Merj hozzászólni!!!

Ez itt a község szócsöve, kiálts bele Te is...!!! Várjuk témajavaslataidat!

Képek

Új komment

Mit érdemes tudni egy közösségnek a közösségről?

“Egy teljesítményt csak úgy lehet elérni, ha nem a versenytárs legyőzését tűzik ki célul, hanem keresik az együttműködés, a kooperáció új tereit, amivel az erőforrások körét bővíthetik, s ezzel a megújítás formáit is szélesíthetik.” Rechnitzer János

Tanácsülés beszámoló

2008.09.02. 08:26 Nyirő Gergő

Tekse Lajos kommentje, mivel vitaindító és hasznos információkat tartalmaz, ezért külön bejegyzésként átcsoportosítottam ide. Ezúton szeretném megköszönni neki a beszámolót, aminek köszönhetőn mi, az érdeklődők és érdekeltek is tudomást szerezhetünk a döntéshozó testület működéséről!

 

„Felírok néhány dolgot, a tanácsülésen elhangzottakról.

A bányával kapcsolatban, az a helyzet, hogy a téma túl kényes, egy tanácsülésen nem szabad dönteni. Zsófika javasolta a döntés elnapolását és összehívni Bánkfalva lakósságát tájékoztatás céljából. Szükség van az érintett lakósság véleményére és szerintem is ez a legjobb megoldás. Jól meg kell gondolni az előnyeit-hátrányait, a vállalkozók kijönnek, hogy ismertessék tervüket. A döntés pedig a bánkfalvi lakósságé lesz, ezért minden ottani ember el kellene jusson a gyűlésre. Az időpontot nem tudom, de biztosan időben ki lesz hirdetve.

A focipályával kapcsolatosan, hogy miért nem nőtt ki a vetett fű, az ok egyszerű, későn volt öntözve, a vetőmag pedig elveszítette a csiraképességét. A polgármester úr elmondása szerint a felelőség a Fiság focicsapat tagjait és a csíkszentgyörgyi közbirtokosságot terheli. A lényeg nem is az, hogy kit terhel felelősség, hanem a munkálat meg nem eredményezett egy használható focipályát. A községünk csapata meg legálabb egy szezont, kénytelen, a csíkkozmási pályán játszani. A megoldás: az ősszel újra lesz vetve, a fűmagot pedig ugyanaz a cég, biztosítja, mivel köti a garancia.

A csíkszentgyörgyi kultúrház javítása szeptember végen elkezdődik, akadályozza a bürokrácia, papírformaság, engedélyek, valószínű, az elhangzottak alapján, hogy 2009 szeptemberére átadjak teljesen felújítva.

Lehet már az idén nekifognak a víz-és szennyvízcsatorna munkálatoknak, ez két külön projekt elméletileg. Azért, hogy ne ássanak kétszer, egy felhajtással meg lehet oldani a kettőt. A munkálatokat 2009 decemberére be kell fejezni.

Folyamatban van a községünk honlapja, 10000 új lej van szánva rá. Azt nem tudom mikorra kell kész legyen.

Megkérek mindenkit, már említettem, írjatok ötleteket, megoldásra vezető kommenteket, kritikát, együtt könnyebb.”

 

      Tekse Lajos

      Tanácsos

 

6 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://csikszentgyorgy.blog.hu/api/trackback/id/tr20644307

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nyirő Gergő 2008.09.02. 09:59:32

Szeretném megköszönni Tekse Lajosnak a beszámolóját, hisz mi, az érdeklődők, ugyanakkor érdekeltek, tudomásom szerint nincs más lehetőségünk informálódni azzal kapcsolatban, hogy mi történik községünkben, hogy milyen döntések születnek az érintettek tudomása nélkül.

