Merj hozzászólni!!!

Ez itt a község szócsöve, kiálts bele Te is...!!! Várjuk témajavaslataidat!

Képek

Új komment

Mit érdemes tudni egy közösségnek a közösségről?

“Egy teljesítményt csak úgy lehet elérni, ha nem a versenytárs legyőzését tűzik ki célul, hanem keresik az együttműködés, a kooperáció új tereit, amivel az erőforrások körét bővíthetik, s ezzel a megújítás formáit is szélesíthetik.” Rechnitzer János

Egységben az erő!

2009.05.25. 11:29 Nyirő Gergő

“Egy teljesítményt csak úgy lehet elérni, ha nem a versenytárs legyőzését tűzik ki célul, hanem keresik az együttműködés, a kooperáció új tereit, amivel az erőforrások körét bővíthetik, s ezzel a megújítás formáit is szélesíthetik.”

Rechnitzer János

    

      Hátunk mögött hagyva egy rendszert, még mindig magunkon viseljük annak jegyeit. Így a mai napig téves gondolatok jutnak eszünkbe, a szövetkezet szó hallatán. 

     A mai társadalom szövetkezet címén egyedül, a közös tulajdonra és közös munka szervezetre alapozott termelői szövetkezetet ismeri. Meggyőződésem viszont, hogy legbelül tisztában vagyunk annak valódi jelentésével, előnyeivel, és lehetőségeivel. Nem kell tehát arra várni, hogy más cselekedjen helyettünk. Vegyük a kezünkbe az irányítást, kezdeményezzünk, mert külön-külön elveszünk a piacgazdaság tengerében.

     Ezért az agrárágazat előrehaladásához szükség van az összefogásra. Ez nyújthat segítséget a mai gazdasági viszonyok túléléséhez. Sajnos a negatív tapasztalatokat nehezen tudjuk levetkőzni, hisz már nem élnek azok a generációk, akik ezt a fajta szakmai, érdekképviseleti csoportosulást megalkották, és gyakorlatba helyezve sikeresen alkalmazták, hogy elmeséljék nekünk pozitív élményeiket. Jelenleg a saját tapasztalatainkra támaszkodva alakítunk ki torz és téves képet. 

     A szövetkezetnek több mint egy évszázados történelme van. A statisztikák szerint ma a Világon minden nyolcadik személy szövetkezeti tag. Ezek az adatok is bizonyítják, hogy az összefogás túlél gazdasági válságokat, rendszerváltásokat, segít a mindenkori gazdasági problémák túlélésében és megoldásában. Így lehetünk versenyképesebbek és hatékonyabbak.

     Mennyivel könnyebb annak a termelőnek, gazdálkodónak, aki nem kell az alapanyagok beszerzésénél, az áru értékesítésénél fellépő nehézségekkel nap mint nap megküzdenie. Akinek csupán annyi a dolga, hogy termeljen és, hogy terméke minőségi legyen. A többit a szövetkezet megoldja helyette.

     Gondolatébresztőnek szánom e sorokat. Álljunk meg a mindennapi rohanásunkban egy pillanatra és gondoljuk újra a szövetkezet jelentését, és jelentőségét! 

    A továbbiakban a szövetkezetekről olvashatnak, megismerve a mai európai szóhasználatban elterjedt szövetkezet szó jelentését:

·         A szövetkezet alappillére: a szövetkezeten belül az AZONOS feltételek melletti szolgáltatás, az együttműködés szabályainak elfogadása és betartása.

·         A tag és szövetkezet viszonya:

1.      A tag, mint üzletfél: igénybe veszi a szövetkezet szolgáltatásait és árut ad a szövetkezetnek továbbértékesítésre, illetve feldolgozásra;

2.      Résztulajdonos: tagként beleszólhat a szövetkezet üzletmenetébe;

·         Az értékesítésnél a legfontosabb az összefogás,

·         A szövetkezet bevétele a gazdák jövedelmét gyarapítja. 

     Gazdasági elemzők szerint azok a megyék, amelyekben fejlettebbek, nagyobbak voltak az infrastrukturális beruházások, több külföldi tőke volt jelen, most nehezebb helyzetben vannak, mint ott, ahol az agrárágazat dominánsabb, ugyanis itt nem alakult ki függés a külföldi tőkétől. Magyarán, jelenleg azok a régiók, térségek vannak előnyben, amelyek eddig hátrányos pozícióban voltak.

    A napokban jelent meg egy olyan termelőbarát jogszabály, amely enyhít a kis- és őstermelők kereskedelmi tevékenységét szabályozó szigorú feltételeken. Ezeket a kiskapukat azért nyitják meg a termelőknek, mert belátják, hogy a mezőgazdaság lehet az a húzó ágazata Romániának, amely nagyban hozzá járulhat a válságból való kilábaláshoz. 

    Emellett egyre szélesedik azon fogyasztók köre is, akik egészséges, jóízű, helyi terméket szeretnének napi rendszerességgel fogyasztani. Kölcsönösen támogathatják egymást így a termelők és a fogyasztók, lerövidítve a köztük lévő termékpályát, amely jelenleg így néz ki: termelő - felvásárló - feldolgozó - nagykereskedelem - kiskereskedelem - fogyasztó. A termékpálya hosszabb szakaszán való részvétel (pl. feldolgozás) és bizonyos lépcsők kihagyása (pl. nagykereskedő, kiskereskedő) nagyobb jövedelmet biztosíthat a gazdálkodó számára és olcsóbb terméket a vásárló számára.

    Egyénileg természetesen nem, vagy csak nagy nehézségek árán lehet ilyen jellegű lépéseket megvalósítani. Tehát fogjon össze minden, hasonló helyzetű mezőgazdasági termelő a védtelenségének a csökkentésére vagy kiküszöbölésére, hisz „Egységben az erő”!

Nyírő Gergely

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csikszentgyorgy.blog.hu/api/trackback/id/tr51142331

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása