Merj hozzászólni!!!

Ez itt a község szócsöve, kiálts bele Te is...!!! Várjuk témajavaslataidat!

Képek

Új komment

Mit érdemes tudni egy közösségnek a közösségről?

“Egy teljesítményt csak úgy lehet elérni, ha nem a versenytárs legyőzését tűzik ki célul, hanem keresik az együttműködés, a kooperáció új tereit, amivel az erőforrások körét bővíthetik, s ezzel a megújítás formáit is szélesíthetik.” Rechnitzer János

A hibákból tanulni kell

2010.03.26. 21:14 Nyirő Gergő

Zúg a méhkas Csíkszent györgyön, jó pár napja nem csitul a hangja. A bánkfalvi leválás ügyében kiírt népszavazás kapcsán megtörtént az, amitol egyesek tartottak, mások számítottak rá, ismét mások pedig reménykedtek a bekövetkezett végkifejletben. Az eredmény és az utóhangok ismeretében elmondható, a legnagyobb vesztese a történetnek maga a község lakossága. Ugyanis sokan nem ismerték fel a település életében akár történelminek mondható pillanat fontosságát, így távolmaradásukkal és passzivitásukkal a méregfogát ültették el a közösségben. Noha a meg nem jelenés is a véleménynyilvánítás egyik formája egy ilyen referendumon, megkockáztatom kijelenteni, hogy Csíkszentgyörgyön nem ezért nem mentek szavazni az  emberek. Inkább a tájékozatlanság áldozatai voltak, na meg az érdektelenség vezérelte oket. Ki a hibás ezért? Mindenki és senki...

A népszavazás elotti hetekben egyszeruen hiányzott az igazi társadalmi párbeszéd. Az emberek, kevés kivétellel, nem értették meg és nem fogták fel egyértelmuen, mi a tétje a referendumnak, az esetleges leválásnak, illetve hogy mik lehetnek a következményei, ha meghiúsul vagy netán sikeres lesz a folyamat. Lehet most hibáztatni bárkit a megbukott kezdeményezésért, lehet vitatkozni, kapuk sarkában vádaskodni, acsarkodni. Ám akik ezt teszik, ne feledjék: a felelosség mindnyájukat terheli a kialakult helyzetért. Egyrészt a kezdeményezoket, mert nem tudtak átlátható, egyértelmu és meggyozo kampányt folytatni. Másrészt a referendumot kivitelezoket, mert nem biztosítottak helyet és alkalmat a párbeszédnek, nem is szorgalmazták azt, így passzivitásukkal még inkább a „rontás” felé hajtották a lakosságot. Immár nincs más választás, közösen kell feloldani a hangulatot, kihúzni a pár hét alatt mélyre gyökerezo méregfogat. És elkezdeni azt, amit az elejétol meg kellett volna ejteni: az igazi, nyitott párbeszédet. Enélkül bármilyen kezdeményezés halálra van ítélve. De ehhez mindkét fél akarata szükséges. Megvan ez önökben?

Rédai Botond
Székelyhon.ro

2 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://csikszentgyorgy.blog.hu/api/trackback/id/tr921871627

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nyírő Gergely 2010.03.26. 21:34:20

Tisztelt érdeklődők, az ügyben érdekeltek!

Az elmúlt napokban történt, mondhatni történelmi eseményeket, nevezhetjük a bánkfalvi december 5-ei szavazásnak. Minden bizonnyal, azok, akik nem mentek el szavazni, vagy NEM-el voksoltak, nem rosszindulatból, hanem tájékozatlanságból hozták meg téves döntéseiket. Mindannyian, akik élhető jövőt szeretnénk, azok elmentünk, és ha még ROMÁNUL is volt, a kérdés, a DA rublikába pecsételtünk, vagy tenyereltünk, mert számunkra nem közömbös közösségünk jövője! A másik kockát választók is minden bizonnyal a közösség érdekeit szemelőt tartva döntöttek úgy, hogy ellene szavaznak, konkrét tettükkel, vagy passzivitásukkal. Ők viszont téves, vagy hiányos információ birtokában voltak! Kiindulva abból, hogy mindannyian közösségünk javát tartjuk fontosnak, minden bizonnyal az információ hiány, és az ebből származó félre tájékoztatás az oka, hogy negatívak az eredmények. Ha ez így van, akkor nem szabad feladni, nem reménytelen a helyzet. Fogjuk fel úgy március 21-ét, mint egy intenzív kurzust. Biztos vagyok benne, hogy ezek után többen, akik szűkében voltak az információknak, az esemény kapcsán többet fognak hallani az ügyről, annak előnyeiről. Akkor pedig, mondhatjuk, hogy ez egy lecke volt, aminek az árát szépen meg is fizettük. Ezt most pénzbe került, de ha nem használjuk fel a megszerzett tudásunkat, akkor a későbbiekben anyagiakban fel nem mérhető árat kell fizetnünk.
Tehát ne gyengeségeinket, hibáinkat keressük, hanem találjuk meg, hogy hogyan tudunk előnyt kovácsolni a meglévő helyzetből. Bebizonyosodott, hogy nem egy egyszerű ügyről van szó, nem szabad félvállról venni. A közösségünkért, magunkért folytatnunk kell, a mostaninál nagyobb intenzitással, és összefogással. Mindannyian, akiket érdekel a szebb jövőnk, megfogunk még egy embert, és elvisszük magunkkal szavazni. Ha látszik rajtunk a lendület, az akaraterő, és hogy a jó szándék vezérel, Isten segítségével elérjük célunkat!
Szeretettel!

akokapu 2010.03.28. 16:41:36

redai botikának !
Botika vegye a fényképezöjét,és fényképezödjék északabbra.HISZ a maga megrendelése nem a csikszentgyörgyi templom és tája.A csikszentgyörgyi polgármesternek a csikszentgyörgyi templom harangjainak ,hangjai idegenek,Neki semmit nem,mondanak,öt nem ezek a harangok ünnepelték sem a szűletésekor,és majd végoráiban sem neki köszönnek.BOTIKA,kattoktasson a bükkös alatt,vannak ott is ,elvitathatatlanul ,szép tájak,csak azért hogy egyszer és mindenkorra legyen egy dolog tiszta.ÉS föleg ne tévszen meg ,senkit,igy egy sajtomunkás.CSAK TISZTA FORRÁSBOL !
Hajlando ÖN erre BOTIKA !
tisztelettel !
süti beállítások módosítása