Zsófika döntését, hogy ezzel kapcsolatban falugyűlést kell összehívni a lehető legokosabb döntésnek tartom, az eltelt pár év alatt. Egy ilyen bánya megnyitása nem gyerekjáték. Más falvakban óriási vitákat eredményez, nálunk, meg szép csenden, eltussoljuk az egészet. Az embereket fel kell világosítani arról, hogy milyen előnyökkel és hátrányokkal jár a dolog. És ezután dönteni. A falugyűlésre meggyőződésem szerint mindenki elmegy, akit érdekel, hogy mi történik a településen, és hogy esetleg mi lesz 15-20 év elteltével. És ha már ott vannak azok, akiket érdekel, akkor azoknak figyelembe kell venni döntésüket. Véleményem szerint, mielőtt dönt egy jelenlegi tanács, vagy faluközösség egy ilyen léptékű dolog, megkövetel egy helyzetfelmérő, környezet-hatástanulmányt, amit természetesen a befektetők finanszíroznának. Majd ezt figyelembe véve hozzunk döntéseket, mert lehet, hogy rövidtávon megelégszünk azzal, hogy anyagot adnak útjaink rendbetételéhez, 5-6 embernek munkát adnak, de ez nem tart, maximum 5 évig. Utána, mi következik? Hagynak maguk után egy hatalmas gödröt, ami maximum szeméttelepnek lesz ismét hasznosítható, vagy valamilyen mézes madzag dumával, hogy halastavat létesítenek oda elcsábítanak bennünket. De legyünk őszinték. Az ilyen befektetők nem azért jönnek ide, hogy karitatívak legyenek, hanem a gyors és óriási pénzösszegek kisajtolása miatt, amit később nekünk kell visszafizetnünk. Miután pedig ez megtörtént, magasról tesznek arra, hogy mit hagyna maguk után… Jók lesznek a köves útjaink? Igen ezek szerint akkor az újonnan leaszfaltozott utunk is köves út lesz, az Akókapu fele mert az nem akkora teherbírásúra van tervezve, mint amekkora járműóriások fognak érkezni. És még nem is beszélve a pór, meg a zajról, ami Bánkfalva nagy részét érinteni fogja. Én nemrég láttam egy ilyen kavicsválogató monstrum működését. Nem túlzok, mikor azt mondom, hogy a völgyben, amin végig kellett utaznom akkora volt a pór, hogy az orrunkig nem láttunk, mint késő őszi hajnalba nálunk, amikor köd van. De ezek még csak rövidtávon érintik a lakókat. Hosszútávon akkora árat fizetünk a pillanatnyi nyereség reményében, hogy az utánunk következő generációk se fogják tudni törleszteni az adóságot, amit mi varrtunk a nyakukba. A javaslatom a bányákkal kapcsolatban tehát, hogy kérjük ki szakemberek véleményét, és azt figyelembe véve hozzunk döntéseket!

A honlappal kapcsolatban csak annyit szeretnék hozzátenni, hogy a csíkszentgyörgyi közbirtokosság és saját finanszírozásból lefoglaltattam a csikszentgyorgy.ro domain nevet, amit szívesen átadok az illetékeseknek, ha megkeresnek az üggyel kapcsolatban, sőt, segítségemet is felajánlom, hisz ép ideje lenne, hogy a blogot leváltsa egy a települést méltón képviselő weboldal, mint amilyen van már az összes környező településnek.

tatika 2008.09.02. 11:16:12

Tisztelt vezetőség!

Miért akarják Önök nagy fába vágni a fejszét, mikor még a fipályán az elvetett füvet se tudják rendesen gondozni, hogy legalább az kinőjön, ha már elvetették...???

Javaslat: Cseréljenek vezetőt!
és tanácsosokat (Tisztelet a kivétel), olyanokat akik nem csak a saját hasznukat, és javukat nézik, és húzzák a bőrt a csóró falusi emberekről!

További sok sikert

Csedő Zsófia 2008.09.12. 10:26:41

Kérdések és válaszok a csíkbánkfalvi bányaügyben

A legutóbbi tanácsülésen, a Különfélék napiendi pont alatt Buzogány Károly és Buzogány Árpád vállakozók ismertették a csíkbánkfalvi bányával kapcsolatos kérésüket és hosszú távú tervüket, ugyanakkor a tanácsosok kérdéseire is válaszoltak. Alábbiakban olvasható a tanácsülésen készült jegyzet.

