Merj hozzászólni!!!

Ez itt a község szócsöve, kiálts bele Te is...!!! Várjuk témajavaslataidat!

Képek

Új komment

Mit érdemes tudni egy közösségnek a közösségről?

“Egy teljesítményt csak úgy lehet elérni, ha nem a versenytárs legyőzését tűzik ki célul, hanem keresik az együttműködés, a kooperáció új tereit, amivel az erőforrások körét bővíthetik, s ezzel a megújítás formáit is szélesíthetik.” Rechnitzer János

Javítják az Akó-kaput

2012.03.28. 12:35 Nyirő Gergő

A Csíkszentgyörgyi Közbirtokosság támogatásából felújítják az Akó-kaput, napokban fogtak neki a munkálatoknak, amelyet a hónap végéig fejeznek be.

Amint Kézdi Józseftől, a csíkszentgyörgyi közbirtokosság elnökétől megtudtuk, teljesen lecsiszolják a fáról az eddig felhordott lakkrétegeket. 2004 novembere óta, vagyis amióta a kaput állították, a határ jelképes szimbólumát nem újították fel ilyen alaposan. Az állagát kétévente lakkal védték felváltva a községhez tartozó közbirtokosságok, de egyes rétegek megrongálódtak, a kapu különböző részei így eltérő színűek lettek – indokolta a javítás fontosságát Kézdi József.

Az Akó-kapu kifejezés az évszázadok során Alcsík közepén azt a helyet nevezte meg, ahol az országútból kivált a Fiság völgye felé vivő útszakasz. 2004–ben gondolta úgy a helyi közösség, hogy a határt egy kapuval is megjelöli.

„Az eltelt időben az Akó-kapu egy nyelvi titok volt, amelyet ki így, ki úgy értelmezett, magyarázott. A szó tartalma talán még mindig titokzatos, de mi, Csíkszentgyörgy község közössége és annak közbirtokosságai úgy gondoltuk: a megfejtés helyett a legjobb megoldás, ha valóban egy kaput állíttatunk ide! A kapunév immár felvésve a kapura, vagyis az elnevezés megtestesült, fogalom és tárgy, íme, egymásra talált 2004 novemberében” – emelte ki Sándor Zoltán, a csíkbánkfalvi közbirtokosság elnöke az avatón.

A helybeli Molnár György és fiai által faragott kapun több üzenetet is áll. Leolvashatjuk róla többek között: „Isten hozott a Fiság völgyébe”; „Utas, ha erre jössz, s igaz úton jársz, e kapun belül szeretetre találsz”; továbbá Tamási Árontól az ismert idézetet: „Azért vagyunk a világon, hogy valahol otthon legyünk benne”.

Szőcs Lóránt
szekelyhon.ro

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://csikszentgyorgy.blog.hu/api/trackback/id/tr244345604

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása