Merj hozzászólni!!!

Ez itt a község szócsöve, kiálts bele Te is...!!! Várjuk témajavaslataidat!

Képek

Új komment

Mit érdemes tudni egy közösségnek a közösségről?

“Egy teljesítményt csak úgy lehet elérni, ha nem a versenytárs legyőzését tűzik ki célul, hanem keresik az együttműködés, a kooperáció új tereit, amivel az erőforrások körét bővíthetik, s ezzel a megújítás formáit is szélesíthetik.” Rechnitzer János

Ismét önálló község lehet Bánkfalva

2008.03.19. 18:06 Nyirő Gergő

Ha minden jól halad, belátható idôn belül külön község lehet Bánkfalva, Egerszékkel, Csinóddal és Kotor­mánnyal együtt leválhat Csíkszentgyörgytôl.

Csíkszentgyörgy adminisztratív területe igen nagy, 24 071 hektár. Tíz település tartozik ide, emiatt az ügyintézés, a középületek rendezése néha nehézkesen halad. Ha különválna Bánkfalva, mindez egyszerűbb lenne – mondta György József csíkszentgyörgyi polgármester. „1968-ig három nagyközség létezett, Bánkfalva, Menaság és Szentgyörgy. Menaság nem teljesíti a feltételeket a különváláshoz, mivel a lakosság száma itt 1400 fő. Szentgyörgy középen van, Bánkfalva viszont Egerszékkel, Csinóddal és Kotormánnyal együtt 1800 körüli lélekszámmal rendelkező községet alkothat” – mondta kérdésünkre György József. A polgármester elmondta, ő ezelőtt négy évvel már javasolta a különválást, de akkor nem támogatták elképzelését. A különválás gondolatát, szükségességét lakossági fórumokon kell ismertetni, a végleges döntéshez pedig népszavazás kell mind a tíz településen, és mindenütt 50+1 százalék érvényes szavazatra van szükség. Tehát nem köny­nyű. „Amikor az alcsíki és felcsíki községek különváltak, komoly politikai támogatás segítette ezeket a lépéseket. Felvállalom, hogy ezért lobbizzak a továbbiakban is” – hangsúlyozta György. Bánkfalván is szeretnék, ha a település önálló község lenne, a leválás kérdése a hétvégén tartott közbirtokossági közgyűlésen is felmerült. Sándor Zoltán közbirtokossági elnök úgy véli, nem az a leválás fő oka, hogy Bánkfalva községként jelentős saját bevételt tudna felmutatni. „Ez jelenleg sincs meg. Inkább azért lenne rá szükség, hogy könnyebb, gyorsabb legyen az ügyintézés, a kérések megoldása, a közösség irányítása. Erre megvan az akarat” – mondta Sándor Zoltán. A jelenlegi közbirtokossági székhely még községházaként épült. Az elnök úgy véli, erre a szerepre akkor is alkalmas lesz, ha a törvényes lépések megtétele után Bánkfalva ismét község lesz, és a polgármesteri hivatalnak épületre lesz szüksége.

Kovács Attila

Csíki Hírlap

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://csikszentgyorgy.blog.hu/api/trackback/id/tr61388153

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ny. Gergő 2008.03.19. 18:11:51

Kíváncsi vagyok a véleményekre. Ki mit gondol a leválásról. Én személy szerint úgy látom, hogy ebből mindenkinek előny származna...

Kasza Kata 2008.03.27. 13:42:00

Leválás??? hát ez számomra az idei év legjobb híre, amit a községről hallok! Úgy gondolom, ez mindenkinek javára válna.
Ha adottak a lehetőségek a község(ek) fejlesztéséhez, akkkor miért ne élnénk vele!
Gondoljunk csak aprónak tűnő, de valójában sokak számára nagy jelentőségű dolgokra..., ugye nem szeretjük az időnket pazarolni..., szeretjük, ha kellően oafigyelnek ránk a Hivatalokban, ha valami problémával odamegyünk..., szeretjük, ha ügyes-bajos dolgaink minél hamarabb, és eredményesen megoldódnak...? Biztosan örülne a csinódi, vagy az egerszéki lakos is, ha nem kellenne egész napját a Hivatalban töltenie...
Ezek csak az ügyintézéssel kapcsolatos problémáink töredékei, de ezeken kívül még számos problémával küzködik a község és vezetősége.
Tehát elég okunk van arra, hogy külön községként tudjuk Bánkfalvát.
Sokkal inkább tudna fejlődni úgy Csíkszentgyörgy, mint Bánkfalva!

A legjobbakat kívánom mindazoknak , akik ezen az ügyön dolgoznak!

viragmaria 2010.03.07. 13:27:01

Minden jót kívánok azoknak akik ezen az ügyön dolgoztak, bankfalva leválásán. Ha bármiben tudok segíteni a tudásommal a falu javára látogassak meg honlapomat:

www.viragmaria.hupont.hu

nev nelkul 2010.03.22. 22:10:30

Némiként nem hiszem okosat tudnék szólni a szentgyörgyi eseményekhez, csak egy pár gondolatot írnék. Sajnos ássuk folyamatosan a gödröt magunk alatt. Bármilyen kezdeményezést a porba tipornak, még ha jó akkor is. Meggyőződésem, hogy ha kompetens személyek lennének a község élén, akkor nem történhetne mindez így. Nem bántani szeretnék senkit, de sajnos bebizonyosodik ez nap mint nap.
Ködös itt minden. Miért nem lehet falugyűlést tartani, ahol elmondják a polgárnak, hogy mire számíthat, milyen fejlesztések történnek a faluban, hisz elsősorban őket érint minden önkormányzati határozat, joguk van tudni. Továbbá egyéb fontos tudnivalókat is a lakosság tudomására lehet hozni. Ebben a faluban mindenki csak suttog, pletykák keringenek, egymást hülyítik az emberek. Nem lenne jó a polgármesternek, ha tiszta képet mutathatna? Talán úgy még bíznának is benne az emberek, nemcsak a különféle módon lefizetett emberei. Sajnos azok a károk amelyeket manapság okoznak, még a jövő nemzedékeire is kihatással lesznek.
Esetleg ha volt falugyűlés és elmondták, mi történik körülöttünk, nemcsak amit láthatunk, mert az nem sok, akkor bocsánat. Nem hallottam róla, de akkor rosszul értesítették az embereket.
Üdvözlettel
süti beállítások módosítása