A cég neve: BMW Trans Invest
Kérés: A tanács jóváhagyása (Aviz) zonális rendezési terv módosítására, amely azt szabályozza, hogy 3 hektárnyi területre kiterjeszteni a kavicskitermelést.

A tanácsosok kérdésire válaszolva a vállakozók ismertették a hosszú távú terveiket:

Erre a területre osztályozó, mosó, törő berendezések felszerelését tervezik.
A fejtés nem robbantásos, a törés nem primőr technikai folyamat, csak a túlméretes köveket kell törni, ez kb 15% a kitermelt mennyiségnek. Sokkal keveseb időt működne mint a kitermelés.
Eléggé távol tudják telepíteni a településtől, és szintben is gödörbe helyezni, a zajártalom csökkentése érdekében.
A terület az első mezei utig terjed ki, szintbe lesűlyesztve nem látszana, a gödör szélére földet halmozni, a zajártalom igy még jobban csökkenthető.

Mi a haszana ebből a községnek?
Logikus a kérdés, eddig sem lett visszautasítva egy kérés sem, bizonyos mennyiséget adnak a községnek ingyen és kihordják ha szükséges. Az ajánlott mennyiség 5o nagy autó 1ooo köbméter, ugyanakkor munkahely is teremtődne. Bánkfalvárol jelenleg 4 ember dolgozik, a bővítésnél is ezt figyelembe veszik, gazdaságilag is megfelelőbb.

Mikor kezdődött a ktermelés?
2oo6 ban kezdődött a kitermelés.


Mennyire garantált az 1ooo köbméter biztosítása?
Az adott szó, de ezt szerződésben is lehet foglalni, vannak már ehhez hasonló példák.

Milyen haszna van még a községnek?
A cég jelenleg Csíkszeredában van bejegyezve, a ballasztkitermelést egy másik cégbe átszervezve be lehetne jegyezni a községben.

Mekkora lesz a zajszint?
A feldolgozó zajszíntjére nem volt hatástanulmány, de ezt az engedélyeztetésekhez kötelező elkészíteni.

Mekkora területet vásároltak meg?
Több treületre van előszerződés, de eddig 3 ha, amn a kitermelés történne.


Hogyan képzelték el a mosást, a víz a Fiságban vissza kerülne-e?
Vizes mosás technikát alkalmaznának, zárt rendszerű osztályozás, a víz nem megy vissza a Fiságba. 3 ülepítő lenne, és az elpárolgott vizet kell pótolni. A kutaktól legkevesebb 15 méter távolság kell legyen, ez esetben sokkal nagyobb a távolság.
Amúgy kell vízügyi engedély is, amelyhez hatástanulmányt kell készítettni, hogy a szomszédban lévő kutakat mennyire befolyásolja hosszú távon. Mivel nagy mélységben van a talajvíz ennek az elszennyezése nem veszélyezteti.

Hosszú távon mi történik a kitermelt területtel?
Vissza adják termőterületnek.
Környezetvédelmi engedély- gazdasági érdek a termőterületté való visszaalakítás, mivel a környezetvédelem csak ilyen feltételek mellett ad engedélyt a kitermelésre és nagy összegű garanciapénzt is letétbe kell helyezni, tehát gazdasági érdek is termőterületnek visszaállítani.

A termőterületté való visszaállítás milyen periodusonként történik?
Ütemezés alapján, ahogy befejeződött a kitermelés, folyamatosan kell visszaalakítani.

