Merj hozzászólni!!!

Ez itt a község szócsöve, kiálts bele Te is...!!! Várjuk témajavaslataidat!

Képek

Új komment

Mit érdemes tudni egy közösségnek a közösségről?

“Egy teljesítményt csak úgy lehet elérni, ha nem a versenytárs legyőzését tűzik ki célul, hanem keresik az együttműködés, a kooperáció új tereit, amivel az erőforrások körét bővíthetik, s ezzel a megújítás formáit is szélesíthetik.” Rechnitzer János

Jó tudni: - Együttgondolkodás a minőségi tej előállítására

2008.06.27. 08:47 Nyirő Gergő

A minőségi tej helyi ellenőrzésében nyújthatnak segítséget a gazdáknak azok a tejcsíraszámmérő-berendezések, amelyeket a Pogány-havas Kistér­séghez tartozó Delne, Vacsárcsi, Szentmihály és Ajnád településen vásároltak meg a gaz­dák. Ezek segítségével megállapítható, hogy a tej minőségileg megfelel vagy sem az Eu-s elvá­rásoknak a csíraszám tekintetében.

„Már a tavaly év közepén elhatároztuk, hogy a kistérségben egy mezőgazdasági, első­sor­ban tejtermelőknek szóló programot dolgozunk ki. Ennek az a célja, hogy 2009 végére a kistérség gazdái tudjanak eu-s minőségű tejet előállítani. Ez az az időpont, amely után a nem megfelelő tejet a tejgyárak nem dolgozhatják fel, emiatt nem fogják felvásárolni a termelőktől. Az EU elvárása szerint a feldolgozott tejben százezer alatti kell legyen a csíraszám. Ez nagyon alacsony érték, különös odafigyelést igényel, hogy tartani lehessen” – fogalmazott lapunknak Rodics Gergely, a Pogány-havas Kistérség ügyvezető igazgatója. Ahhoz, hogy ennek az elvárásnak megfeleljen minőségileg a tej, rövid idő alatt négy fok alá kell hűteni, speciális fejési, begyűjtési és hűtési technológiára van szükség, ami jelenleg alig néhány faluban áll rendelkezésre. Ahhoz, hogy idáig el lehessen jutni, szükség van a gazdák közös tulajdonában lévő csarnokra. A saját csarnokban azonban a gazdák kell tudják, ki hoz minőségileg megfelelő tejet és ki az, akinek a szállított teje nem felel meg az előírásoknak. Ezért volt szükség a tejcsíraszámmérő-eszközök vásárlására, amit több hónapos meggyőző munka előzött meg. Az érvek mellett a gazdák saját maguk is érezni kezdték ennek hiányát, hiszen volt már olyan felvásárló, aki a nem megfelelő csíraszám miatt nem adott már felárat a tejért, és ilyenkor nem jár a 30 banis állami támogatás sem – mondta a térségi menedzser. Talán ez is hozzájárult ahhoz, hogy a gazdák összefogásával meg lehessen vásárolni a mérőműszereket, amelyekből egynek az ára 1600 lej.

A Pogány-havas Kistérség vezetőjétől megtudtuk, szeretnének kistérségi szinten egy gazdaszervezetet – úgynevezett termelői csoportot – létrehozni, amely saját tejcsarnokok kialakítását célozná meg, és ha szükséges, akkor akár tejszállítók beszerzésére is pályázhatna Eu-s forrásokból. A saját csarnokok felépítését legkésőbb jövőre kellene kivitelezni, a gazdák azonban már most, ellenőrizhetik a csíraszámmérővel, hogy hol tartanak most, és hova kell eljussanak. Rodics Gergely hangsúlyozta: mielőbb szükség van a termelői csoport létrehozására, amely nyitott marad és ebbe a későbbiekben is beléphetnének a tejtermelő gazdák.

Tudatosítani szeretnénk a gazdákkal: ahhoz, hogy „uniós minőségű” tejet lehessen előállítani, nem csak tejhűtőre van szükség, hanem a tartástechnológiában is változásra van szükség – fogalmaz Rodics Gergely.

A nagy pályázat előkészítését a Hargita Megyei Szarvasmarha Tartó Gazdák Egyesülete, a kistérség ez irányú tevékenységét pedig a Hargita Megyei Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Igazgatóság támogatja.

Daczó Dénes

Csíki Hírlap

 

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csikszentgyorgy.blog.hu/api/trackback/id/tr12541596

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása