdonoshoz sem. De ahogy értesültem az idegen tulajdonosnak lejár(t) a szerződése és kéréssel fordult a tanács vezetőségéhez meghosszabitás céljából, a helybeli tulajdonos pedig bőviteni szeretné vállalkozását, ahogy Zsofika is irta (kőtörő, szórtáló...stb), ő is kérést tett le a tanácshoz jóváhagyásra.Mivel hogy az egyik falubeli annak meg kell adni az engedélyt ugye bár mivel hogy még tanácsos is. De a másiknak nem szabad.............Ha nem igy van amit leirtam elnézést , és pontositást kérek (ellenkező esetben rosszul vagyok informálva)És éppen ezért irtam le mert tudni szeretném a valóságot.
Zsófika - Az a helyzet, hogy ez a téma nem most kezdődött el, és egy kicsit későn kezdett érdekelni mások véleménye,szerintem meg kellett volna kérdezni a lakósságot is (és nem utolsó perce, és nem a blogon). Vagy ki tudja pont ez a lényeg??????
Addig nem mondok véleményt amig nem tudom a teljes igazságot!

bara olga · http://babicsabi 2008.08.07. 23:29:18

Nagy hühó a semmiért, Do2Do-nak igaza van...sajnos. Csak bővítsék a tevékenységet...majd szedhetik a követ, stb a gyerekek tanulás helyett...

Csedő Zsófia 2008.08.08. 07:54:09

Sajnos foallasban meg mindig nem az otthoni dolgok tartoznak a munkakoromben, eppen ezert, csak a megkereses utan kezdtem foglalkozni a temaval. Arrol szo sincs, hogy egyik valllalkozonak mindet szabad, masnak meg semmit. Az en szemelyes velemenyem mindkettorol egyforma. Dodo velemenyet en is osztom, es nekem is az a javaslatom, hogy a konkret dontest kovetkezo tanacsulesre kell halasztani, es ha elolvastad az elozo beirasom a vallalkozo is megigerte, hogy egy mikrobuszt az erdeklodok rendelkezesere bocsajt, hogy meg lehessen nezni egy hasonlo letesitmenyt, UGYANAKKOR EGY FALUGYULES OSSZEHIVASAT MAR JAVASOLTAM ES MEG FOGOM JAVASOLNI AZ UGYBEN.
Kerek meg egyszer mindenkit, akit erdekel a teljes igazsag, hogy jojjen el a mAI tanacsulesre, mert mindket vallakozo jelen lesz es akkor helyben lehet tisztazni a felreerteseket. Mar nagyon ketelkedek magamban, mert nagyon sok velemenykulonbseg van, tehat en tanacsoskent is csak a sajat velemnyemet es nem ~az igazamat~ tudom elmondani. A FELREERTESEK ELKERULESE VEGETT MA 13 ORATOL TANACSULES VAN ES MINDEN ALLAMPOLGARNAK JOGA JELEN LENNI.
süti beállítások módosítása