A tanács úgy döntött, hogy a bánkfalvi lakossággal való konzultáció után lehet csak végeleges döntést hozni, ezért a következő tanácsülésre halasztódott a döntéshozás.
A falugyülést előre láthatólag 2oo8. szeptember 19.- re tervezzük, addig is megkérünk mindenkt, hogy névvel vagynévtelenül, de írja meg véleményét, mert ezen vélemények mérlegelése alapján lehet csak jó döntést hozni. Nem szabad szem elől téveszteni, hogy egyelőre a kitermelés kiterjesztéséről van szó csak, és a középtávú tervek között szerepel a tevékenység kiterjesztése, amely ujabb tanács engedélyezést igényel.
Az ügynek van előnye és hátránya is.
Előnyök:
• a község mellékutcáit folyamatosan rendbe lehetne tartani, ( a turizmus elindulása esetén az utcák lakói is fogadhatnánank vendégeket és nem kellene sárba járniuk.)
• Néhány családnak megélhetést, munkahelyet biztosítanak
• Ha a céget a községben jegyeztetik be a község adóbevétele nő

Hátrányok:
• Ha a szerződéskötés elmarad és a cég nem tartja a szavát nem lesz jövedelme a községnek (ennek kevés esélyét látom)
• A falukép nem csorbul, viszont a mező tájképére hatással lesz
• ....
mindkét esetben várjuk a vélemények folytatását, hogy a falu népének is megfelelő döntést lehessen hozni.
Kérjük, hogy minél többen írják meg véleményüket.
Köszönjük.

Csedő Zsófia 2008.09.22. 08:40:39

Mostmár több mint egy hete várom a hozzászóllásokat, sajnos még egy sem érkezett. Ha meglesz a tanácsdöntés, utána biztosan mindenki meg tudja mondani az "igazat" és a jó megoldást, és bármilyen döntés is szülessen abba az igazmondók hibát fognak találni. Ez az amit nem értek én ebben a községben...Vagy nem jól látom?

Csedő Zsófia 2008.09.23. 10:28:30

FELHÍVÁS

Felhívjuk a lakosság figyelmét, hogy 2008. szeptember 25.-én este 8-órai kezdettel falugyülésre kerül sor a Csíkbánkfalv-i új iskola dísztermében, a Nagymezei bánya ügyével kapcsolatban.

Számítunk jelenlétükre!

Csedő Zsófia 2008.09.23. 14:55:35


România Vizat pentru legalitate
Judeţul Harghita Secretar
Comuna Ciucsângeorgiu Kabdebó Zsuzsanna
PRIMAR


D I S P O Z I Ţ I A NR. 473/2008
privind convocarea şedinţei ordinare a Consiliului local al comunei Ciucsângeorgiu


Primarul comunei Ciucsângeorgiu.
Având în vedere art. 39 alin. (1) , art. 68 şi art. 115 alin (1) lit a din Legea nr. 215/2001, privind administraţia publică locală, Republicată,


D I S P U N :


Art. 1. Consiliul local al comunei Ciucsângeorgiu, se convoacă la şedinţă ordinară pe data de 26 septembrie 2008, orele 16, în sala de şedinţă al Primăriei, cu următoarele Ordine de zi:

1. Aprobarea procesului verbal al şedinţei anterioare.
2. Aprobarea Regulamentului de organizare şi funcţionare a Consiliului Local Ciucsângeorgiu
3. Aprobarea Proiectului tehnic, privind obiectivul de investiţii „Reţea de canalizare menajeră şi staţie de epurare în comuna Ciucsângeorgiu, judeţul Harghita” .
4. Aprobarea rectificării bugetului local al comunei Ciucsângeorgiu.
5. Probleme curente care se supun dezbaterii consiliului (cereri, întrebări, interpelări).

Art. 2. Cu aducerea la îndeplinire a prezentei dispoziţii se încredinţează d-na secretar al comunei Ciucsângeorgiu.

Art. 3. Prezenta dispoziţie se aduce la cunoştinţă publică prin afişare, şi se comunică:
- consilierilor locali ai localităţii.
- Instituţiei Prefectului Judeţului Harghita.


Ciucsângeorgiu, la data de 22 septembrie 2008.


Primar
György József

süti beállítások módosítása